Mgr. Frans Wiertz in de Cappella della Madonna della Bocciata in Rome op zoek naar Sint-Servaas

 

Wat de Capella della Madonna della Bocciata zo interessant maakt, is het feit, dat het gewelf van deze kapel beschilderd werd met twee grote fresco’s: één van Sint-Servaas en één van Sint-Amandus.

Paus Damasus I (366-384) veroordeelde de aanhangers van het Arianisme en zei, dat hij als opvolger op de ‘Stoel van Petrus’ bevoegd was te bepalen wat theologisch juist en niet just was. Damasus was de eerste die de term ‘Apostolische Stoel’ gebruikte. Hij beklemtoonde, dat hij in zijn ambt de opvolger van Petrus was en sprak over de Kerk van Rome als de Apostolische Stoel (Sedes Apostolica). In de laatste jaren van zijn pausschap werd Damasus geassisteerd door Sint-Hiëronymus, die hij aanzette tot het maken van de Vulgaat, de Bijbelvertaling in het volkslatijn van zijn tijd.

Sint-Servaas was ten tijde van Paus Damasus de bisschop van het diocees Tongeren, een gebied dat toen groter was dan het hele België van heden. Toen Sint-Servaas naar Rome kwam, knielde hij “humiliter”, nederig, voor het graf van de Heilige Petrus en onderwierp zich zo aan het primaatschap van de Paus van Rome.

De prominente plek die Sint-Servatius en Sint-Amandus in de Sint-Pietersbasiliek nabij het graf van de Heilige Petrus innemen, toont aan, dat zij van zeer grote betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van de vroege Kerk, te weten: voor het Primaatschap van de Paus.

Tongeren c.q. Maastricht moeten als centrum van de regionale administratie (diocees), tijdens de eerste eeuwen van de groei van de Kerk in onze contreien een veel grotere rol in de kerstening in het noordwesten van Europa hebben gespeeld dan dikwijls wordt aangenomen.

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  willy

  (30 mei 2018 - 13:26)

  Goede video en goed artikel!!

  A. G. Stinus

  (30 mei 2018 - 15:36)

  Dank voor dit artikel.
  De mensen zouden zich meer bewust moeten worden van de grote voortrekkers in het geloof die hier in onze streken gewerkt en geleefd hebben. En ze zouden ze moeten navolgen, ook in de missionaire geest.

  En?

  (4 juni 2018 - 06:46)

  (Heeft de Mgr. het beleid van zijn (overleden) voorganger voortgezet?)

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.