Waarom niemand Michael Jackson nog zou mogen verdedigen

Geldverslaving leidt tot geestelijke blindheid

 

Naar aanleiding van Leaving Neverland – de beruchte HBO-documentaire waarin twee mannen vertellen dat ze als kind door popster Michael Jackson werden misbruikt – schrijft freelance journaliste Margot Kennis vandaag in een opiniestuk op vrtNWS, dat ze in het verleden een grote fan was van Michael Jackson, maar dat zij zich nu tégen haar voormalige idool heeft gekeerd en dat ze verbaasd is over de vele ‘ongelovige’ reacties van de mensen. Kennis schrijft dat “destijds de meeste mensen Jackson reeds ‘kenden’ onder zijn bijnaam Wacko Jacko, en lachten met zijn ‘verbouwd’ gezicht, zijn hoge stemmetje en zijn obscene danspasjes”. Ja, Michael Jackson was inderdaad een getormenteerd figuur en om dat te zien, hoefde je écht géén psycholoog te zijn. “Sterker nog”, schrijft Kennis, “het was net die complexiteit die me in hem aantrok”. Kennis noemt het zelf een “belachelijke vergelijking”, maar voor haar was Michael Jackson “een god, of toch minstens een Jezus-figuur”. Vervolgens schrijft Margot Kennis: “Maar, mijn idool, mijn god bleek geen mens, maar een monster. De grootste verrassing in de nasleep van Leaving Neverland is voor mij de ongelovige reacties van anderen, want blijkbaar is onze collectieve neiging om in sprookjes te geloven bijzonder hardnekkig”.

We kunnen het alleen maar beamen wanneer Margot Kennis schrijft, dat ze verrast is door ‘ongelovige’ reactie van vele mensen. De stilte in de media omtrent de vrij gestoorde escapades van Michael Jackson is oorverdovend. Het is inderdaad zéér verrassend om vast te moeten stellen, hoe de media er alles aan doen, om dit grote ‘hollywoodiaanse’ schandaal in de doofpot te stoppen. De pekzwarte ziel van Hollywood wordt blootgelegd en de wereld reageert met doodse stilte. Er is geen schandaal. Er is niets aan de hand. Het is business as usual. Hoe anders was destijds de reactie toen het schandaal omtrent de gevallen bisschop van Brugge – Roger Vangheluwe – bekend raakte. Een jaar lang was dìt ‘nieuws’ dagelijks in de nieuwsbulletins te zien en te horen. Wij willen de feiten omtrent Vangheluwe niet banaliseren, maar hij werd als dader nooit gerechtelijk veroordeeld. Ook Michael Jackson werd – ondanks twee wereldwijd gemediatiseerde rechtszaken – nooit veroordeeld. Opvallend is ook dat de veelpleger en aartsbisschop-emeritus van Washington DC Theodore McCarrick ook niet werd vervolgd en dat omtrent deze zaak in de media – maar ook in Rome – opnieuw een oorverdovende stilte hangt.

Theodore McCarrick en Michael Jackson hadden als daders een groot aantal gemeenschappelijke kenmerken. Vooral ook het feit dat ze nooit werden veroordeeld en dat de media zwegen, is zeer opvallend. Men kan dan ook alleen maar vaststellen, dat de ene dader de andere niet is. Het lijkt er wel op, dat het hele pedofilieschandaal de stok is waarmee men de Kerk wil slaan, zeker als het ‘Rooms-getrouwe’ bisschoppen betreft. Maar, weerzinwekkende figuren zoals een Theodore McCarrick of een Michael Jackson – die baadden in het geld en die blijkbaar te hoog in de boom zaten – gaan blijkbaar vrijuit en kunnen in de ogen van de wereld geen vlieg kwaad doen. De “sprookjes waarin de wereld gelooft” zijn dus blijkbaar vooral van financiële aard. De wereld zag toch ook de “obscene danspasjes” van Michael Jackson. Het was toch duidelijk, dat Michael Jackson – ondanks zijn infantiele gedrag – een vulgair en uiterst ranzig figuur was. Hoe zou hij dan ooit in de ogen van velen “een god, of toch minstens een Jezus-figuur” geweest kunnen zijn?

De wereld maakt van de geldduivel Mammon een afgod. Theodore McCarrick en Michael Jackson waren meesterintriganten die als liefhebbers van de Mammon zich dure ‘hobby’s’ konden veroorloven. Maar zij die er een dergelijk verkwistende levensstijl op nahouden, kunnen – ondanks hun zeemzoete en verlokkelijke sirenenzang – nooit een oprechte getuige zijn te midden van een lijdende wereld. Ongeacht de vorm, betekent afgoderij het vervangen van de Schepper door een schepsel dat wordt vereerd. Maar, wanneer materiële goederen of geld vergoddelijkt worden, dan wordt de ultieme grens van de agressie jegens God bereikt. Want de Mammon legt zijn dienaren alleen maar hebzucht op. Dit veroorzaakt geestelijke blindheid. Dezelfde geestelijke blindheid die deed geloven, dat Michael Jackson a nice person was. Geestelijke blindheid neutraliseert het Geloof en zodoende wordt het voor al degenen die gehecht zijn aan materiële goederen, onmogelijk om toegang te hebben tot God, want volgens Matteüs 6:24 “kan niemand twee heren dienen”.

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  lotje

  (14 maart 2019 - 07:42)

  Goed artikel Mathieu Albert.

  Ik dacht juist hetzelfde.
  Ik heb vele reacties gelezen van fans van Michael Jackson.
  Ik viel letterlijk van mijn stoel hoeveel fans deze zieke geest nog adoreren.

  Nooit gedacht na de vreselijke aanvallen van media en ongelovigen over de schandalen binnen de kerk. Bij de kerk ging het niet meer over de dader zelf, ‘zoals Michael Jackson’, maar plots over de leer van God! Alles moest veranderd worden want de misbruiken kwamen door het celibaat van priesters, priesters moeten kunnen trouwen, het woord van God veroorzaakt deze misbruiken en blablabla.

  Dit zoveelste schandaal buiten de kerk laat nog maar eens zien dat het celibaat geen aanleiding geeft tot zulke vuile schandalen en ook het woord van God niet. Integendeel, degene die het woord van God innerlijk beleven weten dat ongeordende gevoelens en daden bij een gezonde volwassenen seksualiteit niet horen.

  Dat misbruik dagelijkse kost is geworden in onze zieke maatschappij en dat er nu eenmaal zieke geesten zijn in onze wereld, is ook voor de katholieke kerk het geval. Mensen die de kerk daarvoor hebben verlaten hebben alleen hun zichzelf in de steek gelaten, want overal in onze maatschappij zijn er zieke geesten aanwezig dus ervan weggaan is niet mogelijk. Want, zo’n zieke geest kan je collega zijn, of een medepassagier op het openbaar vervoer en misschien wel je bakker waar je elke dag je vers brood ga bij kopen.

  Het enigste verschil tussen de maatschappij en de kerk, is dat onze zieke maatschappij de mens aan het afbreken is, aan het vernietigen met onesthetische overtuigingen die nooit opbouwend is voor het lichaam en geest van de mens. Maar, dat binnen de kerk waar de leer van God en het rijke sacramentele ongewijzigd is gebleven door trouwe herders/priesters die zorgen dat de Heilige drie-eenheid, lichaam, ziel en geest van de mens terug door genade kan opbouwen, zodat iedereen van goede wil kan bevrijd worden van de slavernij van de zonde.

  Dat een christen innerlijk vrij maakt en waardoor geen enkele trouwe christen meer ‘zoals vele in onze maatschappij’ afhankelijk zijn voor wat aandacht en liefde van zijn medemensen en daardoor maar deel zal nemen aan afgoderij van geld en succes, hoererij of zich aan één of andere verslaving moet onderdompelen om niet te voelen hoe leeg ze zijn zonder de Liefde van God.

  Het is heel erg in onze maatschappij gesteld zowel met de jongeren als met de ouderen. De afbraak van het katholiek geloof heeft de maatschappij geterroriseerd tot een gewelddadige bende van losgeslagen dieren die hun niet meer kunnen beheersen en als gekken voor hun computer zitten om een ticket van tomorrowland te bemachtigen, voor een winkel gaan kamperen om de nieuwste smartphone of computerspel te kunnen kopen, agressie gebruiken om hun gelijk of hun goesting te krijgen, alles moet zoals deze ongelovigen het willen snel en vlug en naar hun wil. De vele agressie in scholen, instellingen, ziekenhuizen, enz. zijn daar een goed voorbeeld van! Het verlaten van de katholieke leer heeft de mens alleen maar zwaar beschadigd en er is niemand innerlijk rijker van geworden. We zijn een arme maatschappij vol met blinde, doven, kreupele, lamme, melaatsen. En we moeten niet ver zoeken dat we een arme maatschappij zijn vol met blinde, doven, kreupele, lamme en melaatsen!

  A. G. Stinus

  (14 maart 2019 - 11:21)

  In de tijd waren er wel vermoedens over het misbruik door Michael Jackson, maar geen zekerheid, en dan moet je voorzichtig zijn. Er waren namelijk ook mensen die zeiden (tegen betaling of wat ook ?) dat er in Neverland niets verkeerd gebeurde. Met beschuldigingen moet je altijd voorzichtig zijn, anders maak je zelf slachtoffers.

  willy

  (14 maart 2019 - 14:53)

  Iemand die al een tijdje dood is kan zich niet meer verdedigen, en over Jackson waren de geruchten hardnekkig. Maar we moeten het onderzoek zijn gang laten gaan voor we de eerste steen werpen, de slachtoffers zijn in wezen het beste geplaatst om een plausibele getuigenis te doen. De waarheid komt meestal aan het licht.

  Mathijs

  (14 maart 2019 - 19:21)

  Ik ben op zich niet een hele grote fan van Michael Jackson, maar luister zijn liedjes wel soms, wat ik bijvoorbeeld een erg mooi lied vind is earth song. Voor mij is Michael Jackson bij uitstek iemand die zich kwetsbaar opstelde. Ik heb geen idee wat er waar is van die misbruikbeschuldigen, ik weet wel dat hij ooit heeft aangegeven zelf als kind te zijn misbruikt door zijn vader. Als het gaat om geven en nemen heb ik het idee dat Michael Jackson meer heeft gegeven aan deze wereld dan dat hij ervan heeft genomen. Dat hij het allemaal voor het geld deed geloof ik al helemaal niet, net zomin als ik geloof dat alle zonde veroorzaakt wordt door behoefte aan geld. Wat betreft het celibaat weet ik het niet, ik vind er best wat voor te zeggen dat als je al je tijd aan God besteedt je geen tijd hebt voor een vrouw erbij, maar ik heb een beetje het idee dat de norm is dat als je niet volmaakt bent je een grote zondaar bent, en dat het daar misgaat

  Gert

  (20 maart 2019 - 10:32)

  Ik vermoedde het wel dat hij, zeg maar niet kosjer was. Maar dacht dat het mogelijk bij strelen en betasten bleef. Na deze uitzending was het erger en perverser dan ik had gedacht. Vond het walgelijk. Zijn verkniptheid door een gelofte van een zogenaamd huwelijk met de jongen. Ook het groomen was overduidelijk en vreselijk. Hoe hij kinderen opzette tegen hun ouders. Ze isoleerde en afzonderde. Macht gebruikte en hen misselijkmakend misleidde door manipulatie. Zo kon hij ze in hun macht van perversiteit, egoisme en zelfzuchtige begeerte (De Bijbel waarschuwt daartegen zoals geschreven door Johannes) Voor zijn eigen lust. Het is het verleiden door het kwaad, dat mensen en gelovigen ook niet makkelijk zien en bewust van zijn. Egoistisch was hij zeker. Want hij liet de jongens ook zakken als hij een andere jongen (prooi) zag. Heeft ook niets met liefde te maken. De jongens vond ik ook niet helemaal kosjer. Want ze lieten het misbruik voor hun eigen genot en vooral door aanzien , roem, geld gebeuren. Maar MJ is zeker de hoofdschuldige. Zelfs de moeder van een van hen liet zich daar door leiden(ook Johannes heeft het daarover. Afgunstige inhaligheid=o.a. hebzucht/geldzucht. Pronkstuk= egoisme, narcisme,zelfingenomenheid) Niet Bijbels allemaal dus. Ik heb de LP “Thriller” van hem weggegooid.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.