De Sint-Jacobskerk in Luik

Video 360° met navigeerbare foto’s

 

De Sint-Jacobskerk, of de Église Saint-Jacques in het Frans, in de Belgische stad Luik, is een kerk die gewijd is aan Jacobus de Mindere. De kerk is een ware, architectonische parel die als kerk voor de Benedictijnerabdij ‘Sint-Jacobus de Mindere’ vanaf 1015 werd gebouwd en verbouwd.

De kerk was één van de zeven Luikse kapittelkerken totdat in 1801 het kapittel werd opgeheven, waarna de kerk een gewone parochiekerk werd. Het Concordaat van 15 juli 1801 werd afgesloten tussen Paus Pius VII en Napoleon Bonaparte in zijn hoedanigheid van eerste consul van de Franse Republiek.

De Sint-Jacobskerk bezit nog de originele Romaanse narthex aan de westzijde. De rest van de kerk is een toonbeeld van de Late Gotiek, met rijk gedecoreerde en beschilderde netgewelven (1514-1538), hoog boven het schip. De belangrijke, Luikse Renaissance-kunstenaar en architect Lambert Lombard ontwierp het prachtige Renaissance-portaal van de kerk. De kerk telt nog steeds een groot aantal gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw. De 17de-eeuwse heiligenbeelden aan weerszijden van het schip zijn van beschilderd lindehout en werden gesneden door de beroemde Luikse beeldhouwer Jean Del Cour.

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  willy

  (24 februari 2019 - 15:54)

  Dat zijn zo van die kerken die hopelijk bewaard blijven het is een echte parel, ik ga die zeker is bezoeken als ik Luik kom.

  A. G. Stinus

  (24 februari 2019 - 16:55)

  Prachtige kerk. Dank voor dit filmpje. Het is één van de zovele bewijzen van de vastheid in het geloof van onze voorouders, en van de wil om dat geloof te tonen in beelden en religieuze kunstwerken van allerlei aard. Hoeveel tijd moet er niet in gekropen zijn om dit allemaal te realiseren ?

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.