Mark van de Voorde – ex-woordvoerder van Vangheluwe – verwijt de ‘identitairen’ een gebrek aan Christelijk Geloof

Mat 7:5 “Huichelaar, trek eerst de balk uit uw eigen oog; dan zult ge zien, hoe ge de splinter uit het oog van uw broeder moet trekken.”

 

In een opiniestuk op VRT-NWS schrijft Mark van de Voorde – ex-hoofdredacteur van ‘Kerk & Leven’ (= het Parochieblad) – dat in de politiek het identiteitsverhaal naar voren wordt geschoven als verkiezingsthema. Het vreemde is volgens van de Voorde – die voor de gelegenheid ook nog eens uit zijn vergeetput komt gekropen – dat de ‘identitaire tendensen’ in politiek en samenleving zich lijken te beroepen op onze zogenaamde ‘westerse cultuur’. Maar uit één van de grondslagen ervan, nl. het Christendom, elimineren zij alles wat tot de essentie van het Christelijke Geloof behoort: naastenliefde, solidariteit, respect voor elke persoon, de gelijkwaardigheid en het Geloof zelf.

Mark van de Voorde stelt, dat voor de meeste mensen het gehele erfgoed van onze Westerse beschaving abracadabra is. Volgens van de Voorde zouden wij zélf “Japanners geworden zijn die in onze kerken en musea als blinden rondlopen”. Toch opvallend dat van de Voorde – die een lans probeert te breken voor de linkse, zelfvernietigende welkomstcultuur – hier blijkbaar zijn aversie voor Japanners niet onder stoelen of banken weet te steken. Blijkbaar schat Mark van de Voorde de intellectuele capaciteiten van Japanners vrij laag in. Een zeker racistisch superioriteitsgevoel is van de Voorde blijkbaar niet vreemd. Het discours van van de Voorde doet ons onwillekeurig denken aan Roger Vangheluwe – de pedo-bisschop van Brugge – met wie van de Voorde zéér goed bekend was, aangezien hij twee jaar lang zijn woordvoerder is geweest. Roger Vangheluwe wilde destijds ook géén Poolse of Afrikaanse priesters in zijn bisdom incardineren om zo het priestertekort in het bisdom Brugge op te vangen. Volgens Vangheluwe konden die Poolse en Afrikaanse priesters in hun thuisland veel nuttiger werk leveren dan bij ons. Net zoals Polen en Afrikanen zijn Japanners natuurlijk géén moslims hetgeen de aversie van Vangheluwe en van de Voorde – als trouwe slippendragers van de Globalisten – tégen Polen, (Katholieke) Afrikanen en Japanners natuurlijk verklaart.

Volgens van de Voorde hebben de Vlaamse bisschoppen die collectieve – Japanse – onwetendheid aangegrepen om – een beetje hypocriet – in het schoolvak Rooms-Katholieke Godsdienst opnieuw meer theoretische ‘uitleg’ te geven. De nieuwe leerplannen zouden meer worden afgesteld op kennis van de Christelijke waarden, Bijbelse verhalen en religieuze begrippen, want een samenleving die zijn eigen bronnen niet meer kent, vervreemdt van zijn eigen cultuur en beschaving. Van de Voorde geeft dus zelf ook toe, dat de ‘bisschoppen’ hun taak de voorbije 50 jaar verwaarloosd hebben en van de Vlaming godsdienstige analfabeten hebben gemaakt. Van de Voorde zou er dus goed aan doen om niet de schuld bij de Japanners te gaan zoeken, maar hij zou eerder de ‘bisschoppen’ – met figuren zoals een Leo Suenens, Godfried Danneels, Roger Vangheluwe, Johan Bonny en Jozef De Kesel – eens moeten aanspreken op hun falende beleid.

Van de Voorde ergert zich eraan, dat het identitair verhaal profiteert van de totale onwetendheid van de Vlaamse ‘Japanners’. Volgens van de Voorde kunnen de identiteitspropagandisten het zich veroorloven om uit de Westerse waarden en hun Christelijke grondslag ongeveer alles te elimineren wat tot de essentie van onze beschaving en het Christelijke Geloof behoort: naastenliefde, solidariteit, respect voor elke persoon, de gelijkwaardigheid van iedere mens en het Geloof zelf. Wij kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen, dat van de Voorde zich eerder tot de ‘bisschoppen’ zou moeten wenden om daar zijn beklag te maken, in plaats van de ‘Japanse’ Vlamingen van alles en nog wat te gaan beschuldigen. Daarnaast valt het ook niet te ontkennen, dat er weinig propagandakanalen zijn geweest die met eenzelfde gedrevenheid 50 jaar lang het Katholieke Geloof te vuur en te zwaard bestreden hebben, dan ‘Kerk & Leven’ waarvan van de Voorde toch jarenlang zélf hoofdredacteur geweest is. Dus, wanneer de ‘Japanse’ Vlamingen te weinig naastenliefde betonen, te weinig solidair zijn (hetgeen trouwens géén Katholiek begrip is), te weinig respect hebben voor elke persoon, de gelijkwaardigheid van iedere mens niet genoeg naar waarde schatten en het Geloof zelf niet meer kennen, dan is dat op de eerste plaats de schuld van de ‘bisschoppen’ die weigeren te evangeliseren. Maar ook de schuld van ‘Kerk & Leven’ en de respectievelijke hoofdredacteuren die met hun rommelartikelen gretig meegedaan hebben aan de vernietiging van het Katholieke Geloof in Vlaanderen.

Beste Mark, de ‘Japanse’ Vlamingen – die als blinden door onze kerken lopen – zijn dan misschien kort van geheugen, maar het Internet vergeet niets. Het moet tussen haakjes trouwens géén post-conciliaire kerk zijn, want daar is buiten baksteen en beton – dankzij de post-conciliaire hervormers – trouwens niet meer veel te zien. Maar, bespaar ons dus uw gespeelde verontwaardiging en leugens en kom ons nu niet de les lezen. Een goede raad: “Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt. Want met het oordeel, dat gij velt, zult gij geoordeeld worden; en met de maat, waarmee gij meet, zal men ook meten voor u. Waarom ziet ge de splinter in het oog van uw broeder, maar niet de balk in uw eigen oog?” (Mat 7:1-3)

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  A. G. Stinus

  (20 januari 2019 - 16:42)

  Van de Voorde had in de tijd dat hij hoofdredacteur van Kerk & Leven was beter de hyper-slechte godsdienstkennis van scholieren aangeklaagd, in plaats van slippendrager van de bisschoppen te spelen. Nu heeft men veel te laat “ontdekt” hoe weinig jongeren nog van de katholieke godsdienst afweten.

  lotje

  (20 januari 2019 - 17:45)

  Ik las ook in het artikel van de VRT dat hij de bisschoppen toejuicht.. Er valt in ons Vlaamse landen geen enkele bisschop toe te juichen. En waarom niet? Omdat er nergens nog LEVEN is die van God komt. Mensen leven, maar hoe? Dat is geen leven, dat is pure slavernij.. Ze leven als slaven vastgeketend aan hun doodzonde.. Veel gejuich en vreugde is er niet om ons heen te bespeuren. Maar, misschien vind Mark al die verslavingen aan drugs, alcohol, seks, materialistische onzin, streven naar veel likes en aandacht, de vele scheidingen door ontrouw, partnerruilen, misbruiken, geweld, seksuele intimidaties, stalkers, pesten, verkrachtingen, abortussen, euthanasie en noem maar op welke zonde mensen beoefenen. Ik vind het dan ook heel raar dat hij zoiets zegt want deze extreme ellende dat zijn de gevolgen van zeker meer dan 50 jaar slecht onderricht door de Katholieke kerk.. Als we dat moeten toejuichen? Hij mag alleen juichen, want ik juich nooit meer voor deze bisschoppen.. Het enigste dat ik doe ik zal voor hun bidden, in de hoop dat ze ooit eens tot inzicht komen en inzien welke vreselijke oorlog ze hebben gevoerd in onze landen door miljarden verloren kinderzielen onwetend te laten van de rijkdom van het Katholiek geloof. Het enigste ware geloof die iedere ziel kan redden en optillen naar de hemel. Ze zouden zich moeten doodschamen.

  Yves

  (20 januari 2019 - 22:22)

  De schuld van dit ongodsdienstig beleid ligt inderdaad aan diegenen die de ware leer overboord hebben gegooid en de godsdienstlessen tot een vervelend en kinderachtig tijdverspillend lesuur hebben gemaakt. Ik ben van 1960 en mijn geloof is alleen kunnen ontstaan en groeien enerzijds door de genade Gods en anderzijds door mijn eigen zoektocht en zeker niet door het toenmalige Godsdienstonderwijs. Mijn beste herinneringen zijn eigenlijk uit mijn vroege kinderjaren waar de vrome gebeden van de dorpzusters en mijn grootmoeder en haar leeftijdsgenoten die de gebeden van voor het concilie door de kerk lieten weerklinken die me toen al een vreemde bovenaardse rust schonken en waar ik met een zekere heimwee aan terugdenk. Dit is een rijkdom die altijd met me meegaat en welke ze nu milioenen mensen dit opzettelijk hebben ontzegt. Als de kerk een levende plant was hebben ze deze gewoon het broodnodige water ontzegt die nodig is om de plant in leven te houden. Zo zagen wij de kerk door de jaren heen gewoon verwelken en verdorren en het ergste van al bleef men volharden in de boosheid ondanks alle enorme bewijzen en tekenen dat men grandioos verkeerd bezig was. Dus kan ik niet anders concluderen dat dit gewoon kwaadaardig opzet is en was.

   lotje

   (22 januari 2019 - 05:29)

   Yves, dat is bij mij ook. mijn geloof is ook alleen kunnen ontstaan en groeien door de genade Gods en door mijn eigen zoektocht en zeker niet door het toenmalige Godsdienstonderwijs. Maar, ook geen enkele bisschop, parochie-priester of religieuze heeft mijn geloof gestimuleerd. In tegendeel, als ik had geluisterd dan zat ik nu al niet meer in de kerk, maar ergens in een rioolput weg te rotten van de ellende. Zoals we nu massaal in de wereld om ons heen zien, dat was ik er ook één van geweest die voor het slechte pad koos dat mijn ondergang werd. Want, als ik de clericus en religieuzen hun daden (daden van verwerping en niet waardig genoeg om erbij te horen moest geloven) dan was ik zeker geen geliefd kind van God, terwijl God me telkens in mijn stil gebed en tijdens de Heilige Eucharistie me juist liet voelen dat ik dat wel was. Mensen kunnen zich extreem vergissen in een ander mens, alleen maar omdat hij niet praat zoals ze binnen de kerk willen of mee wil heulen met een groep clericus of parochianen. Ik heb gelukkig mijn Leven niet overgeleverd aan deze binnenkerkelijke structuren van regels en wetten, maar ik heb heel mijn wezen in de handen van God gelegd. En door dit te doen draag ik nu de vruchten van de liefde en genade die mij rijk bedeeld is geweest omdat ik nederig genoeg was om te beseffen dat ik niets in mijn eigen leven en in mezelf kon veranderen zonder God – maar wel alles kon veranderen in mijn leven en in mezelf met God. Zonder God niets mogelijk. En dat zijn ze binnen de kerk blijkbaar vergeten, ze spelen daar graag zelf voor God.

  A. G. Stinus

  (21 januari 2019 - 15:53)

  De bisschoppen durven te weinig naar buiten komen, durven nauwelijks nog iets zeggen. Wanneer hoor je ze zeggen dat het niet hoort als katholieken samenwonen zonder huwelijk ? Wanneer hoor je ze zeggen dat een katholiek, die naam waardig, op zondag naar de H. Misviering moet komen ? Durven ze nog over hemel en hel spreken ?

  Ze werken zelf mee aan de ontkerkelijking, gewoon door te zwijgen.

  willy

  (22 januari 2019 - 13:53)

  De godsdienstkennis bij de schoolgaande jeugd is beneden alle peil en dat zal zo blijven denk ik?

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.