De terugkeer van de Mechelse Catechismus of ‘hedendaags’ syncretisme?

 

Afbeelding uit het ‘nieuwe’ leerplan Rooms-Katholieke Godsienst

 

Louis van Dievel, schrijver en journalist, maakte op 16 januari 2019 op VRT NWS een karikatuur van de nieuwe invulling van het vak Rooms-Katholieke Godsdienst, wanneer hij beweert, dat “alles terugkomt en dus ook de in vergetelheid geraakte Mechelse Catechismus die een simpel antwoord heeft en geeft op iedere vraag die een Katholiek zich kan stellen”. Van Dievel claimt, dat hét woord van het jaar 2019 nu al bekend is, namelijk: ‘religieuze geletterdheid’. Louis van Dievel schrijft: “Gedaan met het wollige gebabbel over vriendschap, liefde en wereldvrede tijdens het uur godsdienst! Terug naar de roots. Aan het eind van het zesde middelbaar moeten de arme scholieren zich niet minder dan 349 begrippen en symbolen uit het Christelijke Geloof eigen hebben gemaakt”.

Van Dievel vervolgt: “Toen ik de boodschap van bisschop Johan Bonny en het Katholiek onderwijs las, ging er meteen een belletje rinkelen: de beroemde Mechelse Catechismus is terug. Met een schok realiseerde ik mij plots dat het boekje mijn laatste verhuizing niet had overleefd. Maar geen nood. Op een wip en een gauw had ik de Mechelse catechismus gedownload van het internet. Weliswaar op een ultra-katholieke website die het bidden van de Rozenkrans aanprijst en de huidige paus Franciscus bestempelt als een bedrieger. U kunt geen vraag bedenken of de Mechelse Catechismus heeft er een antwoord op. Overigens hadden de goddeloze spotvogels van vrtnws.be het lumineuze idee om maar meteen een quiz over het ‘nieuwe’ leerplan online te zetten. Terwijl ik dit tik staat de quiz nog altijd op nummer 1 van de meest gelezen stukken; we zijn nog allemaal veel Katholieker dan we willen toegeven. Ik kon er ook niet aan weerstaan, eerlijk gezegd. Ik had 9 van de 10 antwoorden juist. Alleen wist ik niet meer wat nu precies een zonde is.”

We kunnen Louis van Dievel geruststellen, want de drie mogelijke antwoorden van de multiplechoice-vraag die de ‘goddeloze spotvogels van vrtnws.be’ hadden bedacht voor het begrip ‘zonde’ waren alle drie fout. Louis van Dievel, die nu niet bekend staat als een grote aanhanger van het Katholieke Geloof, papegaait hier echter zeer duidelijk Johan Bonny na, want het “nieuwe leerplan Rooms-Katholieke Godsdienst betreft de terugkeer van de Mechelse Catechismus”. Echter, niets is minder waar! Met hun 349 begrippen proberen de Vlaamse bisschoppen de schoolgaande jeugd helemaal van hun geloof af te brengen. Want, deze ‘Christelijke begrippen’ worden in het ‘nieuwe’ leerplan op een joods-islamitische manier gedefinieerd. Dus niet de Katholieke betekenis wordt gepromoot, maar wél een anti-katholieke betekenis. Zo wordt Jezus – één van de 349 ingrediënten in het ‘nieuwe’ leerplan – omschreven als een ‘profeet’. De Zoon van God wordt in het ‘nieuwe’ leerplan simpelweg doodgezwegen!

Vergeet niet, dat dit ‘nieuwe’ leerplan zal functioneren in de zogenaamde ‘dialoogschool’. Met hun ‘dialoogschool’ zijn de Vlaamse bisschoppen en de modernistische Guimardstraat er alleen maar op uit om een syncretistisch gedachtengoed te verkondigen. Men wil dus het Christendom, het jodendom en de islam tot één nieuwe syncretistische (Vlaamse) religie omvormen. Dat is de ware verborgen agenda achter het ‘nieuwe’ leerplan Rooms-Katholieke Godsdienst!

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  Peter

  (17 januari 2019 - 02:17)

  Heel juist, kort duidelijk en bondig is uw artikel beste Mathieu Albert.
  Maar ja,het zijn weer de Traditionalisten waar men een hekel aan heeft en die “niet met hun tijd meewillen. Dit is dan weer een voorbereiding van de schoolgaande jeugd op hun wereldkerk. De Synagoge van Satan. Binnenkort,misschien al dit jaar, zal deze openlijk en overal verschijnen. Voor wie deze aanvaardt is er geen weg terug.

  Andre

  (17 januari 2019 - 08:21)

  Jezus een profeet. …. ? Iedere rechtgeaarde gelovige in Jezus ziet toch ONMIDDELLIJK in dat dit verkeerd is.

  En Godzijdank is er toch nu internet, waar vele feiten opgespoord, blootgelegd en ontmaskerd kunnen worden.
  Waarvoor grote dank voor dit artikel, Matthieu ! Een verwittigd man is er twee waard. Ik wist niet van de 349 stappen in het nieuwe leerplan wooronder dus de valse leerstelling ‘ Jezus een profeet’ .

  Indien zulks door de Belgische bisschoppen ( met aan het hoofd de laffe bisschop De Kesel zoals i.v.m. het ontslag van Stephane Mercier ) gepromoot wordt – dan zijn onze bisschoppen wel heeeeel laag gevallen en ontspoord!

  Gelukkig is er OLVrouw die in haar talloze verschijningen en boodschappen wel zegt hoe het moet.
  En de jeugd, vooral de Franse -F jeugd, weet dit maar al te goed. Zie maar op internet you tube de geweldige succesvolle bedevaarten naar Chartres ( waar devotie, heiligheid en vroomheid in de juiste context geplaatst worden ) ; de geweldige goede invloed op de jeugd in Medjugorje ; het geweldig succes op gerichte bedevaarten naar Lourdes , Beauraing , Banneux enz enz.

  Het is wel degelijk het Heilig Hart van Jezus en het Smartvolle en Onbevlekt Hart van Maria die ons zal redden , de slechte leer van de Belgische bisschoppen ten spijt. Hopelijk zien zij het in, maar ik vrees van niet met hun slechte en blasfemistische, goedgekeurde bede naar Onze Goede Vader: breng ons niet in beproeving. Zij gaan niet beproefd worden ! Aan de vruchten herkent men de boom, heeft Onze Lieve Heer Jezus – Levende Zoon van de Levende God – Ware God van de ware God , gezegd.

  A. G. Stinus

  (17 januari 2019 - 10:50)

  – Men had L. Boeve met zijn “dialoogschool” recent niet mogen herbenoemen. De bisschoppen zijn veel te goedgelovig, en denken dat iedereen die ze benoemen zijn job perfect aan het doen is. Na een jaar of 20 worden ze dan soms wakker.
  – Als verstandig alternatief van de Mechelse catechismus is er nu al het “Compendium van de Catechismus van de katholieke Kerk” (200 blz., in vraag-antwoord vorm).

  A. G. Stinus

  (17 januari 2019 - 11:21)

  – Ondertussen weten we nog maar eens hoe bekrompen en anti-religieus ze op de VRT bezig zijn. Behalve als het over de islam gaat, want mohammedanen zijn niet zo braaf als die katholieken, nietwaar. Beeld je eens in dat de moslims in woede ontsteken tegen die Louis van Dievel. Hij zou snel moeten onderduiken, als zijn hoofd tenminste nog op zijn romp staat.
  – Van Dievel en co. hopen waarschijnlijk in stilte dat het katholicisme verwordt tot een waterachtig zootje zonder Christus, een puur goddeloos humanisme.

  willy

  (17 januari 2019 - 13:54)

  Het katholiek onderwijs is al een tijdje niet meer katholiek en zeker niet meer de godsdienstlessen!

  […] in het schoolvak Rooms-Katholieke Godsdienst opnieuw meer theoretische ‘uitleg’ te geven. De nieuwe leerplannen zouden meer worden afgesteld op kennis van de Christelijke waarden, Bijbelse verhalen en religieuze […]

  […] in een tussenstap om ze tot de ‘Eén-wereldreligie’ te bekeren. Het spreekt voor zich, dat het nieuwe, syncretistische leerplan ‘Rooms-katholieke Godsdienst’ niet de traditionele Leer van de Kerk aan de leerlingen zal overbrengen, maar dat de Katholieke […]

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.