Brief aan moeder van klimaatactiviste Anuna De Wever

Foto: hln

Beste moeder van Anuna De Wever,

U hebt een tienerdochter met een mening en voor die mening is ze bereid op straat te komen. Ik kan me voorstellen, dat u hier als progressieve ouder zeer fier over bent. Na decennia van veralgemeende apathie, komt er eindelijk een generatie, die in het voetspoor treedt van de revolte van mei ’68 waaraan uw ouders misschien nog hebben deelgenomen. De apathie, die men tot nog toe bij jongeren vaststelde, was anders geen toeval. Men heeft hen lang verteld, dat hard werken, carrière maken en vooral hun nek niet uitsteken het model was om uiteindelijk te belanden in het leven waar elke Vlaming van droomt: villa in het groen, bedrijfswagen met tankkaart en regelmatig verlof, liefst met het vliegtuig naar exotische oorden. “There is no alternative”; m.a.w. er is geen alternatief op het neoliberale model, hebben Margaret Thatcher en haar volgelingen onze jeugd jarenlang ingefluisterd. En als brave schaapjes lieten ze zich leiden. Ze kozen in ons land voor liberale partijen en verzonken in materialisme en zelfgenoegzaamheid. 

Maar apathie heeft zijn prijs. Door niet op te komen voor onze rechten, of ze nu sociaal, cultureel, economisch of ecologisch zijn, kan onze samenleving er enkel op achteruit gaan. In die zin heeft uw dochter gelijk. Tijd dat we ook voor het milieu de “sense of urgency” gaan benadrukken, voor we onszelf als soort de vernietiging injagen. Anderzijds is het belangrijk om toe te geven dat het klimaatdebat uit een kluwen van tegenstrijdige meningen en gegevens bestaat, waar men maar moeilijk conclusies uit kan trekken, laat staan dat men er concrete maatregelen op zou kunnen baseren. Eigenlijk is het thema zo gepolitiseerd en gemanipuleerd door allerlei lobbygroepen, ambitieuze politici, zakenlui of wetenschappers van allerlei pluimage, dat het vaak aan geloofwaardigheid moet inboeten. Deze complexiteit leidde er zelfs toe dat het al overbelaste brein van ex-milieuminister Joke Schauvliege even tilt sloeg:  het levende bewijs dat gender quota op verkiezingslijsten misschien niet voor de intelligentste kandidaten zorgen. Maar dat is een ander verhaal…. 

Laten we echter terugkomen op het klimaat. Dat de planeet opwarmt en zwaar vervuild is, zullen weinigen in vraag stellen, maar hoe we hier structureel op moeten reageren is een veel complexere vraag. Onze individualistische, hedonistische graaicultuur is namelijk bij definitie ecologisch en sociaal belastend. De meesten onder ons gaan ermee akkoord dat verandering nodig is, maar niet ten koste van onze levensstijl. En als er iemand meer moet betalen voor het milieu, dan liefst iemand anders. Het gevolg is dat de milieurekening wordt doorverwezen naar de minst kapitaalkrachtigen onder ons, die zich geen elektrische wagen, passiefwoning of zelfs bescheiden vakantie kunnen veroorloven. Onze honger naar goedkope consumptiegoederen leidt tot de export van vervuilende productiecentra naar ontwikkelingslanden, ver van elke milieu- of arbeidsinspectie, om ze op zwaar vervuilende containerschepen terug naar Europa laten transporteren. Ook thuis leidt ons individualisme en onze scheidingscultuur tot een versnippering van huishoudens. Ondanks alle beloften voor een betonstop, komen er dus steeds meer wooneenheden bij, met mensen die almaar harder moeten werken om hun eigen individuele stek met aparte energiefactuur te betalen.

Milieubekommernissen kunnen dus niet losgekoppeld worden van de sociale malaise die ons omringt.  Ons menselijk ecosysteem kreunt onder de vereenzaming, de burn-outs en sociale ongelijkheid. We leven in een maatschappij, waar zelfs de mens tot een “grondstof” of consumptieobject gereduceerd is. We staan onder constante druk om weggeworpen te worden door onze werkgevers, onze partners, de samenleving zelf. Deze maatschappelijke aspecten alleen al, creëren een bedreigende sfeer, vooral voor onze jeugd. Scholen klagen over het groeiend aantal kinderen met gedragsproblemen. Men probeert er allerlei etiketten op te kleven, maar de realiteit is dat er voor onze jongeren nog maar weinig plaats is. Vele jongeren worden wekelijks van het ene huishouden naar het andere versjacherd, uitgespeeld in de vechtscheiding van hun ouders of zonder genade door het watervalsysteem van onze onderwijsnetten gejaagd. Moet men dan verbaasd zijn over de negatieve gevolgen voor hun welzijn? Indien jongeren er niet over klagen, komt dit misschien door het feit dat ze nooit iets anders gekend hebben dan een leven zonder zekerheden of referentiepunten? Geen wonder dat ze niet meer geloven in hun eigen toekomst, de liefde, het gezin, of zelfs hun eigen biologische geslacht en dus hardnekkig onrealistische dromen nahollen. 

En zo kom ik terug bij Anuna, een moedig meisje,  dat op vele manieren ook worstelt met zichzelf. Ik wens haar en haar tochtgenoten een hoopvolle toekomst toe met respect voor onze planeet, maar ook met erkenning van het belang van ons maatschappelijk “ecosysteem”. Want enkel een samenleving, die gebaseerd is op sterke maatschappelijke, morele en familiale waarden en dus in evenwicht is met zichzelf, kan ook respectvol zijn voor wat wij Katholieken Gods schepping noemen.

Deel dit artikel:Share on Facebook80Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Katharina Gabriels Author

Katharina Gabriels is 49, gehuwd en moeder van twee kinderen. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

Comments

  chris

  (6 februari 2019 - 23:22)

  Er kan natuurlijk uitgebreid worden ingegaan op “onze individualistische, hedonistische graaicultuur die namelijk bij definitie ecologisch en sociaal belastend is” . Dat is zo, al heeft geen redelijk mens gevraagd om de alles verpletterende globalisering die de dorpseconomie/lokale economie en eigen landbouw kapot heeft gemaakt. Maar de realiteit is dat de financiële- en industriële elite de wereld hebben gebracht tot het tranendal wat het heden is. Nu de soevereiniteit van de natiestaten is verdwenen en de geesten (lees het groot potentieel aan onwetende jongeren) rijp zijn voor misbruik kan men nu overgaan tot de geplande destructie van het kapitalistisch systeem, en de opbouw van het eco-marxisme financieren. Banken en industrie zijn nooit vies geweest van totalitaire superstaten. Europa lijkt hierin het voortouw te moeten nemen en het klimaat van onze planeet is het voor de hand liggende argument. Al bijna 40 jaar trouwens. De allereerste “Earth-Summit” vond plaats in 1972, waar bepaalde klimatologen er toen van uit gingen dat we ten onder gingen gaan aan een globale ijstijd!

  Toen mevrouw Schauvlieghe het dus enkele dagen geleden had over spoken, zag ze helaas niet dat bovenvermelde grote monster met al zijn koppen achter de gordijnen , die jongeren , de “generatie, die in het voetspoor treedt van de revolte van mei ’68” naar de barricaden leidt. Mocht ze weten hoe erg de samenzwering in werkelijkheid is, dan zou wellicht het “bleiten” overgaan in afschuw. Dat misbruik maken van het jonge geweld mag overigens wel wat kosten: om te beginnen al een slordige 340 miljoen euro subsidie van de EU! Spontaan jeugd-klimaatinitiatief zoals men blijft beweren in de media? Nee, dus peperdure steun! Het “Europees Solidariteitskorps” (geen verzinsel!), van waaruit het European Youth for Climate Action werkt, krijgt alleen al in 2018 – 2020 wel 340 miljoen euro subsidie van de EU, zo bericht de Europese Commissie:

  https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/european-youth-climate-action_en.pdf

  Voor jongeren die, dank zij het engagement van hun ouders, niet meeheulen worden het echt moeilijke tijden.
  We zien nu al op scholen hoe kinderen (ik verneem het van mijn zonen)door directies en leerkrachten worden geprezen als ze het opnemen voor het klimaat. Wie niet meegaat met deze misleiding worden her op te voeden klimaatontkenners!

  Een afgevoerde expliciete ( !) bewustwordingscampagne van http://www.actionaid.org voor het klimaat met als doelgroep scholieren laat zien hoe men reeds 9 jaar geleden al tegenover individuen staat die sceptisch staan tegenover de klimaatagenda:

  https://www.youtube.com/watch?v=evJDCMuFokA

  chris

  (7 februari 2019 - 09:41)

  Er kan natuurlijk uitgebreid worden ingegaan op “onze individualistische, hedonistische graaicultuur die namelijk bij definitie ecologisch en sociaal belastend is” . Dat is zo, al heeft geen redelijk mens gevraagd om de alles verpletterende globalisering die de dorpseconomie/lokale economie en eigen landbouw kapot heeft gemaakt. Maar de realiteit is dat de financiële- en industriële elite de wereld hebben gebracht tot het tranendal wat het heden is. Nu de soevereiniteit van de natiestaten is verdwenen en de geesten (lees het groot potentieel aan onwetende jongeren) rijp zijn voor misbruik kan men nu overgaan tot de geplande destructie van het kapitalistisch systeem, en kan men de opbouw van het eco-marxisme financieren. Banken en industrie zijn nooit vies geweest van totalitaire superstaten. Europa lijkt hierin het voortouw te moeten nemen en het klimaat van onze planeet is het voor de hand liggende argument. Al bijna 40 jaar trouwens. De allereerste “Earth-Summit” vond plaats in 1972, waar bepaalde klimatologen er toen van uit gingen dat we ten onder gingen gaan aan een globale ijstijd!

  Toen mevrouw Schauvlieghe het dus enkele dagen geleden had over spoken, zag ze helaas niet dat bovenvermelde grote monster met al zijn koppen achter de gordijnen , die jongeren , de “generatie, die in het voetspoor treedt van de revolte van mei ’68” naar de barricaden leidt. Mocht ze weten hoe erg de samenzwering in werkelijkheid is, dan zou wellicht het “bleiten” overgaan in afschuw. Dat misbruik maken van het jonge geweld mag overigens wel wat kosten: om te beginnen al een slordige 340 miljoen euro subsidie van de EU! Is dit dan het spontaan jeugd-klimaatinitiatief zoals men blijft beweren in de media? Nee dus, peperdure steun! Het “Europees Solidariteitskorps” (geen verzinsel!), van waaruit het European Youth for Climate Action werkt, krijgt alleen al in 2018 – 2020 wel 340 miljoen euro subsidie van de EU, zo bericht de Europese Commissie:

  https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/european-youth-climate-action_en.pdf

  Voor jongeren die, dank zij het engagement van hun ouders, niet meeheulen worden het echt moeilijke tijden.
  We zien nu al op scholen hoe kinderen (ik verneem het van mijn zonen)door directies en leerkrachten worden geprezen als ze het opnemen voor het klimaat. Wie niet meegaat met deze misleiding worden her op te voeden klimaatontkenners!

  Een afgevoerde expliciete ( !) bewustwordingscampagne van http://www.actionaid.org voor het klimaat met als doelgroep scholieren laat zien hoe men reeds 9 jaar geleden al tegenover individuen staat die sceptisch staan tegenover de klimaatagenda:

  https://www.youtube.com/watch?v=evJDCMuFokA

  lotje

  (7 februari 2019 - 11:08)

  Beste Chris,
  Wat je schreef voor jongeren die, dank zij het engagement van hun ouders, niet meeheulen worden het inderdaad moeilijke tijden. Wat we nu zien in scholen, instellingen e.a. jongerencentra’s is het vreselijk hoe jongeren onderricht en opgevoed worden met een ideologie dat nog meer depressies, zelfmoorden, verslavingen, e.a. in de hand werken.

  We zijn er ver mee gekomen om onze traditionele waarden en ons katholiek geloof uit de scholen, instellingen en verenigingen enz.. volledig te verbannen. De jongeren die gespijbeld hebben zijn waarschijnlijk ook de jongeren die 150 ton afval achterlaten in de zomer op festivalterreinen. Ze komen op voor beter klimaat, maar kunnen de weilanden nog niet zuiver achterlaten. Wat een klucht.. En als je sommige borden las die dan een boodschap hadden voor het klimaat dat waren al zeker geen intellectuele jongeren met veel gezond verstand..

  Er komen zeker moeilijke tijden aan, want de wereld is bezaaid met jongeren die in scholen, instellingen, verenigingen geïndoctrineerd zijn met een ideologie die liever wetten maken die doden dan wetten maken die mensen steunen in zorg, liefde en leven.

   chris

   (7 februari 2019 - 16:30)

   Beste Lotje,

   De katholieke scholengemeenschap van één van mijn zonen steunt volledig de klimaatbetogers. Op mijn schrijven aan de schooldirectie dat het niet geven van strafstudie voor klimaatspijbelen in strijd is met het schoolreglement, arbitrair is en discriminatie inhoudt , kreeg ik een duidelijke antwoord. “Het behoort tot de autonomie van de school om af te wijken van het schoolreglement ” en “de directie en leerkrachten vinden het een mooie gelegenheid om de spijbelaars te omarmen in plaats van te straffen”… , door hun op school een forum te geven om een actieplan op te stellen waar alle leerlingen in betrokken zullen worden!

   Op mijn betoog dat onze visie er niet één is van onverschilligheid kreeg ik echter geen reactie:

   “Dat we allemaal, samen met de jongeren moeten streven naar een juiste balans en zorg voor het milieu is duidelijk. Dat geven wij ook onze kinderen mee en dat is ook onze taak die we rechtstreeks uit de Bijbel kunnen halen . Bovendien dient ook een christelijk geïnspireerde school zich niet te laten leiden door manifesten waardoor steeds meer jongeren worden zich de vraag stellen of ze nog later wel kinderen behoren te hebben, of erger nog , besluiten geen kinderen meer te hebben, voor het klimaat! Dit is de schepping gaan vereren boven de Schepper.”

   Zie bv: https://images4.persgroep.net/rcs/YQx78Ku-d-l9vXfaFJsJ9ok31Ss/diocontent/140362726/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

   Inderdaad, de indoctrinatie draait op volle toeren met wetten die zullen en reeds doden (euthanasie en abortus). Het zal moed en opoffering vergen om als jonge mensen nog voor zorg, liefde en leven te kiezen.

    Kurt

    (7 februari 2019 - 18:58)

    Ach Chris,

    Het is werkelijk rampzalig gesteld met ons onderwijs. Mijn vrouw geeft les in een ‘Katholieke’ lagere school.

    Zij is de enige van de hele school die nog wekelijks een Mis bijwoont. De jongere generatie leerkrachten weet zelfs nog amper hoe een Kerk er van binnen uitziet…

    Het merendeel kent Pasen niet meer eens uit Pinksteren, hoort het in Keulen donderen bij Bijbelse termen… Maar geeft wél vrolijk ‘Godsdienst’ in hun klasje…

    Een kruisbeeld aan de muur? Een modern klein vierkant kruiske zonder Christus, ergens weggemoffeld achter een deur.
    Ik vroeg onlangs haar directrice hoe het zat met de ‘Katholieke identiteit’ op haar school… Ze keek me aan met een blik van: ‘waar begint gij in Godsnaam over?
    Ik vroeg ze waarom er in het hele schoolgebouw geen kruisbeeld meer te vinden is, behalve die protestantse miniatuurgedrochten in enkele klassen nog. Ze keek me schaapachtig aan. Maar kreeg geen antwoord…

    En dat zijn dan de mensen die onze kinderen Godsdienstonderricht moeten geven?

    Om te huilen. En halfslachtige zeikerds als De Kesel en Bonny gaan daar weinig verandering in brengen. Of meneer Boeve… (zucht…)

    Waar zijn de échte venten in de Kerk, in het onderwijs, die nog durven en willen uitkomen voor een oprecht en vurig Katholiek geloof?
    Op dit moment zie en hoor ik enkel werelds geblaat van een hoop verwijfde kerels, die hun eigen zwakheid en lafheid dan ook nog durven verkopen als nederigheid.

    De kentering zal moeten komen van de jeugd zelf, vermoed ik. Een jonge garde die opnieuw de ware Katholieke leer (en de hele traditie) omhelzen en opnieuw gaan uitdragen. Sterke karakters, die niet staan de krijsen voor het klimaat, maar die volmondig durven kiezen voor en getuigen van hun geloof.

    Van het stelletje zeemzoete slappe verwijfde zeikerds die momenteel aan de top van Kerk en onderwijs staan zal het in elk geval niet komen.

     lotje

     (7 februari 2019 - 20:22)

     Beste kurt en Chris, ik ben blij om te lezen dat er nog katholieken zijn binnen schoolgemeenschappen die hun stem laten horen bij de directie. Ook ik zwijg niet maar ik moet zeggen het is soms zwaar en zeker als je midden in en geseculariseerde omgeving moet werken, waar dat ieder kruis bij elke nieuwe schilderbeurt in een lokaal door het werkvolk gewoon verwijderd wordt. We hebben inderdaad geen steun te verwachten van degene die momenteel aan de top van Kerk en onderwijs staan. Heiligheid in het dagelijks leven is nu één van de grootste roepingen van onze tijd. De heiligen wonen niet meer in kloosters of kerken, de Heiligen zijn mannen en vrouwen in gezinnen, mannen en vrouwen die werken in scholen, verenigingen en instellingen, waar het katholiek geloof bijna uitgestorven is en die zichzelf nu offeren en kruis dragen om binnen hun terrein zoveel mogelijk verloren zielen nog te redden van de ondergang. Daar kunnen vele bisschoppen, priesters en religieuzen met hun maf geloof dat uit wellness boekjes komt nog een les van leren. Ik hoop ook dat er een jonge garde van katholieken komt die de hele katholieken traditie willen omarmen en de moed hebben om het uit te dragen ook al kan je alles ontnomen worden en word je een persoon van spot en roddel zowel binnen als buiten de kerk. Het kruis is zwaar maar de vertroosting en de liefde van God aan Zijn trouwe dienaars eens zo krachtig in deze dorre tijden.

     Benjamin ☩

     (7 februari 2019 - 20:48)

     ☩JMJ☩

     Twintig keer per dag de middeleeuwse kruisvaardershymne, Crucem Sanctam Subiit, beluisteren is een uitstekende remedie tegen verwijfdheid (degenen die het al eens gehoord hebben weten wat ik bedoel). Een aanrader voor Bonny en voor schoolgaande kinderen en jongeren die schrik hebben van ingebeelde klimaatspoken. Ook een sterk anti-janettenmiddel om… bepaalde types uit seminaries te weren die daar niet thuishoren.

     De groene volksophitsers krijgen steun van de satanische oligarchenfamilie Solvay, zoals we op Sceptr kunnen lezen. Zo ‘toevallig’! Ook heel ‘toevallig’ dat Joke Schauvliege over een georkestreerd protest sprak, en dan is het ook nog zeer ‘toevallig’ dat uitgerekend een transhumanistische jongedame het gezicht geworden is van dat protest, hetgeen de radicaal-linkse revolutionaire elementen in de samenleving nu heel ‘toevallig’ zeer graag hebben in hun strijd tegen ‘toxische masculiniteit’ en de objectieve natuurgebonden existentie van de twee onderscheiden geslachten.

     Toch zo ‘toevallig’ allemaal!

     Tijdens de Franse Revolutie probeerden de sansculotten ook al om de cultus van God te vervangen met de cultus van “de Natuur”, en zij hadden daar toen openbare pseudoreligieuze ceremoniën voor.

      Kurt

      (7 februari 2019 - 21:11)

      Hier een link naar de Hymne waar Benjamin het over heeft.

      Ook fijn om op een mooie lentedag keihard op te zetten met de ramen wijd open. :-)))

      https://www.youtube.com/watch?v=jLsysXkSlbw

      En nog ééntje van ‘t zelfde kaliber.

      https://www.youtube.com/watch?v=jLsysXkSlbw
      Geweldig om op je wekker radio aan te sluiten en hier ‘s morgens mee te ontwaken.

      Pope Leo XIII: “Catholics are born for combat.” Welnu, dit is de perfecte soundtrack voor deze dagelijkse ‘combat’, en om ‘s morgens perfect in de juiste mindset te komen voor je ochtendgebed.

      Aanrader!!

     Benjamin ☩

     (7 februari 2019 - 21:09)

     ☩JMJ☩

     Citaat Kurt: “De jongere generatie leerkrachten weet zelfs nog amper hoe een Kerk er van binnen uitziet…”

     Iemand die ik kende toen ik jaren geleden naar een bij naam Katholieke school ging had met zijn klas en leraar geparticipeerd in geesten oproepen. Zoals iedere Katholiek die de naam waardig draagt weet is het met demonen dat men door die occulte praktijk contact legt die zich valselijk uitgeven voor overleden familieleden etc. Het gevolg was dat hij slachtoffer werd van demonische obsessie (dat is extern aangevallen en gekweld worden door de boze zonder bezetenheid), en hij zag dan voortdurend verschijningen van een demoon. Uiteindelijk vroeg hij angstig om een pastoor te spreken.

     Dergelijke toestanden haalt men als ouder potentieel in huis wanneer men in deze tijd kinderen naar school stuurt, of die school nu de naam “Katholiek” draagt of niet.

  willy

  (7 februari 2019 - 14:44)

  Het gevaar is nu dat de gewone burger moet op draaien voor de kosten, niet de bedrijven , ook de landbouw en de boeren zullen het slachtoffer zijn trouwens klimaat stopt niet bij grenzen, de grootlanden lachen in hun vuistje !

  A. G. Stinus

  (7 februari 2019 - 16:27)

  Ik vrees dat de eerste resultaten van de klimaathysterie tweeërlei zullen zijn : meer belastingen en meer belastingen.

  Peter

  (8 februari 2019 - 13:48)

  Kijk beste Katherina wie eigenlijk de moeder van Annuna Dewever is.
  Klimaatactiviste “Anuna De Wever”

  Voor een partij als Groen is het een geweldige stunt als men het zover kan krijgen dat een paar maanden voor de verkiezingen duizenden schoolkinderen elke week spijbelen en betogen voor ‘het klimaat’, hun verkiezingsthema bij uitstek.

  Een campagne die Groen geen geld kost.

  Om zoiets te kunnen bewerkstelligen kent Groen het adviesbureau NESMA CONSULTING,

  een adviesbureau dat in het verleden ook zaken voor Groen heeft gedaan.
  http://users.skynet.be/fa242085/nesma.html Klik gerust het staat er allemaal.

  De grote baas van Nesma Consulting is …een zekere Katrien Van Der Heyden.

  Een naam die misschien niet meteen iets zegt, maar die Katrien heeft nu toevallig een dochter en die heet Anuna De Wever., die de initiatiefneemster was voor oproepen om schoolgenoten aan te moedigen om te spijbelen. Nesma is goed geplaatst om deze idee te lanceren en uit te werken .

  Taak van de mama van Anuna is speeches schrijven voor Groen en voor Anuna, haar voorbereiden op interviews en TV-optredens.

  De media hebben geen tijd om dit te berichten en het past ook niet in hun verkiezingscampagne.

   Kurt

   (10 februari 2019 - 10:45)

   Ik heb ondertussen vernomen dat Anuna verleden jaar 12 keer in het buitenland geweest is. Met ‘het vliegmachien’…

    En?

    (11 februari 2019 - 20:19)

    We horen niets van de vader van de tiener.

  A. G. Stinus

  (8 februari 2019 - 14:30)

  Als die jonge klimaatactivisten nu eens een concreet punt zouden voorstellen aan de jeugd.
  Bijvoorbeeld : schaf overbodige activiteiten zoals Tomorrowland en diergelijke af … Sint Anuna, patrones van de spijbelaars, verlicht hun verstand om het goede te doen …

  jasta

  (11 februari 2019 - 11:40)

  Aan de zgn ‘klimaatspijbelaars’: Als het werkelijk om het klimaat te doen is en niet om het spijbelen, ga dan betogen in het weekend of tijdens een ander niet-school-moment.

  Er zijn wel meer klimaat- en andere ballonnetjes te doorprikken: 1 voorbeeldje
  Een doorsnee benzinewagen moet gemiddeld 17.000 u (!) rondrijden om het equivalent van milieubelasting/vervuiling te bereiken van de productie van een doorsnee elektrische wagen.

  A. G. Stinus

  (11 februari 2019 - 17:50)

  – Goed gezegd van jasta. Men zit maar te schermen met elektrische wagens, alsof die alle problemen gaan oplossen. Die vermijden enkel lokale uitstoot. Maar de elektriciteit valt ook niet uit de lucht, en de gas geraakt ook eens op. Tenslotte is de industrie in verband met batterijen verre van milieuvriendelijk, en is de hoeveelheid elektriciteit die men kan produceren met wind en zon veel te weinig in verhouding met de behoeften (dit levert trouwens geen constante elektrische spanning op).

  – Veiliger gemaakte kernenergie, daar willen de volgelingen van de heilige Anuna Kerozina natuurlijk niet van weten. Dat ze terug naar school gaan op donderdag. En dat ze stoppen met het bijwonen van overbodige festivals waar ze nog eens hopen vuilnis achterlaten.

   Kurt

   (11 februari 2019 - 20:27)

   Beste Stinus,

   Ik weet wel dat het ironisch bedoelt is, maar wil U a.u.b. stoppen met ‘heilige’ en ‘sint’ Anuna?

   Het doet met werkelijk pijn aan de ogen als ik het lees. En het doet me pijn in het hart als ik denk hoeveel van die échte Heiligen de marteldood zijn gestorven zijn.

    A. G. Stinus

    (12 februari 2019 - 14:57)

    Beste Kurt,
    – Kunt u echt niet tegen een grapje ? Het is ironisch bedoeld, natuurlijk. Hekelend tegenover de Vlaamse gazettenschrijvers die, verblind als ze zijn, die kinderbetogingen vreselijk serieus nemen, en doen alsof daar allemaal klimaatspecialisten in die betogingen rondlopen. Het zijn in de eerste plaats spijbelaars.
    – Het katholicisme is een optimistische godsdienst, en daar mag toch ook eens wat ironie gebruikt worden. En onze heiligen ? Die zitten goed, ondertussen.
    Vriendelijke groet, AGSt.

  claessens

  (12 februari 2019 - 12:28)

  wat nergens in de “goede” pers vermeld wordt is dat anuna de wever de dochter is van Katrien Van Der Heyden die dan weer de grote baas is van Nesma Consulting wat dan weer het adviesbureau van Groen is….
  Toch handig om dergelijke “spontane” reacties te kunnen organiseren enkele weken voor de verkiezingen

  Eric-B.L.

  (13 februari 2019 - 06:57)

  Ik blijf overtuigd dat in een werkelijk oprecht sociale economie die volledig ten dienste zou staan van zuivere geestelijke beleving en waar ieder werk zou voorafgegaan worden door oprecht gebed men voertuigen en brandstof spontaan streng zou beperken tot het hoogst noodzakelijke en dat zou dan volkomen gratis kunnen zijn. In een werkelijk godsdienstige samenleving is geen nood aan zoiets als geld of een ander ruilmiddel. Iemand die zou trachten persoonlijk profijt te winnen zou spontaan daarover worden bekijfd en gedwongen worden openlijk zijn schuld te bekennen. Helaas kunnen we slechts erg moeizaam streven naar eenvoud als naar een utopie, in de hemel is het geen utopie maar realiteit door grote nedergheid en goede wil en volledige afstemming op God. Aardbewoners doen zich nooit de minste moeite om begrippen als ‘voertuig’ en ‘brandstof’ meer geestelijk te bekijken. Het lichaam is al een voertuig voor de ziel en brandstof is het gebed. Alles wat daarbuiten valt is eigenlijk niet geoorloofd. Hoogstens een paard of een ezel om en ploeg of een kar vol vruchten te trekken. Want men kent niet meer de natuur als een grote bron van sterk voelbare genegenheid van God voor al Zijn kinderen.

  A. G. Stinus

  (14 februari 2019 - 16:32)

  Beste Eric-B.L.,

  – Je schrijft : “Het lichaam is al een voertuig voor de ziel en brandstof is het gebed. Alles wat daarbuiten valt is eigenlijk niet geoorloofd. Hoogstens een paard of een ezel om en ploeg of een kar vol vruchten te trekken. ” Dat lijkt me toch echt overdreven. Leeft ú soms nog zoals 2000 jaar geleden, met uw eigen hofje, groenten, koe, paard, zonder elektriciteit enzovoort ? Zeker niet, want u schrijft op een forum op internet …
  – Akkoord dat we tegenwoordig te veel overbodige zaken hebben, maar het is goed dat we een zekere vooruitgang kunnen meemaken door onze arbeid. Het is ook goed dat de geneeskunde gevorderd is, en bijvoorbeeld de vrouw en man gespaard worden van echt slafelijke, frustrerende arbeid, dat de vrouw beter omringd wordt als ze moet bevallen enz.
  – Goede, eerlijke arbeid wordt positief bekeken in het katholicisme. Het heiligt de mens.
  – Hoed je voor slechte invloeden van negentiende-eeuwse zwanzers.

   Eric-B.L.

   (15 februari 2019 - 05:39)

   Stinus, ik heb ernstge pogingen gedaan om zelfvoorzienend te werken maar door o.a. de grote droogte bleek het niet mogelijk daar meer dan de helft van de groenten niet meer groeiden en zelfs enkele jonge fruitboompjes verdroogden. Maar dat is niet het belangrijkste. Het meest klassieke leven op aarde is het eenvoudige landbouwersleven. Over het medische aspect maakt u zich overbodige zorgen omdat in alle tijden God de Vader er voor zorgt dat er steeds natuurlijke geneesheren beschikbaar zijn. Uw idee van technische vooruitgang getuigt slechts van uw onvertrouwen en ongeloof in God. Meerdere profeten suggereerden de voorbije decennia over het eenvoudige landleven in grote eenvoud om God welgevallig te zijn. Overigens heb ik een technische hobby en probeer bijvoorbeeld enkele oude matrixprinters terug aan de praat te krijgen omwille van hun veel goedkoper inktverbruik en ook vaklui pleiten sterk tegen Object Oriented Programming van computers omdat het ten zeerste en overbodig de ziel van IT-mensen belast en zelfs de economie uitput!

  A. G. Stinus

  (15 februari 2019 - 14:29)

  Beste Eric-B.L.,
  Dat u zo ecologisch mogelijk probeert te leven is voorbeeldig, en ik probeer dat ook. Maar trek je neus niet op voor alle realisaties van de mens. (Alhoewel er inderdaad veel overbodigs bestaat.) Van God hebben we van in Genesis reeds de opdracht gekregen de aarde goed te beheren, orde in chaos te scheppen. En dat kan op veel manieren gebeuren. Rechtvaardige, eerlijke arbeid is welgevallig aan God, je kunt die arbeid aan Hem opdragen.
  Vriendelijke groet, A.G.St.

  Raphaël

  (16 februari 2019 - 02:37)

  Kijkt iemand wel eens naar boven? In de lucht bedoel ik.
  Dán kan men pas zien wat er gebeurt met ons weer. En dát is géén sprookje.
  Dat klimaatgedoe vind ik ongeloofwaardig, maar die persistente vliegtuigsporen, die zíjn er gewoon. Elke dag. En het wordt steeds erger. En daar hoor je niemand over?
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=288&v=8onrNvrd7dA

  Btw. De klimaat-politiek vermengt zich met de gender- en de multiculturele-politiek.

  Wanneer u verstandig wilt doen, zet dan de T.V. uit, lees geen krant en luister geen nieuws, denk ik. Want, zo is mijn bevinding, al de hersenspoeling vind (o.a.) plaats via de media.
  Sterker nog, ik heb het vermoeden dat de slechteriken er mee wegkomen wanneer zij hun kwalijke zaken eerst meedelen, aan u. Ergo, als u niet kijkt en luistert, dan maakt u zich i.i.g. niet morsig met dat gedoe.

  Mensen, als er écht een probleem was met wat dan ook, dan zouden ze toch eerst stoppen met die massale vliegindustrie, de oorlogsindustrie, de scheepvaart, de aluminiumindustrie enzovoorts?
  Er wordt zo onvoorstelbaar veel energie verspilt, dat is niet te geloven. Allemaal uit onwil, geloof ik.

  Dan nog de vervuiling die er is door al de straling. En dan nog de ontwikkeling van de ‘smart-city’. Dat is een stad waar overal camera’s zijn, die alles altijd registreren. Een soort super-kamp zeg maar, om het maar vriendelijk uit te drukken.

  U wordt de computer ingeduwd, heel zoetjes aan. Stapje voor stapje, totdat er geen weg terug meer is. Dan is alles geregistreerd. Niemand kan straks kan handelen als men niet een nummer heeft. Het lijkt mij soms wel of ‘ze’ de Bijbel als handleiding gebruiken.

  Verder snap ik niet dat niemand schijnt te weten dat kinderen bijna GEEN kennis hebben. Stelt u zich voor toen u 18 was. Was u toen al net zo wijs als nu? Ik denk het toch niet.

  Ach, wat zeurt men ook. Men lijkt wel op zo een profeet. Daar luisterde ook (bijna) niemand naar. En een profeet is in eigen land ook al niet geliefd. Daarom is het zo treurig gesteld met de mensheid. Men weet niet (meer) naar wie te luisteren.

  Weet u, als u met een diamant naar de bakker gaat, dan krijg je er misschien een brood voor. Maar als je naar de juwelier zou gaan, dan zou die je zoveel geven zodat je wel 100 broden kunt kopen van de opbrengst. Dat komt omdat de juwelier verstand heeft van juwelen. En de bakker niet. Die heeft verstand van brood.
  Daarom gebruiken ‘ze’ de kinderen. Die weten (bijna) niets. Die laten ze dan dansen. Arme kinderen.

  Dus een ieder heeft verstand van wat hij weet. Maar de slechte hebben 1000-en volgelingen die schatrijk worden wegens hun medewerking. En sommige volgelingen (soms ook werknemers) die kunnen héél slim zijn op hun gebied. En zeer geleerd. Ze hebben werkelijk van alles verstand samen. En daarom kan de gewone mens nooit meer weten wat waar of goed is.

  Het schone en het goede, het waarachtige en de Liefde zijn allen onvoorstelbaar kwetsbaar en ongelofelijk kostbaar, ook al zijn ze gratis. Leugenaars en bedriegers kunnen leugen op leugen stapelen waar een waarachtig mens nóóít wat tegen kan doen. Liegen namelijk, is de mens verdriet doen en eenmaal de leugen toegelaten, dan verandert de geest. Als men zegt: ‘ach, in zaken mag men liegen en bedriegen, als men maar binnen de wet blijft’, dan is de leugen daar sneller dan het licht. Liegen maakt de beschaving kapot. En nu is de waarheid verkocht. Verkocht voor misschien 30 gulden? Of 40.000 Dollar? Hoor wie oren heeft.

  Daarom gaan de liefste mensen als riet om, zodra daar de laars van de leugen is.

  Liegen is een vreselijke zonde. Liegen namelijk, trapt dát onder de mens vandaan: het vertrouwen waar we zonder, eenzaam en triest in de kilte staan, verdrietig, alleen, verbaast. Onvoorstelbaar verdrietig en teleurgesteld, de droom van het goede leven vernietigd, tranen zijn ontoereikend en de dwazen lachen om de zielepiet die als een geknakt bloempje het hoofd laat hangen.

  De Draak speelt met het gevoel/de ziel van de mens. Zelfs het gevoel kan men niet meer vertrouwen in de buurt van het beest.

   Eric-B.L.

   (16 februari 2019 - 07:20)

   Raphaël, jawel, ik volg u, maar vermits u internet hebt gooi TV en kranten definitief buiten. Ik kan geen radio meer verdragen.

   Zeer sterk raad ik u aan dagelijks niet alleen de rozenkrans te bidden maar apart of tegelijk ook de kruisweg te lezen. Er bestaan zeer veel kruiswegteksten, ik raad u de kruisweg van de heilige zuster Josefa Menèndez aan : https://gebeden-site.jouwweb.nl/jezus-lijden-1/kruisweg-1 omdat deze bijzonder geschikt is om de hedendaagse verwarring te overwinnen.

  Frank Simons

  (21 februari 2019 - 10:42)

  Beste Youth for climat,

  Ben in mijn jonge jaren héél veel gaan betogen, (ik ben opgegroeid met Rapport van De club van Rome) maar ik heb uiteindelijk de moed verloren !
  Vandaar mijn mail. Ik weet dat het moeilijk is om toch blijven door te gaan. Op persoonlijk vlak ben ik wel trouw gebleven aan mijn jeugdidealen, maar als actievoerder heb ik het helaas, zoals zovelen van mijn generatie (geboren in 1960) het laten afweten. Nu, door de jeugdige energie terug moed gekregen en heb ik, terug, na al die jaren, de trein naar Brussel genomen bij de laatste 2 klimaatmarsen omdat ik daar nog altijd en volledig achter sta. Ik hoop dat er voor de verkiezingen nog een mars komt, ik zal er zeker zijn en zal in mijn omgeving proberen zo veel mogelijk mensen, ook leeftijdgenoten, proberen te overhalen om toch terug mee te doen. Met mij zijn er héél véél van mijn generatie die blij zijn dat de ideaalloze decennia voorbij zijn.
  Ik heb me voorgenomen in de toekomst de trein te blijven nemen………………. Ik hoop bij deze jullie moed te geven……………

  Ik wens jullie heel moed !

  Hartelijke groeten,

  Frank Simons

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.