Gerard de Korte, de ‘Roze Bisschop’ van Den Bosch, veroordeelt Kardinaal Eijk

Gerard de Korte

Zonder kardinaal Eijk bij naam te noemen heeft de Bossche en Roze bisschop Gerard de Korte alsnog afstand van hem genomen. ‘Sommige gelovigen, ook hoge geestelijken, menen dat de paus ruimte laat voor verwarring. Maar is het niet beter te spreken over een pauselijke bereidheid tot blijvende dialoog?’, schrijft De Korte in zijn vaste column voor het protestantse Nederlands Dagblad.

Eind vorige week liet De Korte via zijn woordvoerder het Brabants Dagblad nog weten in de media niet te willen reageren op een opiniestuk van kardinaal Eijk. Die sprak daarin op onomwonden wijze uit dat de paus de leer van de kerk in gevaar brengt. Franciscus zou dat doen door het zegenen van homoseksuele relaties toe te staan en het ook te billijken dat protestanten de communie ontvangen.

‘Falende en zondige mensen moet de kerk niet afwijzen en afstoten, maar op een herderlijke wijze tegemoet treden’, meent De Korte. ‘Voor de paus is de kerk als een ziekenhuis, waar mensen die gekwetst en gebutst langs de levensweg liggen, weer op adem kunnen komen. Nergens blijkt dat de paus de leer van de kerk geweld aandoet. Maar wel wil hij rekening houden met de weerbarstigheid van ons bestaan. In de loop van de kerkgeschiedenis blijkt er een organische groei in het kerkelijk spreken. Pausen hebben bijvoorbeeld ooit opgeroepen tot kruistochten; de huidige kerk denkt heel anders over oorlogen en het gebruik van geweld.’

De argumentatie van de Korte verandert echter niets aan het feit, dat enkel katholieken mogen communiceren die zich niet van een doodzonde bewust zijn en dus in staat van genade zijn. Protestanten, actieve homoseksuelen en hertrouwd gescheidenen bevinden zich niet in staat van genade. Want wie dus op onwaardige wijze het brood eet of de kelk des Heren drinkt, bezondigt zich aan het Lichaam en Bloed des Heren (1 Ko 11:27).

De Korte stelde zich maandagavond ook op als een ‘man van de dialoog’. Hij sprak met een vijftigtal mensen in de Protestantse Kerk van Den Bosch over seksuele diversiteit en het geloof. Aanleiding was een belofte rondom het afgelasten van een oecumenische viering op Roze Zaterdag 2017 in de Bossche Sint-Jan. De Korte besloot daartoe na protesten uit voornamelijk de hoek van behoudende priesters. Volgens zijn woordvoerder benadrukte De Korte maandag het belang van ‘fijngevoeligheid’: ‘Laten we een wacht bij onze tong neerzetten om de ander in zijn diepste gevoelens niet te kwetsen en zo hopelijk ergens te komen.’

Ook hier bezondigt de Korte zich weer zélf aan hetgeen hij de anderen verwijt. Dialogeren met de ‘foute’ mensen en ruzie stoken met onze broeders is niet de taak van een bisschop.

Bron: Infopoint/Omroep Brabant

Deel dit artikel:Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  Marrie

  (15 mei 2018 - 19:20)

  De paus en dialoog ? Kan dat dan ? Is het niet zo dat priesters die zich tegen hem verzetten worden ontslagen ? Er wordt gesproken over de dictator paus ,dan lijkt het me onlogisch dat er een dialoog mogelijk is. Deze paus heeft maling aan de woorden van Christus, hij stelt zich daar boven. Onder het mom van ” mensen niet beledigen” worden dingen veranderd of moet daarover gediscussieerd worden.Als het al zo’n man is die begaan is met de ” onderdrukten ” waarom blijft hij dan stil na de aanslagen op kerken onlangs in Indonesië? Waarom spreekt hij zich niet uit over christenvervolgingen ?

   Gideon Krols

   (17 mei 2018 - 12:12)

   Deze Paus is de Paus en heeft geen maling

  DGT

  (15 mei 2018 - 21:25)

  Vaticaanstad, Hendro Munsterman
  ‘Ik ben een bisschop en ik moet ook vertrekken en aftreden’, zei paus Franciscus dinsdag tijdens de ochtendmis in het gastenhuis Santa Marta waar hij woont.

  Mirmar Groet

  (15 mei 2018 - 21:57)

  De voorzichtigheid om dingen bij de naam te noemen en de angst om mensen te beledigen heeft een keerzijde. De Waarheid wordt geweld aangedaan. Men moet leven in een kramp en met kromme tenen in de H. Mis zitten, omdat er voortdurend in vele kerken niet meer op een goede manier naar voren wordt gebracht. Het is zelfs fnuikend.

  Dat mensen de kerk uitgejaagd worden is duidelijk, maar niet door een strenge kardinaal, maar juist door die herders die niet durven aanpakken en dingen niet ten goede te willen en te gaan veranderen. Toen ik een keer zei dat de Kerk de puntjes op i zou moeten zetten, hoorde men het in Keulen donderen (bij wijze van spreken).

  Zo zei zelfs iemand dat de Kerk zou moeten veranderen (naar meer progressief). Ik zei echter: “Nee, wij, gelovigen, moeten veranderen.” Beiden zouden moeten veranderen, wil het ooit nog goedkomen. Alleen met Gods Genade ne Kracht gaat dat lukken. Maar misschien moeten de meeste gelovigen opnieuw leren bidden. Op verzoek van de apostelen leerde Jezus hen het Onze Vader… En het lijkt soms of vele katholieken het zijn verleerd.

   Gideon Krols

   (17 mei 2018 - 12:12)

   waarheid kan geen gweld aangedaan worden

    Mirmar Groet

    (17 mei 2018 - 20:37)

    Dat klopt, maar zowel protestanten als katholieken betichten elkaar daar soms nog altijd van.
    En beiden beroepen zich, als het goed is, toch op één en dezelfde Bijbel. Protestanten werden Bijbelvast genoemd. Maar dat is wel wat minder geworden ook. Er is zoveel aan de hand overal.

  edwin vissers

  (16 mei 2018 - 05:57)

  Met de pleitbezorger bidden is heel makkelijk ,zonder is het behoorlijk droog ,dus eerst door de enge smalle poort .

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 08:14)

  Edwin, De Poort, Christus Jezus, is smal en niet eng, probleem is geduld bij degene die er door willen, je moet namelijk op je beurt wachten, een opgave voorde mens.En er is ook nog iets als poortloze poort, maar ja, en wellicht zijn we er al door, door de doop.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 08:15)

  Paul, wat zijn trollen? Ik heb dat boek niet gelezen, weet jij er meer van dan? Misschien trol je daarom dan zelf?

  Bart

  (16 mei 2018 - 09:13)

  Een bereidheid tot blijvende dialoog monseigneur? Hoe lang mag die dialoog blijven duren? Waarschijnlijk totdat, naar de wil van menig opposant, de Kerk haar moreel gezag opgeeft en de communie aan Jan en alleman uitdeelt. Met een dergelijke uitzichtloze dialoog is niemand gediend. Het Evangelie is nu eenmaal confronterend en radicaal. Het vraagt bekering. Niet om te blijven ronddabberen in onze eigen kleinmenselijkheid en van daaruit maar te blijven himmesimmen tegen de kerkelijke leer. Hou toch op, vod van een vent. Mgr. Eijk is een flínke kerel, confrater de Korte niet.

   lotje

   (16 mei 2018 - 10:28)

   Dat is juist Bart: het evangelie is radicaal en zeer confronterend voor jezelf. Het is alles of niets. Alle grote Heiligen hebben dit op één of andere manier in hun geschriften genoteerd. Het is alles of niets – God is me genoeg – Ik sterf nog liever dan God maar half te dienen.. In Johannes 8,11 staat ( en ook op andere plaatsen in de bijbel staat geschreven ). Ik veroordeel u niet; maar ga heen en zondig van nu af niet meer. Van mij mag de dialoog stoppen, want er is van dialoog geen sprake. Dialoog is tweerichtingsverkeer en de ware leer mag hierbij niet verkondigd worden want dan worden de wereldse mensen boos en zelfs gewelddadig . De mens blijft zonder God liefde op één of andere manier gewelddadig. Authentieke Liefde is een hemelse aangelegenheid en zonder de verbinding met het bovennatuurlijke God de Vader, is liefde meestal van heel korte duur en daardoor ontstaan discussies, ruzies, geweld, ontrouw, haat en jaloezie, stalking, verslavingen, zelfmoorden, gespot enz.. Wij zijn als mens te nietig en niet in staat zonder God om in die authentieke trouwe liefde te blijven voor ons zelf en naar onze medemens, wij hervallen snel in menselijke ondeugden die verre van Zalig te noemen zijn. Het zijn niet de wapens, oorlogen enz… die mensen vernietigen het zijn de zonde die mensen kapot maken.. En dat wil niemand in deze wereld nog horen, terwijl ze van binnenuit kapot en ongelukkig zijn en zich zeer eenzaam voelen. De mensen hebben blijkbaar meer het kwade lief dan het goede. En dat is grotendeels de schuld van de vorige generaties die oorlog hebben meegemaakt. Hun oorlog is nooit gestopt – ze hebben het kwade van de oorlog voorgezet naar volgende generaties. En het resultaat zien we nu massaal rond ons gebeuren. Overal kleine onmenselijke oorlogstaferelen in gezinnen, op straat, op het werk, op het openbaar vervoer, zelfs tot in de kerken.

    Jan Geerts

    (21 mei 2018 - 08:10)

    Juist Lotje, Je hebt nog de “sensum fidei”. Blij om te vernemen dat er nog gelovige Katholieken zijn, mijn zus in Christus.

   Gideon Krols

   (17 mei 2018 - 12:13)

   zolang het duurt Bart

  Petrus

  (16 mei 2018 - 10:14)

  Mgr. De Korte wil een schisma in onze mooie Rooms Katholieke kerk, geweldig als hij maar overstapt zijn protestantse broeders.

  Piet

  (16 mei 2018 - 10:15)

  .
  ACCEDI
  SECTIONS

  Search…
  Submit Form
  “The Council and two encyclicals admit cases of Eucharist to Protestants”
  Interview with Cardinal Kasper on communion to Lutheran spouse: the Council decree on ecumenism and the letters of John Paul II are fundamental

  Cardinale Walter Kasper

  199

  0

  Pubblicato il 15/05/2018
  Ultima modifica il 15/05/2018 alle ore 11:24
  ANDREA TORNIELLI
  VATICAN CITY
  It is a thorny topic, which has been under discussion for years, and has been addressed since the Second Vatican Ecumenical Council. The recent majority-approved document of the German Bishops’ Conference – which systematically opened up the possibility for the Protestant spouse to access the Eucharist by attending mass with the Catholic spouse (after an interview with a priest and after adhering to what the Catholic Church believes about the sacrament) – provoked a letter from seven bishops who appealed to Rome. A meeting was held at the Congregation for the Doctrine of the Faith, presided over by the Prefect, Archbishop Luis Ladaria Ferrer, and finally Francis referred the matter to the German Bishops’ Conference, asking it to be formulated as unanimously as possible. A decision, that of Francis, which provoked indignant responses, and not only from the usual clerical-bloggers who appoint themselves as Master of Theology and submit everyone to their doctrinal exams even before knowing the decisions that will be taken. Striking reactions – to say the least – came also from eminent ecclesiastics, such as the cardinal archbishop of Utrecht, Willem Jacobus Eijk, who went to the extent of evoking apocalyptic visions of apostasy from the true faith. While the controversy was raging, Vatican Insider addressed some questions to the German theologian Walter Kasper, nominated bishop of Stuttgart and then called to Rome to lead the department for the promotion of Christian unity and who was created cardinal by Saint John Paul II.

  Your Eminence, let us speak of intercommunion, a problem rebounded to the honours of the ecclesial chronicle after the approval of the document of the German bishops, the letter of seven of them who appealed to Rome and the Pope’s decision to postpone the discussion in the Episcopal Conference…

  “I would like to make one premise first. Intercommunion is a topic and a concept that has been discussed for many years and in very different ecumenical spheres, not only in Germany. It is not only an explosive issue, but also an issue that is wrong in its formulation. Theologically it is a question of communion or admission to communion, which is always Eucharistic communion and at the same time ecclesial communion. The term “inter” suggests a state among different ecclesial communions, which through dialogue, cooperation, friendship is possible, indeed looked-for. But there can be no “inter” sacraments: the sacraments are always sacraments of a Church, or within a Church. The term intercommunion is therefore misleading and should be avoided. The document signed by the majority of the German Bishops’ Conference does not speak of intercommunion, as some of its opponents underline”.

  Let us therefore leave aside the misleading term ““intercomunionˮ” and speak of the possibility that in some cases Protestant spouses may be able to make communion by participating in the Mass of their Catholic spouse. What are the documents of the Magisterium with which address this issue?

  “The fundamental text to solve the problem is not canon 844 § 3 of the Code of Canon Law, which is a juridical text, and much discussed even among canonists, but the last paragraph of number 8 of the Council decree “Unitatis redintegratio”, which is a masterly text, which must be resumed and confirmed. The text of the Council makes three statements. The first: “Yet worship in common (communicatio in sacris) is not to be considered as a means to be used indiscriminately for the restoration of Christian unityˮ. The second: “ There are two main principles governing the practice of such common worship: first, the bearing witness to the unity of the Church, and second, the sharing in the means of grace”. The third: “ Witness to the unity of the Church very generally forbids common worship to Christians, but the grace to be had from it sometimes commends this practice. The course to be adopted, with due regard to all the circumstances of time, place, and persons, is to be decided by local episcopal authority”.

  Therefore, there exists a competence of the local bishops in dealing with particular cases, established already by the Second Vatican Ecumenical Council…

  “Yes, there is a competence of the local authority for the so-called “Einzelfall” (special case). However, the theory of “Einzelfall” is not a clever invention, but is founded in a conciliar text, which ultimately goes back to a Thomist theory according to which the general rules are valid “ut in pluribus” and are to be applied according to the cardinal virtue of prudence inspired by charity. Obviously, this application is not arbitrary, but is governed by the supreme principle of salus animarum, the salvation of souls (CIC can. 1752). Unfortunately, in the controversial discussion this second principle is often neglected and the discussion focuses unilaterally on the first principle, that of the unity of the Church. This second principle is not to be reduced to a pastoral argument (in an often-superficial sense) but is grounded in sacramental theology itself and therefore there is no problem of a contrast between doctrine and pastoral, but of a levelling out between two doctrinal principles”.

  What do you think of the German Bishops Conference’s drafted pastoral document that opened up the possibility, under certain conditions, of taking Communion to the Protestant spouse?

  “The text is serious and essentially acceptable, even if I have some hesitations about some details, above all about the exegesis of canon 844 § 3, much discussed by canonists yet no longer theologically up to the theological-ecumenical discussion. In the meantime, two encyclicals by John Paul II, “Ut unum sint” (1995) and “Ecclesia de Eucharistiaˮ (2003) have formulated a more advanced position that can be the interpretative norm of the canon in full harmony with the Second Vatican Council. In the first of Pope Wojtyla’s two encyclicals at number 46 we read: “In this context, it is a source of joy to note that Catholic ministers are able, in certain particular cases, to administer the Sacraments of the Eucharist, Penance and Anointing of the Sick to Christians who are not in full communion with the Catholic Church but who greatly desire to receive these sacraments, freely request them and manifest the faith which the Catholic Church professes with regard to these sacramentsˮ. While in his second encyclical at number 45, we read: “ While it is never legitimate to concelebrate in the absence of full communion, the same is not true with respect to the administration of the Eucharist under special circumstances, to individual persons belonging to Churches or Ecclesial Communities not in full communion with the Catholic Church. In this case, in fact, the intention is to meet a grave spiritual need for the eternal salvation of an individual believer”.

  What is the meaning of these two statements of John Paul II?

  “The two encyclicals insist very much on the Protestants’ adherence to the Catholic doctrine on the Eucharist, that is, on manifesting “the faith which the Catholic Church professes”, to quote John Paul II himself. This seems very important to me, because the sacraments are sacraments of faith. For a true Lutheran, based on confessional writings, the real presence of Christ in the Eucharist is obvious. The problem is the liberal and the reformed (Calvinists) Protestants. Especially with them the problem must be clarified in pastoral conversations. Certainly, one cannot ask a Protestant what is normally asked to a Catholic. It is enough to believe: “This is (est) the body of Christ, given for you”. Luther also insisted on this. Even a “normal” Catholic believer does not know the most developed doctrines on transubstantiation or consubstantiation.”

  This has been a topic of discussion for many years, especially in the Church of Germany. Can you remember how and when people began to talk about it and how the German episcopate dealt with it?

  “It is a theme of international ecumenism and not only German. In this context, it is not possible to go retrace its entire history. I would just like to say that in Germany we have a particular situation, which is very different from traditionally Catholic Countries such as Italy, Poland etc. … In Germany the population of Catholic and Protestant faithful is half to half. The bi-confessional marriages are 40 percent, which is a very high percentage. Yet, many of these people are uninterested in the issue, while those concerned are a very small number: this context concerns them alone. If these people, in a rather secularized context, are true faithful who believe and are united in the same baptism and therefore belong to the one Church of Christ (even if not in full communion), and are also bound in the same sacrament of marriage and represent the mystery of the union between Christ and his Church, they are together with their children a domestic church. It is normal that they feel the intimate desire to share also the Eucharist. If they also share the Catholic Eucharistic faith, surely no one can stand in the way…? (cf. Acts 7:37; 10:47)”.

  What do you think of the letter of the seven bishops opposing the document of the Episcopal Conference, who then appealed to Rome?

  “I am not the school teacher of the other brother bishops, but I think that their problems can be resolved in the light of what I have said above”.

  There was the meeting at the Congregation for the Doctrine of the Faith and it concluded with the Pope’s decision to send the discussion back to the episcopate so that a possibly unanimous position could be found. Francis’ gesture was harshly criticized by those who hoped for an immediate negative response of authority. What can you say?

  “I think the Pope gave a very wise response. He remained in full harmony with the idea of the Church synodality. However, he also pointed out that on fundamental issues, a majority is not enough from the legal canonical point of view; unanimity is required. The press statement has made it clear that there are reasons on both sides to improve the text. No party has lost face. In my opinion, there is room for a continuation of the debate and for a reconciliation that would not be an unserious compromise. The most important thing in my opinion will be to deepen the pastoral problem”.

  What do you mean when you say, “pastoral problem”?

  “I think of the admonition of the Apostle Paul, to examine oneself to see if one can eat and drink from the altar (1 Cor 11:26): an indication that is not only for Protestants but also for Catholics. The initial questions are the same: do I really believe in the Eucharistic mystery and is my conduct of life in harmony with what is celebrated and what is present in the Eucharist? Gaps and problems of faith and moral behavior are found not only in Protestants but often in Catholics who today regularly go to receive Holy Communion. Indeed, I know many good Lutherans who have a Christian faith and life superior to that of many Catholics”.

  In the years of your episcopate in Stuttgart, how did you deal with this particular problem?

  “As bishop of a diocese in a region whose population is Catholic for a third, a third Protestant and the rest indifferent, I have never made an official statement. But I have learned (as all the other bishops know, even those who are now contrary to the document of the majority of the Episcopal Conference), that in the daily practice of parishes, a practice has developed – or at least is developing – according to which in a bi-confessional marriage, the Protestant partners who are truly interested, participate in communion. When asked about it by priests or individual Protestants, I normally answer as follows: if a Protestant participates in the Eucharistic celebration, they listen to what we say in the Eucharistic prayer. One needs to ask oneself: at the end of the doxology, can I really answer along with the whole assembly: “Amen, yes I believe”. And I would usually add: “you will also hear that we name the Pope and the bishop, which means that we celebrate in communion with him”. One must ask oneself: “Do I truly want this communion? But again: I have met many Protestants who have more esteem and often more love for the present Popes than some critical and sceptical Catholics have. The most important theological problems of universal jurisdiction, and of the fullness of jurisdiction etc. are not the problems of the normal laity and about the accusation that the Pope is the antichrist, the Protestants, who live in ecumenical friendship, gladly leave it today to the lay people and Freemasons. To conclude: when one descends into the field of concrete life and concrete pastoral work, situations are very different. Every situation is an “Einzelfall”, because every person is unique. Of course, theological principles always apply, but their concrete application is not made in a purely deductive and mechanical way. If we did so, it would be the heresy of Gnosticism, which is rightly denounced by the present Pope”.

   Gideon Krols

   (17 mei 2018 - 12:14)

   mooie quote Piet, beetje lang en manipulerend, en de kern missend,

   Gideon

    Mirmar Groet

    (17 mei 2018 - 20:39)

    Waarschijnlijk kan God alleen nog uitkomst brengen. De impasse blijft anders en bijna niemand komt echt verder.

     Gideon Krols

     (17 mei 2018 - 21:07)

     Mirmar Groet en Piet en ook Peter die we al een tijdje niet meer horen, Christus Jezus wenst ons samen te laten werken en alle werken die dit tegen gaan is van die vrijmestelarij (en wat daarmee samenhangt ook het protestantisme/Israel), dus alles wat uit Het Vaticaan komt dat ons verbindt is goed, wat ons scheidt is verdacht.

      Mirmar Groet

      (17 mei 2018 - 22:11)

      Juist vanuit het Vaticaan is de verbinding zoek. De Vrijmetselarij en Satanisme zit daarbinnen, te zien zelfs op you tube video’s ! Waar of niet waar?

      Vanuit een bepaalde visie, die heel Bijbelgetrouw is, dus die niets met de Illumaniti kunnen hebben, zou men zelfs dus nu uit de Kerk moeten stappen, omdat het verbonden is inmiddels met het heidense Babylon, volgens een vers uit de Bijbel in de Openbaring van Johannes. Dat is heftig om te horen, zeker als je katholiek bent.

      Hoe het ook zei. Trouw zijn aan de Kerk, hoe doe je dat, als je ziet dat zelfs binnen de geestelijkheid zoveel zonden op zich hebben geladen ? Zorgt dat er niet voor dat velen zich van de Kerk hebben afgekeerd en nog zijn er die zich afkeren van de Kerk.

      Al die dingen dienen de eenheid niet binnen de R.K. Kerk. Dat geldt natuurlijk ook voor de gewone gelovigen, die ook lang niet altijd gehoorzaam zijn aan God. En God vroeg al in den beginne ‘gehoorzaamheid’. Als er iets aan schort is dát het wel.

      De vraag is nu wel, of we de R.K. Kerk + haar Leer, vervat in de Katechismus van de R.K. Kerk alleen met God zelf kunnen vertalen en alles wat Jezus ons heeft geleerd. Hoe kan de mens niet buiten de Kerk om Zalig worden, terwijl een zeer groot deel part noch deel aan de Kerk hadden vanaf hun geboorte en er nooit voor hebben gevoeld ook? Kwam Jezus ook niet voor heidenen? Net zoals onze vroegere verre voorouders waarschijnlijk heidenen zijn geweest?

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 10:55)

  Bart, Lotje en Peter, lees nu nog eens wat je schrijft hier en daar, geen gelovige wenst verdeeldheid i dat wat hij mooi vindt, de kerk en het geloof, en ja radicaal zijn betekent ook, radicaal durven delen, wij weten wat communie voor ons betekent, wat een eer als iemand er aan wenst deel te nemen, onderwijs hen erin, jullie zijn ook ergens begonnen, of was dat perfect vanaf het begin, en kun je dat bereiken hier op aarde? Lotje, oorlog is van alle generaties, dus jij bent er ook schuldig aan, Peter, volgens mij was jij voor het sacramentele huwelijk, vertrouw jij de katholiek opgevoede echtgenoot dan niet meer dat hij de echtgenote onderwijst en de eerbied bijbrengt die nodig is, en Bart vod van een vent dat zeg je niet, dat zegt iets over jezelf. En kardinaal Eijk een kerel? Dacht het niet zo, hij geeft zelf aan in zijn homilie vorig jaar: vertrouw niemand, want de vijand zit binnen en buiten, dus weg respect voor het huwelijk? Een kardinaal moet het weten, niet melden dat de paus fout zit, een kardinaal dient het voor ons op te nemen, en ons te bemoedigen, dat doe je niet door wantrouwen te zaaien in officiele stukken van onze kerk, dat ie eerden een gemoedstoestand van de persoon Eijk, niet de kardinaal.

   lotje

   (16 mei 2018 - 11:24)

   Gideon: Ja, ik durf zeggen dat mijn communie perfect was vanaf het begin toen ik als bekeerling terug naar de kerk ging. Ik wist dat ik als een zware zondaar niet te communie mocht gaan en dat heeft geen enkele kardinaal of bisschop of priester mij moeten uitleggen. God was met zijn aanraking heel duidelijk. Het was gehoorzamen of ik nu begreep of niet! Ik begreep het toen ook nog niet – maar God is zo barmhartig als je van goede wil bent om dit met al zijn liefde aan jou persoonlijk uit te leggen . En tegen die Goddelijke liefde kan een mens niet op hoor. Ik wist dat de God de Vader het met zijn verloren dochter goed voor had, dus je bent bereid om als Zijn kind te luisteren ook al begreep ik nog niet alles. Ik was onderweg en er is maar één zaak dat dan heel belangrijk is tijdens dit avontuur dat best af en toe ook zwaar was met God: dat is nederigheid , je eigen wil af leggen en gehoorzamen en al de rest brengt je niet dichter bij het huis van de Vader.. Dat zijn allemaal kronkel wegen die de reis alleen maar bemoeilijken en zwaarder maken dan het al is als je volgzaam bent. En oorlog dat ik daar schuldig aan was? Dat klopt voor mijn bekering was ik daar ook schuldig aan. Maar, nu zeker niet meer want de navolging van Christus is me te kostbaar en te Heilig om dat overboord te gooien voor oorlogstaferelen te veroorzaken onder de mensen. En verder kan je de hemel bereiken hier op aarde.. God laat je niet wachten tot het eeuwige leven, dat geluk gunt hij je hier al hoor.

    Mirmar Groet

    (16 mei 2018 - 19:57)

    @Lotje, wat is perfect de Heilige Communie ontvangen? Als het goed is blijven we het besef behouden dat we (arme) zondaars zijn. Dat besef vooral, kan het behoud van de nederigheid zijn.

    Jarenlang heb ik de Heilige Communie ontvangen zonder gebiecht te hebben. Nooit heb ik mij daarover schuldig gevoeld of (hoeven) te voelen, totdat ik zelf tot besef kwam dat het niet gegaan is in onze parochie, zoals de R.K. Kerk het eigenlijk bedoelde. Nog weer later kwam het als een shock bij mij binnen. Misschien niet eens direct het gevolg van Vaticanum II, maar vooral hoe de Nederlandse Kerk (met progressieve geesten en veel polarisatie) de veranderingen bijna overal meteen doorvoerde. Ik was te klein om dat toen door te hebben.

    Polen was een van de weinige landen die het heel anders aanpakte. Daarom is in Polen de achteruitgang van het geloof niet zo sterk, als het er al is, als in het Westen van Europa. In het zuiden van Europa ging het m.i. ook langzamer. Van een priester uit Polen heb ik gehoord dat Nederland vooral een land is met extremen.

    Dat is niet alleen in kerkelijk Nederland te zien, maar het is ook te zien in politiek Nederland: bijvoorbeeld PVV v.v. Denk, beiden oppositie partijen, die in feite zeer vijandig tegenover elkaar staan in Politiek Den Haag. Zelfs de coalitie van nu bestaat onder partijen die het juist op ethische kwesties behoorlijk oneens met elkaar zijn. Neem D’66, een zeer liberale en progressieve partij tegenover CDA en CU, beide christelijke partijen. Dit alles lijkt niet al te veel goeds te voorspellen en ik moet nog maar zien, of er niet een voortijdig einde komt aan de huidige coalitie in Nederland tot aan de volgende Tweede Kamer Verkiezingen.

     Gideon Krols

     (16 mei 2018 - 20:36)

     Mirmar Groet, een zonde begaan waarvan je vooraf niet wist dat het zondig was, is geen zonde, katholieke leer. Dus je hebt in jou beleving de communie goed ontvangen, later groeide je in geloof en nu beleef je het anders, de communie blijft echter de communie, heilig misoofer, verwisseling van gedaante, dat is bepalend. Politiek kan ik alleen maar zeggen, we moeten ons er van bedienen, als deel van onze opdracht in de gemeesnschap contacten te onderhouden, houd het op een partij waarin nog een C staat, Christus houden we dan nog hoog, de rest is niet meer waar her voor staat, einde oefening, komt niets goed uit meer, doorgeefluiken. Houd het op een C en laat die klinken, dan is er een stem van geweten. Vwb de kerk in NL, dat is voor een deel verprotestant, maar dat is niet erg, het blijft deel van de wereldkerk, en zo nu en dan dient die wereldkerk die bubble nederland te doorbreken, dat is wat nu gebeurt, je kunt altijd in andere kerkprovincies kerken om op te laden, leren ze er hier ook wat van.

     lotje

     (16 mei 2018 - 22:47)

     De communie gaan als je in zware zonde leeft en je weet het is hoogmoedig zijn en heeft niets met nederigheid te maken . Maar, als je geen zware zonde hebt, hoef je ook niet te blijven zitten.
     Ik zou dan ook niet weten waarom ik dat niet mag zeggen dat het juist/perfect was dat ik deed.
     En wat je verder schrijft is juist, we blijven allemaal arme zondaars.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 11:52)

  Lotje, dat is waar, maar je kunt me niet overtuigen, nog, dat dat een toestand is waarin je altijd verkeert. Oorlog wanneer je daaraan niet deelneemt door wettige zelverdediging, daaraan ben je niet schuldig natuurlijk, maar er is nog altijd oorlog en daaraan dienen we niet bij te dragen, wat ik wilde zeggen is dat je niet categoriaal vorige generaties dat wel kunt opzadelen. Het is mooi te lezen dat wat jou betreft in je beleving je een herbekering meemaakte, volgens mij was je al opgenomen, ingelijf, in de Kerk van Christus, in volheid te leven en te vieren in de (Rooms) Katholieke Kerk, zonden zullen je nog steeds deelachtig zijn, we zijn geen wederdopers. Lotje wat belangrijk is meen ik dat wat jij meemaakte, dat te delen met hen die dat niet (meer) kennen, vanwege o.a. de refromatie, niet durven leren kennen, daar het houvast bood en dan is het makkelijker je tegen de heilige moederkerk af te zetten dan er in opgenomen te worden. Lotje, leek Lotje, kerkleiders dienen hun band met kerkvolk aan te halen, het huwelijk te respecteren, want zonder huweljk geen kerkleider, en zonder kerkleider wel kerk, meen ik. Pro Ecclesia Maria, Josef et Christus Jezus.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 12:09)

  Lotje, wat ik je kan aanbevelen, maar wellicht heb je dat al gelezen, : Het Bruilofsmaal van Het Lam, Scott Hahn.

  Houd je goed Lotje en doe goed, Pax et Bonum,
  Gideon

   Peter

   (16 mei 2018 - 12:38)

   Gideon Krols, mijn beste, Voor zover ik weet heb ik hier niet gereageerd op dit artikel. U schrijft:
   (16 mei 2018 – 10:55)
   “Peter, volgens mij was jij voor het sacramentele huwelijk, vertrouw jij de katholiek opgevoede echtgenoot dan niet meer dat hij de echtgenote onderwijst en de eerbied bijbrengt die nodig is, …”
   Ik ben Peter, niet Piet of Petrus.
   Trouwens, ik versta uw zin niet.
   Weet dan, en voor al de anderen eveneens, dat ik helemaal niets te maken wil hebben met de pseudo kerk van Vaticanum II. Voor mij is die helemaal niet de Rooms Katholieke Kerk.
   Jullie beoordelen maar zelf, maar een bende die de eeuwenoude Traditie en de voor de eeuwen door, vastgelegde geschriften van de Heilige Concilies van voor 1962, moedwillig en met kwaad opzet, veranderen, is voor mij een bende criminelen die beslist niet de intenties hebben om de zielen te redden, maar te misleiden.
   Verder ga ik hierop niet in.
   Laus tibi Christi +
   Ave Maria +

    Mirmar Groet

    (16 mei 2018 - 19:35)

    Peter, sorry, maar ik vindt dat echt te kort door de bocht, dat niks meer heeft gedeugd sinds Vaticanum II, want dan zou paus Benedictus XVI en alle voorgaande pausen ook al niet meer deugen. Em. paus Benedictus XVI wordt op deze website toch als ware paus gezien in tegenstelling tot paus Franciscus en daar kan ik heel goed inkomen.

    Er zijn mensen die schijnbaar haarfijn weten wie er verloren gaan. Ik schijn zelf tot die verloren generatie te behoren. Geboren eind jaren ’50 in de vorige eeuw. Maar wat bij mensen onmogelijk schijnt is bij God altijd nog mogelijk. Laten we niet te hard oordelen over alles wat met Vaticanum II te maken heeft.

    En dat paus Paulus VI+ (R.I.P.). tot de vrijmetselarij zou behoren, zoals sommigen op dit forum beweren, weiger ik te geloven. Dat was dan waarschijnlijk zijn dubbelganger, want die leek namelijk sprekend op hem. Zelfs zuster Lucia dos Santos+ (R.I.P.) van Fátima zou een dubbelgangster hebben gehad. Beide foto’s lieten ze zien op You Tube. Er zit inderdaad een duidelijk verschil in het gezicht van in beide foto’s, waarvan men zegt het zuster Lucia is.

    Ik weet het niet, maar heden ten dage in de Rooms-katholieke Kerk gebeuren er dingen die gewoon niet waar kunnen zijn. Wenende Mariabeelden bijvoorbeeld. Dat dit soort dingen op sommige Katholieke websites voor waar worden aangenomen, dat kan ik niet goed volgen.

    Als beelden (Zie de psalmen) niet kunnen horen, ruiken, bewegen, lopen, zien, dan kunnen ze zeker ook niet huilen. Hoe goedgelovig moet je dan wel niet zijn? En dan nog aan mensen gaan zeggen dat we dan Maria en Onze Lieve Heer beledigen als we dit niet willen geloven, gaat er bij mij niet in. Het lijk mij eerder andersom! In de Bijbel staat dat de gelovige als hij in de beelden gelooft al even dwaas is als de maker van die beelden. Misschien een eyeopener voor sommige katholieken ?!?!

    Dat klinkt misschien hard, de waarheid is soms hard! Bedrog komt overal voor, dus ook in de Rooms-Katholieke Kerk, die doorgaans de Ware Leer verkondigt. Het onkruid (boze machten en krachten) probeert hoe dan ook overal tussendoor naar boven te komen.

    Sommigen zien mij vast als de (of een van de) boosdoener(s), als ik dit naar voren breng. Een boosdoener wil ik helemaal niet zijn. Maar laat mij alstublieft niet in dingen moeten gaan geloven, waar zelfs Mozes en David niet in zouden kunnen geloven.

    Schreef Mozes niet in opdracht van God die Tien Geboden op? En schreef David , of was het toch een andere psalmist (?), niet ook deze Psalm 115:4-7,8 en Psalm 135:15-17,18? Overigens gaat het in de Psalmen over beelden van zilver en goud. Maar of het daadwerkelijk verschilt met beelden van hout of steen? Of zelfs van plastic? Het principe is hetzelfde, alleen goedkoper. Hoe het ook zij, het kan heel mooi lijken, maar het is nooit de échte persoon die het voorstelt. En de Heilige Maagd Maria alleen al zou dan al honderden verschillende gezichten hebben.

    Als het om beelden gaat, wou ik dat sommige katholieken wat nuchterder hierin waren.

     Gideon Krols

     (16 mei 2018 - 20:45)

     Mirmar Groet, Peter de Zwijger kan alleen maar jeremieren blijkbaar en bepaalde door hem prettig aangevoelde tradites aanhalen zonder uitleg, dat spijt me zeer. Vwb beelden in de kerk ben je echt wel on-katholiek mis, die beelden daar gaat het niet om, dat zijn communicatiemiddelen die bij de katholieke volksdevotie horen en verhalen vertellen, zeg maar een boek met plaatjes, iconen, beelden, iedereen maakt ze over van alles, dus in de kerk dan maar van Maria, de Heiligen etc. dan onthouden we het verhaal ook in beelden. Het Boek ook belangrijk natuurlijk, icoon van Christus, maar wel de juiste inhoud, volledig, niet wijzigen dat staat ook niet in de bijbel: gij zult een deel wegdoen, nee, het hele verhaal zoals we hebben afgesproken met elkaar, en de Traditie en het Leergezag, de mensen dus, dat is onze kerk, voortbouwend met gebruiken die de de “joden”ook gebruiken. Vrijmestelaars, wanneer ik zeg blijf erbij weg ga je het misschien onderzoeken, dus ik zou nu zeggen, dat is zo’n pasrtij zonder C erin, dus onwaar en anti-katholeiek, oerkerk dus. Groet en houd je goed, Gideon Jezus schafte de geboden niet af, we hebben zowel het OT als het NT, hij kwam om de geboden en wetten te voltrekken, en vandaar uit nar die reset, leven wij nu verder met Hem die ons als eerste lief had. Bedrog komt alleen voor indien je je bedrogen voelt, dus bid dan en mediteer, en je zult zien dat je tot een ander/nieuw inzicht komt en groeit in geloof. Immers ook bedrog is een leraar, dan wordt het achteraf vermeend bedrog, op weg naar de schoonheid, waarheid, goedheid, Bon Camino Pelgrim Mirmar Groet

      Mirmar Groet

      (22 mei 2018 - 17:57)

      Die beelden passen niet zozeer in onze tijd als onderwijsmiddel, dat is niet nodig.
      En het ene beeld is het andere beeld niet. Ooit een Jezusbeeld gekocht met een boevengezicht.
      Kan het nog raarder? Ik heb het teruggestuurd.

     Jules van Rooyen

     (18 mei 2018 - 13:41)

     Houd uw hart dan maar vast, beste Mirmar, maar de beide schurken pausen, J XXIII en P VI, waren vrijmetselaar. De eerste was tevens communist, en de laatste was joods en als zodanig communisten vriend. Dat was JP II ook.
     Vwb. de beide schurken pausen J XXIII en P VI, beste Mirmar, hun .:. lidmaatschap is overduidelijk aangetoond, door uitspraken van 2 hoge Mexicaanse top vrijmetselaars (Carlos Vasquez Rangel, graad 32, en Enrique Olivares Santana, graad 33 ; zie blz 620, “Maçonnerie et sectes secrètes”, ed. Courrier de Rome, 2005).
     Zij hebben dat vervloekte V2 concilie bijeengeroepen ter vernietiging van de Kerk, ter verkrachting van de Openbaring, de Traditie en de Overlevering, en tenslotte, ter rehabilitatie van het jodendom (Nostra Aetate) en de gelijkschakeling van de Kerk en het katholieke geloof met heidense afgodendiensten. Voorts hebben zij met dat vervloekte V2 concilie, de vrijmetselarij, de joden en de communisten uit de verdoemhoek getrokken, ondanks de vele veroordelingen en ex-communicaties van vroegere pausen en concilie besluiten, die allen voortvloeiden uit de Openbaring in de Evangelie teksten.

   lotje

   (16 mei 2018 - 17:44)

   Gideon heb dit boek nog niet gelezen. Bedankt voor de tip.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 13:56)

  Peter, lekker makkelijk, wat is er aan de nederlandse taal dat u niet begrijpt dan. En nog eens Peter, leek, zie nu eens wat je schrijft, ook al gaat het concilie van/te Vaticaanstad (1 of 2 bestaat niet, 1 werd onderbroken, overigens waar een concilie wordt gehouden is niet belangrijk meen ik) tegen, volgens jou dan, alle voorgaande concilies in, dan nog vormt dat een geheel met al die voorgaande concilies, en dient dat in samenhang te worden gelezen/verstaan, in de tijd waarin het werd opgetekend, de tijd immers staat niet stil, de geschiedenis van God gaat door.. Een katholiek sluit noch zichzelf, noch de ander uit, maar die sluit in. En maakt zich er niet gemakkelijk van af. Wat begrijpt u van het sacrament van het huwelijk niet dan? Bent u niet gehuwd in onze kerk?

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 14:19)

  Peter, leg mij nu eens uit wat volgens jou het moment dan in 1962, of welke persoon dan, zo onderscheidend was (na de twee wereldoorlogen dan ook nog eens?, dat een veranderde strategie noodzakelijk maakte, immers 40-50 jaar katholiek vs katholiek, of christen tegen christen, is dat niet een crisisje?) als ware dat nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van de kerk alle jaren daarvoor? En dan het huwelijkssacrament is niet gewijzigd, dat staat als pilaar van de kerk nog steeds overeind, en dat heeft Hij ingesteld meen ik, vanaf het begin bij de boom des levens meen ik, wat jij Peter, het lijkt erop dat je je katholieke vak goed verstaat, ondanks dat je voor mij op een nederlandse protestante citeerder lijkt door me zo aan tijd en uur te houden, komt jou dat wel toe dan, op welk gezag dan? Zie jij in de laatste concilies en de tijd erna geen strategie wijziging die noodzakelijk is voor de kerk, teneinde zichzelf wettelijk geldig zelf te verdedigen? Kerk militant weet je nog wel.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 14:36)

  Peter, je zwijgt nu als een karthuizer, wanneer is het weekeinde? Geef nu maar toe, jij wilt ook gewoon bij de katholieken horen, dat vind je mooi, goed en waar, jij wilt niet in afzondering zijn, jij weet dat door wat woorden toe te voegen of weg te laten, de kern van de sensus fidei niet wordt geraakt, toch? Of wanneer niet, dan is ook jouw premisse niet waard om naar te luisteren, counter that Peter, broeder militant, penitent en mogelijk nu triomfant?

  edwin vissers

  (16 mei 2018 - 15:08)

  Ik ben met Lotje

   lotje

   (16 mei 2018 - 17:46)

   Edwin haha grapjas, je bent helemaal niet bij lotje.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 15:18)

  Edwin, als je maar niet van lotje bent. Ik weet niet of je hollander of belg/vlaming bent, want anders begrijp je dit weer niet.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 15:22)

  Peter, jij en je trawanten van tegen v2, want die zijn allen vrijmestelaar, en jullie weten er o zo veel van (doet denken?) en ge-infiltreerd etc. Wanneer was de kerk niet ge-infiltreerd? Wat wij nodig hebben en aan moeten werken, Christianus Sum, is een eigen bouwgilde, dus bouw eens ipv af te breken. En mooie latijnse woordjes als de potjeslatijnen, leuk maar wij drukken ons al uit in die symbolen, het gaat om de lingua franca, de sensus fidei, Peter de Zwijger, je lijkt Willem wel zo, vader des……..? Nee ik doe het niet want het is spreken met de duivel/satan en alleen ik weet het de beste theoloog? Petertje, wordt eens wakker jongen en doe eens wat goeds.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 15:47)

  Edwin, wie kan er tegen Lotje zijn?

  A. G. Stinus

  (16 mei 2018 - 16:02)

  … In principe mag elke bisschop zijn eigen mening naar voor brengen. Maar ik heb wel veel meer vertrouwen in kardinaal Eijk dan in Mgr. de Korte.

  … Volledig akkoord met kardinaal Eijk als hij zegt dat er verwarring is in de Kerk door de geschriften en uitspraken van de huidige paus. Inderdaad, dat doet geen goed aan de katholieke Kerk. Op de duur denkt ieder dat hij/zij het juist voor heeft, maar de mening is dan gewoonlijk de mening die leidt tot de minste inspanning en het gemakkelijkste leventje.

  Gideon Krols

  (16 mei 2018 - 18:43)

  A.G.Stinus,
  ook bisschoppen hebben meningen, dat is waar en nodig. Die verwarring waar velen over spreken bestaat voor mij niet zo, maar wellicht lees ik de geschriften van deze Paus op een andere wijze. Waar ik me wel over verbaas als katholiek, dat we zo recht tegenover elkaar kunnen komen staan, dat had ik nooit gedacht. Dat betekent toch dat we voor deze Paus nog onvoldoende met elkaar converseerden, het laatste, inspanning en gemak, dat is doorgaans zo, aan ons Stinus dat te voorkomen en bezien of en wat we voor elkaar uit deze ogenschijnlijke verwarring naar voren kunnen halen die ons als kerk opbouwt. Had je al enige tijd niet meer gelezen, de andere kanonnen Jules, Peter, Bert/Bram al enige tijd niet meer gezien, overgestapt op een ander viaticum, eh Vaticaans Concilie?

  DGT

  (16 mei 2018 - 23:18)

  Nu ook al Mgr. Hendriks die met de paus eens is en niet met Kardinaal Eijk.

  Peter

  (17 mei 2018 - 02:25)

  Gideon Krols
  Op16 mei 2018 – 20:36, schreef u: ” Vwb de kerk in NL, dat is voor een deel verprotestant, maar dat is niet erg, het blijft deel van de wereldkerk, en zo nu en dan dient die wereldkerk die bubble nederland te doorbreken, dat is wat nu gebeurt, … ”
  Ach ja, de “wereldkerk” natuurlijk!
  Niet de Rooms Katholieke Kerk, nietwaar? Nu is het duidelijk.

   Gideon Krols

   (17 mei 2018 - 06:56)

   Peter, je bent terug, gelukkig maar, waar zouden we zijn zonder Peter. In mijn beleving druk ik de rooms katholieke kerk uit als een kerk vertegenwoordigd op aarde in de wereld, en de wereld bestaat niet uit nederland alleen, de invloed van protestanten op onze kerk in nederland dan, zorgt voor een andere vorm van kerk zijn van die wereld/rooms katholieke kerk in ambtsopvattingen bediening en commentaar van kerkleiders. Ik stel nu juist dat de nederlandse katholieken (?) dat beter niet doen. En nu jij weer, oude hokjes plaatser terwijl we onderdeel zijn van dezelfde kerk, inquisiteur, lijkt me een leuke job, wat jij?

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 11:00)

  LS, er is geen “echt-katholicisme, geen oud-katholicisme”, er is voor katholieken, oer-christenen dus, alleen katholicisme. In al zijn of haar verschijningsvormen, dat is de dienst aan de mensheid. En dat katholicisme heeft een base line: papisme, hoe je het ook wendt of keert, de persoon en mens de paus, is ook “onze zoon” Gideon ik adopteer hem, zoals hij mij adopteert, krachtens de doop lijft Hij me in, ik dus ook deze Paus, en ben ik ingelijfd bij Hem, daar ik Hem moet gehoorzamen, kan ik Petrus Sint, De Paus Franciscus anno domini 2018 aanvaarden, want dat hernieuwen we als katholieken ieder jaar, zoals we de chrisma zegenen ieder jaar, opdat het vrucht draagt, dat doopsel van ons op de achtste dag en voor onze kinderen. March divided, fight united, ecclesia militans.

   Mirmar Groet

   (17 mei 2018 - 21:20)

   Jezus is ook moslim (bet. moslim: Dienaar van God). Een moslims is geen moslim als hij niet in Jezus (Isa in de Koran).
   Er is een video op you tube waar een moslim tot Jezus is gekomen via de Koran.
   Dus ook via de Koran kunnen mensen zich oprecht bekeren tot Jezus, als zij een oprecht verlangen hebben naar God.

   Mildheid zou zeker een kenmerk moeten zijn van alle christenen, zowel van katholieke zijde als van protestantse zijde. Gestrengheid moet er zijn en dat weten moslims als geen ander. Vandaar dat hun regeringen streng zijn. Ze tolereren misschien veel te weinig, maar in onze landen tolereert men inmiddels heel veel kwaad, wat door velen niet meer als kwaad wordt gezien.

    Gideon Krols

    (17 mei 2018 - 21:49)

    Jezus is niet moslim in de zin dat hij Mohammed volgt, er kwamen immers na Hem geen profeten meer. Moslims kunnen wel Christen worden door de doop, maar dan is er de drie-eenheid, en die kennen moslims en israeliers (“joden”) niet, zij willen rechtstreeks als ware in het OT naar God, en dat kan niet. Ik zou Jezus Christus geen katholiek durven noemen, nog, maar die eigenschappen zie ik in Hem. Alle Christenen zijn mild, want katholiek, wij geloven in vergeving. Maar Christenen zijn ook streng, we geloven dat zonder Hem geen redding mogelijk is. Moslim staten is bijna hetzelfde als Israel, zelfde soort van club, met een andere interpretatie van Abraham, maar verder dezelfde gebruiken, namelijk bloedoffer en martelaarschap door te doden ipv jezelf geven. Nogmaals Mirmar lees de cathechismus en dan zie je hoe je de geschiedenis van God in het OT vertaalt ziet in het NT, en dan zie je iets van de economie van de redding door God, de Vader, Gid de Zoon en God de Heilige Geest, niet voor niets zei men vroeger nog: alle goede dingen komen in drien. Stay catholic, stay good, beautiful and true. Lees ook het bruilofsmaal van het lam, Scott Hahn.

     Mirmar Groet

     (18 mei 2018 - 23:19)

     Beste Gideon,
     Zelf heb ik een boek van Scott Hahn gelezen: “Rome, ons thuis” (Hoe de Bijbel ons de weg naar de Moederkerk wees). , dit boek had ik van iemand gekregen. Het las zeer vlot weg omdat het zeer begrijpelijk geschreven was. Later schafte ik zelf nog een boek van Scott Hahn, getiteld: ‘Redenen om te geloven’ aan, maar die vond ik een stuk moeilijker te lezen, het pakte me niet.

     Als we alle uitleggen van anderen moeten lezen, komen we aan het Woord van God zelf niet meer toe.

     Als ik ergens de protestanten om bewonderde, dan was het juist hun liefde en kennis voor God en Zijn Woord.

     Dat ligt bij ons katholieken heel anders. Daarom getuigen katholieken niet zozeer van de Liefde voor Christus, maar zij denken dat zij zo hard werken moeten, dat ze de Liefde voor God vergeten zijn en ze weten doorgaans heel weinig van de Bijbel.

     Ik weet het niet hoor, maar als alleen de werken gelden voor katholieken, dan kan ik het wel schudden.

     Katholieken zeiden vroeger veel: “Bidden is werken!”
     Nu is het motto omgekeerd bij de hard werkende katholieken.
     Ze werken soms zo hard alsof de duivel hen op de hielen zit.
     Ze vinden genieten belangrijker dan zoeken naar gerechtigheid en waarheid.
     Ze vinden alhier kermis belangrijker dan Pinksteren.

     Ik had soms meer aan protestanten dan aan katholieken hier.

     Ze noemden mij vroeger erg star.
     Maar hier vind ik ook een bepaalde starheid – die gaat nog veel verder dan ik ooit ben geweest.

     De roep om de inquisitie weer in te voeren heb ik wel eens ergens gelezen.
     Alzo ook als het om aflaten gaat. Ik heb er niets mee, nooit gehad ook en ik kan het niet volgen.
     Het lijkt wel passen en meten, een soort meetlat en o wee als je ergens van afwijkt.

     Niemand is volmaakt, in welke wieg je ook hebt gelegen.
     Het streven naar volmaaktheid is ondoenlijk. We worden het hier niet op aarde.

     Toch vind ik wel dat bepaalde dingen hier heel erg duidelijk uiteen worden gezet,
     het had gewoon ook beter gemoeten in de jaren zestig en zeventig en verder.

     Maar om domweg, zoals iemand verderop hier doet, paus Paulus VI+ (R.I.P.) en zelfs paus Johannes Paulus II+ (R.I.P.) weg te zetten als zijnde schurken gaat mij veel en veel te ver.

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 12:00)

  LS,

  geloof als een stad op een berg, nee, geloof is een stad en de berg is Jezus, het morele/etische hoogtepunt is Hij, geen berg van waaruit je iets kunt spreken, Hij is stad, land, aarde, bergen en zeeen etc, Hij verwijst ons naar de schepping, geloof is een stad, Jeruzalem, dat is Jezus Christus en dus Petrus en de apostelen en dus wij. Stad is doop, is gemeenschap is Petrus is deze Paus, is deze site. Deze site is van Hem, en dus voor en van ons.

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 12:10)

  Ls , stel u maar drie “Pausen” voor, een uitvoerende macht, een wetgevende macht en een rechtelijke macht, daar gaat de kerk zoals die was naartoe, en dat is juist en simpel en nobel. Het Pausschap is niet alleen maar gebonden aan 1 persoon, dat is waar, hoewel Petrus die eigenschappen wel in zich verenigde. Dat is niet uw schisma, dat is uw verbinding.

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 12:25)

  LS,

  pax et bonum & ora et labore, is niet geheel het Lichaam van Christus, iets ontbreekt, namelijk, Opus Christianum in Matrimonium. Noch benedictijn, noch fransicaan kan ons helpen/redden alleen, alleen de aanvaarding van het pausschap als adoptief kind, het Huwelijk dus.

  Gideon Krols, voorlopig en momenteel, dat is de cultuur van Christus, vele voorlopigen vormen de eeuwige Christus en Petrus zijn vazal en met hem de vazallen die wij allen zijn van Hem.

  A. G. Stinus

  (17 mei 2018 - 15:52)

  Beste Gideon Krols (16 mei 2018 – 18:43),

  Wat betreft alles wat bisschoppen en de paus zeggen …
  – Elke katholiek moet niet zijn verstand op nul zetten, maar daarentegen kritisch, in geweten beoordelen wat bisschoppen of paus zeggen. En een katholiek moet dat des te meer doen indien bisschoppen soms tegenstrijdige zaken vertellen.

  – Ook de paus kan fouten maken, of sommige zaken te weinig, of andere te veel beklemtonen.

  – Enkel als de paus “ex cathedra” spreekt, moeten we gelovig aanvaarden wat die zegt. Maar dat is in de loop der eeuwen nog maar 2 keer gebeurd. Dus dat is echt wel bij te houden. 🙂

  Met vriendelijke groet, A. G. Stinus

   Yukio

   (17 mei 2018 - 16:12)

   @ Stinus

   Die kritische houding die u propageert, deel ik volkomen. Ik voeg daaraan toe dat die ook de schemata van Vaticanum II betreft. Lees bijvoorbeeld eens de verklaring uit een 19e eeuwse catechismus van de Rooms katholieke Kerk van Altijd. [Uit: Keenan, S. 1848. A Doctrinal Catechism. New York: E. Dunigan & Brother, [James B. Kirker], pp. 86/87.]:

   ” Q. ‘Wat verstaat men onder Traditie?”
   ” A. ‘De doctrines die de Apostelen hebben onderwezen en die van mond op mond zijn doorverteld zodat ze van generatie op generatie aan ons, nu, in onze tijd, zijn overgeleverd.’”

   Conclusie: De Traditie gaat dus terug op de oorspronkelijke bron van het katholieke geloof. Ze houden in dat de katholieke tradities van ‘de pauselijke onfeilbaarheid,’ ‘de onbevlekte ontvangenis van Maria,’ ‘het bidden tot de heiligen,’ ‘het middelaarschap van Maria bij de verdeling van de genade’ etcetera, al werden geloofd en onderwezen door de Apostelen – en geloofd door het volk – maar dat ze nooit zijn gecodificeerd in de bijbel.
   M.a.w: het gaat niet om een ontwikkeling/evolutie maar om een explicitering van wat al aanwezig is in de orale traditie. In latere tijden ‘ontdekt’ (of ‘vindt’) men dus wat er in feite al ligt. Men ontsluitert slechts. [Hetzelfde speelt in de wiskunde – die is er al, wordt alleen maar ontdekt (Penrose e.a.).]

   Vaticanum II neemt deze definitie van de Traditie over, maar verandert (!!!) deze door er iets wezenlijk anders aan toe te voegen.
   Dei Verbum, chapter II, 8:
   ‘This tradition which comes from the Apostles develop (!!!) in the Church with the help of the Holy Spirit. (5) For there is a growth in the understanding of the realities and the words which have been handed down. This happens through the contemplation and study made by believers, who treasure these things in their hearts (…) through a penetrating understanding of the spiritual realities which they experience (!!!)(…).’ [Uitroeptekens afkomstig van Yukio.]

   Inhoudelijke verklaringen t.z.v. de Traditie worden nu dus niet meer (alleen maar) ‘ontdekt’ en/of deductief uit andere waarheden afgeleid (zodat het een organisch – en consistent – uit het andere voortvloeit). Niets dan dat alles. Het geloof sinds VatII is nu ook een kwestie geworden van menselijke, subjectieve overwegingen en ‘experience’ (= ervaringen/gevoelens (met alle onjuistheden vandien)). [Zie o.a. JPII’s ketterse visie op de katholieke Kerk (‘iedereen behoort tot de katholieke Kerk, niet alleen de katholieke gelovigen.’). Of zie Franciscus’ Amoris Laetitia 297 (‘de hel bestaat niet’)] . Vandaar dat men – met een beroep op de menselijke ‘ervaring’ – nu in de conciliaire Kerk ook rustig een sacrament kan ondermijnen [bijvoorbeeld dat van het huwelijk] als de tijden en mensen daarom roepen. En dat men breuken met de traditie kan invoeren als de traditionele overtuigingen ‘hinderen,’ of niet meer passen bij de tijd. Eventueel resulterende inconsistenties (= leugens) worden daarbij gewoon geaccepteerd. Zie o.a. de veranderde houding van de katholieke Kerk tegenover het joodse en islamitische geloof, een verandering die inconsistent is met de leer van de Kerk van Altijd.

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 15:59)

  Ach Stinus, dat is bekend, wat is daar nieuw aan, of anders gezegd, wat wil je me zeggen? Overigens, wanneer spreekt de paus ex cathedra, waar staat dat dan?

   A. G. Stinus

   (17 mei 2018 - 17:12)

   Hallo Gideon K. ,
   … De paus spreekt ex cathedra als hij zelf zegt dat hij “ex cathedra” spreekt, en als de strenge voorwaarden voor zo een uitspraak vervuld zijn. Die voorwaarden werden vastgelegd in het 1e Vaticaans concilie.
   … Alvorens de paus zo een uitspraak doet raadpleegt hij gewoonlijk de bisschoppen (bv. schriftelijk), maar beslist tenslotte zelf wat hij gaat aankondigen.
   Vriendelijke groet, AGSt.

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 16:20)

  Yukio, waar staat dat Van Altijd? De Apostelen hebben van mond op mond doorgegeven dus dat is aan de bisschoppen niet aan Yukio, en deze bisschoppen verwerpt U. Wat is het begrip van ontsluieren in de tijd en ontwikkelen, maw welk vertaal boek, of vertaler hanteert u, welke waarde kan u aan woorden en betekenissen geven, wat mondeling wordt doorgegeven zijn handelingen dus. Vat 2 bestaat niet dus u poneert een bron die niet is. Het hele verhaal verder van u is een onderbouwing van mijn stelling: wat is de waarde en betekenis van woorden, zeker nu Hij dat woord vlees liet worden door Zijn handeling? Wat u achteraf wenst te codificeren inb uw argumentatie in latijnse tekens. en nu jij Yukio, de volgende verborgen meester dient zich al aan meen ik, ook een oei oei vogeltje met een slaapzak?

  A. G. Stinus

  (17 mei 2018 - 17:20)

  Hallo Yukio (17 mei 2018 – 16:12),

  – Als katholiek zul je ook de conclusies van de concilies moeten aannemen (naast de ex cathedra uitspraken van de paus, en de punten van de geloofsbelijdenis). Maar jij mag er natuurlijk kritisch over nadenken.
  – De houding van de katholieke Kerk tegenover andere godsdiensten staat goed samengevat in de Catechismus van de katholiek Kerk. Ik heb die al herhaaldelijk gelezen, en zie er echt geen graten in. Het is ook logisch wat er in staat, en in overeenstemming met de openbaring en het Evangelie.

  Met vriendelijke groet, AGSt.

   Gideon Krols

   (17 mei 2018 - 18:32)

   Ach Stinus, zo las ik het ook, voor mij zit dat ook goed doortimmerd in elkaar, dat is al een kunsstukje te noemen.

   Yukio

   (17 mei 2018 - 21:38)

   (1) Stinus gaat niet in op de onderbouwde – en onweerlegbare – conclusie dat VatII het principe van verandering/evolutie nieuw ingebracht heeft in de klassieke definitie van Traditie. Hiermee is de subjectiviteit geïntroduceerd in de leer van de Kerk en kan alles ondermijnd worden. U ziet dat zowel in theorie (zie voornemens van de Duitse bisschoppen) als in de praktijk (zie de meeste parochies in Nederland). Niet voor niets haalt Mgr. Eijk hard uit naar de paus!
   (2) God = de Kerk. Wijkt de Kerk af van God (= de Traditie van 2000 jaar op basis van de Goddelijke dus perfecte en 100% volledige Openbaring), dan moet men trouw blijven aan God. Aldus Ste. Jeanne d’Arc, die ten onrechte – en vergeefs – tot ‘gehoorzaamheid’ werd gedwongen door de clerici in een proces dat de Kerk zelf later nietig verklaard heeft. Bovendien zegt het Evangelie uitdrukkelijk dat men God meer moet gehoorzamen van de mens (Handelingen 5.29).
   (3) Stinus’ opvatting dat je de Kerk klakkeloos moet gehoorzamen is na Jeanne d’Arc dus sowieso onjuist, maar ze is het temeer nu de Kerk zelf met gerechtvaardigde ongehoorzaamheid rekening houdt. Daarom heeft ze in 1559 de bul ‘Cum ex Apostolatus Officio’ uitgevaardigd die zegt dat ketterse pausen van rechtswege geëxcommuniceerd zijn. En ketterse pausen hoef je natuurlijk niet te volgen. [nb. Als een lering loodrecht op de Traditie van de Kerk staat (dus inconsistent is met de Leer, dus leugenachtig is) is zij ketters (formeel dan wel materieel). ]
   (3) Dat Stinus geen graten ziet in de houding van de Kerk t.o.v. het joodse en islamitische geloof wijst op het ‘in denial’ zijn van Stinus.
   Fijne dag verder!

    Gideon Krols

    (17 mei 2018 - 21:59)

    Yukio, God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest hebben nimmer een vaticanum 2 concilie belegd, er is maar 1 concilie geweest, en dat dient in zijn totaliteit te worden bezien. Verder voer je alleen semantiek aan ter onderbouwing, de betekenis die je kunt geven aan woorden al dan niet uit een vertaling van een vertaling afkomstig, jij wilt schriftelijke zekerheden, en die zijn er niet, De Bijbel en dus het Evangelie, de Heilige Schrift is 1 van de 3 bronnen van geloof, niet de enige. Je worstelt of je deze Paus wel kan volgen gehoorzamen, maar ik meen dat je dat bij iedere Paus hebt, die tweestrijd. De Paus is een ambt met het goede voor de gelovige voor, de beoordeling of iets ketters is of niet is niet aan jou, jij bekleedt dat ambt niet, jij zit niet op de cathedra/stoel. Jij legt voor jezelf uit wat je wenst te aanvaarden en dat is bijna ketters te noemen, en door gebruik te maken van een medium, schisma bevorderend, en dat is niet de taak noch plicht van de Christen die doulus Christus is en dient te zijn naar Petrus Sint. De Kerk/traditie van Altijd heb je al laten vallen, dat staat ook nergens in de bijbel. Jehanne werd door wereldlijke heersers gedwongen, de clerici hebben immers geen leger en kunnen zich niet verzetten proportioneel, de strijd vanaf het begin van de kerk is altijd geweest, is de Vorst (adel) hoger dan De Paus. Karel de Grote stelde zich als eerst in de heilsgeschiedenis onder de Paus, dat is het ware beeld van het Evangelie, Paus, Vorst, Gelovige in die volgorde. Nu jij weer.

     Yukio

     (17 mei 2018 - 22:57)

     @ Gideon Krols
     (1) Iedereen spreekt over Vaticanum I en II . Alleen jij niet – ten onrechte.
     (2) Ik voer zowel de praktijk en de theorie aan ter onderbouwing. Je hoeft niet met semantiek aan te komen bij mij want de door mij aangevoerde teksten zijn evident duidelijk. Voor de praktijk: zie de meeste parochies in Nederland; zie ook de voornemens van de Duitse bisschoppen. Zie voorts de reactie van Mgr. Eijk op de paus.
     (3) Echt en waar geloof geeft zekerheid en rust. En de Waarheid van Christus wordt alleen behouden wanneer de traditie het geloof onversneden en onrept doorgeeft. En daar waar de Kerk de Waarheid van Christus verder ontsluiert kan dit alleen geschieden door deductie. Zodra ‘kans’ een rol gaat spelen is het afgelopen met het katholieke geloof.
     (4) Ik verdedig de Traditie (tegen iedere aantasting)
     (5) Ik ben niet in tweestrijd. Deze paus is een grote ergernis. Men moet hem gewoon verdragen en de tijd uitzitten.
     (6) De redenering van Ste.Jeanne d’Arc is sluitend. Terecht is ze een van de grootste heiligen.
     (7) Cum ex Aposttolatus Oficio is niet voor niets uitgevaardigd
     (8) Je moet minder met de bijbel zwaaien; of ben je protestant? Kom liever met concilieteksten, bullen, encyclieken e.d.
     (9) Van de geschiedenis van Ste. Jeanne d’Acc weet je te weinig.
     (10) De leer van de Kerk is sinds Augustinus dat Kerk en Koning co-opereren. Ze hebben beiden hun eigen domeinen maar moeten samenwerken.
     Fijne dag verder!

      Gideon Krols

      (17 mei 2018 - 23:21)

      Yukio, je lijkt ge-irriteert en dus heb ik een gevoelige snaar geraakt. Je voert steeds meer an om je onjuiste aanname te onderbouwen, je staat dus op instorten. Iedereen spreekt over 1 en 2 en ik niet, terecht, want 2 was er niet 1 werd afgebroken en later heropend. Je teksten zijn niet evident duidelijk en ook al zouden ze dat zijn, dan aanvaard ik van jou geen gezag want dat vertegenwoordig je niet, kerkelijk gesproken, een leek immers kan geen verborgen meester van de andere leek zijn. Nergens staat kans in de cathechismus of in concilie teksten, en wanneer het woord kans wordt gebruikt is dat een hertaling van een ander woord. Je stelt de praktijk en de theorie te kennen, die ken ik ook, en ondanks veel ongenoegen, zoals alle gelovigen hebben gehad van na Christus, blijf ik de apostelen trouw zo goed ik kan, en interpreteer naar de geest niet de letter. Op iedere Paus is wel wat aan te merken, dat is zijn menszijn waartegen we oplopen, dat deze jou niet uitkomt is duidelijk, je hebt nog te groeien. Je ontkent tweestrijd, je zit er dus midden in. Ik zwaai niet met de bijbel quotes, en ben zeker niet protestants, want daar st ik niet ingeschreven en daarbij hernieuw ik niet mijn doop. Je verdedigt de Traditie juist niet, want de mystagoge maakt daarvan deel uit, en die is niet uit te in- of deduceren. Jean D’arc ken ik wel, ben er geweest. Kerk en staat dienen samen te werken, maar de staat/vorst kent de macht van de kerk en wenst haar te bezitten, Paus gaat voor Vorst, anders zijn we anglicanen, of orthodoxen van de Tsaar, en zie ineen gestort, net als Constantinopel. Ik verwijs naar die bullen etc. de cathechsimus, en wat Cum Apostolatus Officio betekent, met het bureau van de apostelen?
      Yukio, je theologie rammelt, dat ziet een ieder en daarmee doe je de Traditie geweld aan, beter is het met de willibrord vertaling te zwaaien.

      Yukio

      (17 mei 2018 - 23:40)

      Beste Gideon, ik had meer het idee dat jij geïrriteerd was/bent. Ik wenste je nog wel een fijne dag! Voor de rest vind ik je betoog niet zakelijk, chaotisch en onwaar. En ‘in denial’ over de contradicties in Vaticanum II (met de Traditie van 2000 jaar) . Laat ik het daar maar bij houden Fijne dag verder!

      Gideon Krols

      (17 mei 2018 - 23:51)

      Yukio,

      welles nietes verborgen meester? Mooie woorden en mooi onderzoek die de verbanden blootleggen, echt katholiek om eenheid daarmee te smeden. Vaticaans Concilie er is er maar 1, het is gestart, er werd oorlog gevoerd en werd heropend met die geschiedenis van Christus in het achterhoofd en consequently paste de rooms katholieke kerk haar strategie aan, semper reformanda. Het geheel van Vaticaans concilie roept ons op het geloof te blijven bevragen en dat is wat we doen, mooie avond en dag hierna gewenst Yukio, goed maken voor het slapen gaan. Voor de rest laat ik de woorden die je gebruikte voor jou, Pax et Bonum, Christianus Sum. Dynamische spanning.

  jan

  (17 mei 2018 - 20:49)

  In het bericht zeg mgr De Korte :Voor de paus is de kerk net als een ziekenhuis is, men mag daarom de deuren niet sluiten.
  Dit is een goed streven .
  Maar in ziekenhuis komen veel patienten om beter te worden, zo is het ook met de kerk ,zorgen dat mensen genezen,
  De juiste weg volgen die onze Heer Jezus Christus heeft uitgestippeld, het Evangelie.
  Hierin staat hoe de mens het Eeuwige geluk kan bemachtigen, maar ook hoe men gelukkig kan leven hier op aarde,
  ter voorbereiding van dat eeuwige leven, om God te dienen .
  mvg. Jan

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 21:02)

  Jan, wat mij betreft dan wel volgens de interpretatie van de cathechismus van de katholieke kerk.

   Mirmar Groet

   (17 mei 2018 - 21:46)

   Wat maakt de Katholieke Katechismus van de Katholieke Kerk tot een grotere waarheid dan het Woord van God, ‘Bijbel’ genoemd, zelf? Ik vind soms dat dat zo een enge visie wordt, dat zelfs de toenmalige bisschoppen zeker vonden dat de Catechismus niet meer echt gegeven werd. Dat is ons overkomen. De Katechismus werd helemaal niet van begin tot eind behandeld, integendeel, er werd helemaal geen catechismus gebruikt. Dus ik ben gedoopt en opgegroeid zonder Biecht en zonder catechismus. Maar mijn Doopsel, zelfs al laat ik mij uitschrijven, blijft bestaan. Misschien kan dit juist dé reden zijn, om het H. Doopsel pas te geven op een leeftijd, waarbij je volmondig ‘ja’ kan zeggen op deze keuze en ook met meer kennis van het geloof. Nu wordt je ingelijfd in een Kerk, terwijl je daar op volwassen leeftijd misschien wel erg veel moeite mee kan hebben. Een keuze, die je zelf bewust mag maken, is die niet veel waardevoller dan als je ergens al ingelijfd wordt terwijl je van toeten noch blazen weet? Zie: Handelingen 8:26-40. Het stuk over Philippus en de Ethiopiër. En vers 37 hoort er wel bij. Die is inmiddels al weggelaten en/of verdoezeld in vele andere Bijbels.
   Ik zou christenen aanraden met het kopen van Bijbels wel te letten op de taal en al dan niet op weggelaten verzen.

    Gideon Krols

    (17 mei 2018 - 22:10)

    Kathechismus en Cathechismus heeft in nederland een hele vreemde bijsmaak vandaar dat veel nederlanders er niet naar grijpen, er waren er een tijdje twee, 1 ervan werd verworpen waarna echt werk werd gemaakt van een boek dat voor alle katholieken zou kunnen gelden, de cathchismus die we nu kennen, ik prefereer de engelse versie, vervangt natuurlijk niet de bijbel, maar geeft uitleg vanuit de katholieke leer hoe de bijbel te verstaan, want juist dat laatste leidde tot 45000 kerkjes hier en daar, de uitleg. Daar hebben we leergezag voor en dat gezag schreef voor mij althans voor het eerst in de kerkgeschiedenis een boek voor alle gelovigen, als geschenk van de kerk van Christus, te beleven in de Rooms Katholieke kerk in volheid, aan de gelovigen. De Willibrord vertaling is de beste in NL, de orthodoxen hanteren die ook, en die staan het dichtst bij ons. De doop en inlijving, en pas toedienen op een leeftijd dat je “bewust”kunt nadenken? Weet je Mirmar, je bent gedoopt door Christus Jezus zelf, je houdt van Hem, dus je aanvaard Hem. Wijs je nu bepaalde gebruiken af van de kerk waarin je je minder herkent, die keuze vrijheid heb je krachtens je doop. Ben je niet gedoopt, dan heb je dat probleem niet, kijk dan maar eens elders rond, probeer eens Jood te worden of Moslima, en kijk dan waar je nog redding ziet. Voor meer over kinderddoop, zie de cathechismus en internet, ieder jaar hernieuw ik mijn doop, bewust juist doordat ik dat aanvaard heb, dat is de bewustheid van Christus, maar dat ben ik, ik kan niet voor jou besluiten. Het blijft een worsteling, dat is goed, no pain, no gain, na het lijden komt de verlossing, niet altijd leuk, maar wel mooi, goed en waar.

     Mirmar Groet

     (18 mei 2018 - 23:32)

     Beste Gideon,
     De volgende Bijbels heb ik in mijn bezit namelijk een Willibrordus en een NBG 1951. De laatste heeft een grotere lettertype, voor mij beter leesbaar en nog enkele andere en nieuwere Bijbelvertalingen. Een aantal verschillen is precies aan te duiden. Mede dankzij een video op youtube, kwam ik daar ook achter. Het schetste vooral mijn verbazing van de 16 weggelaten teksten ontbrak zeker alle in die van de Bijbel van de Jehova’s Getuigen. Ik wist niet wat ik zag en wat dat had te betekenen.

     Nog erger is een weggelaten tekst van Johannes 8:1-11 betreffende de overspelige vrouw in de Nieuwe Wereldvertaling van de Heilige Schrift in de editie van 2017 .

     Toch staat er zelfs in de Willibrordvertaling 1978 daar een aantekening bij. Dit verhaal zou volgens de KBS aan Lucas toegeschreven (kunnen) zijn. Persoonlijk vind ik het meer de insteek van Johannes zelf en dat is voor mij de manier waarop Jezus keek naar deze vrouw en wat Hij tegen haar zei. Maar misschien heb ik het mis, hou me ten goede. Het is mij ook een compleet raadsel waarom de heren van het Wachttorengenootschap in Amerika dit vers heeft verbannen uit de Bijbel.

    Jules van Rooyen

    (18 mei 2018 - 17:30)

    Niet alleen letten op de taal, beste Mirmar, maar vooral op het jaar van uitgave. De Nw. Testament uitgaven van na het vervloekte V2 concilie van 1965, moet je niet aanschaffen. Daarin hebben foute .:. vm. prelaten gecensureerd. In FR zijn twee V2 bisschoppen met naam en toenaam, daartoe te schande gezet. In NL zal dat niet anders zijn. Alleen gebeurt het in de Lage Landen stiekemer. Maar reken maar dat de .:. vrijmetselaars prelaten, alias kardinaal Alfrink met zijn .:. satelliet pater Goddijn, en .:. bisschop Ernst, daartoe de nodige stappen hebben ondernomen. Tenslotte, hierboven, beste Mirmar, heb ik heden nog een reactie gegeven op de .:. broeders in het kwaad, de schurken pausen J XXIII en P VI.

     Mirmar Groet

     (18 mei 2018 - 23:34)

     Dat stukje had ik gelezen, maar ik geloof niet dat God dit net zo zwart-wit stelt als u dat doet.
     Nogmaals, Paus Paulus VI had een dubbelganger. Staat ook op You tube. Maar dat gelooft u misschien niet.

      Jules van Rooyen

      (19 mei 2018 - 08:28)

      De dubbelganger is mij bekend, beste Mirmar, evenals die van zuster Lucia. De echte Lucia is in 1959, overleden of zelfs vermoord, uit angst dat ze het derde geheim bekend zou maken, vlak voor dat vervloekte, frauduleuze V2 concilie.
      De dubbelganger van P VI staat te boek als vermoord, toen de echte P VI overleden was. Deze laatste heeft mij de H. Communie gegeven, tijdens de militaire bedevaart van 1975. Met eigen ogen gezien dat hij een dubbelganger had, want die voor mij stond, leek in de verste verte niet op de goed lopende, glimlachende TV Paus, die we indertijd allemaal op het netvlies hadden staan. Die daar voor mij stond in 1975, op het St. Pietersplein, was zwaar ziek, met uitpuilende, dode kabeljauw ogen. Klein en zeer tenger, kon hij nauwelijks op zijn wankele benen staan.
      Nog een laatste punt, betreffende uw plannen, mbt. tot kerkelijk uitschrijven. In plaats van te blijven strijden voor de waarheid, tot heil van de Kerk van altijd, voorts te blijven staan aan de goede kant, en ten slotte, niet te vervallen in vruchteloos cynisme, lijkt U te willen afhaken met een onzinnige vlucht die nergens toe dient, dan kennelijk uw eigen ego. Maar met de status van deserteur, beste Mirmar, wordt de kans op de hel enkel groter. Alleen, op eigen benen en op uzelf gericht, redt U het niet. Zonder geestelijk kompas, lukt dat niemand. De Kerk van altijd, is de enige weg tot het eeuwige heil, ondanks de halve eeuw bezetting van een stel piraten aan de top, zoals wij dat nu meemaken. Vergeet nooit de bekende woorden van Christus in het Evangelie, “velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren”.

  Gideon Krols

  (17 mei 2018 - 22:31)

  Mirmar Groet, kopje vrijmestelaarij en vaticaan:

  ik ken geen you tube fimpjes ervan, je staat duidelijk asl katholiek onder invloed van dwalende protestanten, bij Christus bestaan geen heidenen. Je kunt het zo zien, God kwam in de wereld en de mens zondigde, en dus sloot God keer op keer verbonden, die mensen weer schonden etc. to Christus Jezus, al die kinderen die in zonde vervielen noemen de joden heidenen, ten onrechte, dat blijven kinderen van God en Christus is de grote verbindelaar/verzamelaar van al die dolende zielen. De cathechismus zit echt beter in elkaar dan dat je nu doet voorkomen, sommigen in het vaticaan mogen dan vrijmestelarij bestuderen, dat alleen corrumpeert de kerk niet, Christus heeft al gewonnen immers. De Rooms Katholieke Kerk heeft niets met Babylon, want dat was al gevallen en veroverd door de Romeinen. Maar ook heidense babyloniers, zouden die er nog hebben rondgelopen, kunnen door de doop in Christus zijn dan. Mirmar, hoe de kerk hoog te houden en het geloof zonder community? Dat zal niet makkelijk zijn voor een katholiek daar die op gemeenschap is gericht, nou volg dan dit, zie de protestanten individueel als christenen op weg terug naar het Huis van De Vader, maar ga niet mee in het instituut PKN bijvoorbeeld, ga er mee om zoals Christus zou doen, met genegenheid, geef vriendschap en een christen zal je vriendschap terug geven, niet, dan is het geen christen. Bij moslims, blijf beleefd, maar wel in je geloof RKK, dat respecteren ze, protestantisme minder. Bij joden, blijf zeker RKK, we delen wat gebruiken met elkaar en als ze in nood zitten kloppen ze bij de heilige moederkerk aan.

  A. G. Stinus

  (18 mei 2018 - 15:56)

  Beste Mirmar Groet (17 mei 2018 – 21:46),

  Je schrijft : “Wat maakt de Katholieke Katechismus van de Katholieke Kerk tot een grotere waarheid dan het Woord van God, ‘Bijbel’ genoemd, zelf? ”
  – Wel, het is snel duidelijk dat sommige mensen serieuze moeilijkheden zullen hebben om uit de Bijbel alléén de authentieke katholieke leer te construeren. (De Kerk als geheel heeft trouwens meer gezag dan een individu.) Daarom heeft de Kerk besloten een betrouwbare, gefundeerde samenvatting te maken van de katholiek leer. En die staat dus opgeschreven in de betrouwbare Catechismus van de katholieke Kerk.

  – In de Bijbel zul je bv. niets vinden over de heilige Drie-eenheid, maar dat staat wél uitgelegd in de Catechismus. Idem : de leer van de erfzonde.

  – Maak je geen zorgen : de Catechismus staat vol bijbelcitaten, maar bevat ook citaten van heiligen enz. Een inspirerend boek, dat je gerust naar de Bijbel mag leggen.

  – Conclusie : de Catechismus is een veilige gids voor elke katholiek

  Vriendelijke groet, Au. Gu. Stinus.

   Mirmar Groet

   (18 mei 2018 - 23:47)

   De Leer van de Katholieke Kerk lijkt soms zelfs haaks te staan op teksten in de Bijbel, zelfs in die van het Oude Testament.
   Bovendien de grote KKK is zo dik, daar komt geen gewone katholiek doorheen, laat staan dat ze een kleinere katechismus in huis hebben. Maar als er noch vanuit het gezin zelf, noch vanuit de katholieke scholen noch vanuit de Kerk werk wordt gemaakt, de catechismus te leren aan katholieken, dan weten katholieken dermate weinig, terwijl wel het H. Vormsel wordt toegediend.
   Dat ik gevormd werd, snapte ik niet waarom ik gevormd moest worden. Ik vond dat ik er zelf niet aan toe was, maar daar werd niet naar gevraagd. Het werd gewoon van je verwacht.
   Terwijl protestanten naar mijn weten veel bewuster toegroeien naar de Belijdenis. Zij hadden de Zondagsschool en wellicht ook met hun Catechismus.
   In een dorp verderop, zag ik (jaren zeventig) jonge protestanten ijverig hun Bijbeltjes met goud op snee openslaan om de verzen op te zoeken, die voorbij ging bij een lezing. U weet niet hoe ik toen onder de indruk was op deze Koffiebar (Youth for Christ). Ik weet het nog en zelfs het thema en de Bijbeltekst die er bij werd gegeven.
   Weet u waar die over ging? Precies wat ik bij katholieken niet zag en nog altijd weinig zie: “Want ik schaam mij het Evangelie niet!” Zelfs ik durfde dat niet, maar ik wilde het wel. De Heilige Geest kwam mij niet te hulp. Het mocht zeker niet?
   Probeer maar eens te Evangeliseren hier, dat zal niet gemakkelijk zijn. Maar misschien bent u tactischer, heeft u een betere toon, u moet niet opleggend zijn en vooral niet star. Over de hel en de duivel moet u niet beginnen. Misschien lukt het dan wel.
   Het is mij niet gegeven om het anderen goed door te geven. Ik krijg er soms zelfs van op mijn donder.
   En er zijn nog steeds te kort priesters alhier.

  Piet

  (19 mei 2018 - 07:43)

  Aan Gideon Krols..

  Hieronder de link die aantoont de dwaasheid van je stelling op de overbodigheid van de nationale grenzen.

  De 12 stammen en 12 koningen en hun Koninkrijken zijn dus gewoon een noodzakelijkheid.

  Nederland is dan het koninkrijk Van de stam Zebulon.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2018/05/Brits-overheidsdocument-bevestigt-dat-EU-nationale-soevereiniteit-opheft-en-Superstaat-creert

   Mirmar Groet

   (19 mei 2018 - 09:30)

   Piet, van Zebulon bestaat er een prachtig (Nederlands?) lied. Ik heb de tekst in het Engels. Het is een bijzonder verhaal. Zebulon, zesde zoon van Jakob en Lea, heeft als wapen een ‘Schip’. In de Bijbel staat duidelijk omschreven waar deze nazaten van hem naar toe gingen: Naar de kustgebieden, als een haven konden zij aanlanden. – Haven – thuishaven – aan de kust, veel huizenbouw, water, kennis (denk aan de ontwikkeling van de boekdrukkunst), veel Joden die hier zijn gekomen destijds, welllicht van deze stam. En er is een lied van op You Tube met Engelse ondertiteling. Duur video ca. 31 minuten.

    Mirmar Groet

    (19 mei 2018 - 10:00)

    Aanvulling. Dit lied werd gezongen waarschijnlijk begin jaren zestig. Oude opnamen, slecht verstaanbaar als het inderdaad Nederlands word gezongen. De mensen die hier veel mee op hebben geloven steevast dat aan Nederland, de Lage Landen, nog een belofte aan vast zit. God geve dat, wij Nederlanders, weer geheel moge terugkeren naar God, dat is ook mijn wens. Zonder gebed gaat het niet, maar vergeet niet dat heel mensen moe worden van deze maatschappij, ik ben daar ook één van. Bidden vind ik moeilijk, maar ik heb niet alleen God heel hard nodig, maar ook mensen om mij heen, die positief in het geloof staan, katholieken met het hart op de juiste plaats. Want God kent ieder mensenhart, ook dat van mij, Hij kent mijn geschiedenis als geen ander, beter wellicht nog als ikzelf.

    Ik weet dat ik zonden heb en ik betreur die ook. En in sommige momenten kom ik echt wel tot gebed, maar niet zo dwangmatig, persé elke dag op het zelfde tijdstip rozenhoedjes bidden. Rozenkrans bidden gaat wel, maar dan meer in groepsverband. Bedenk ook dat de Apostelen en de Eerste Christenen nooit rozenhoedjes gebeden zullen hebben, want het kralensnoer, want werd ontwikkeld door Dominicanen om rozenhoedjes te bidden bestond toen nog helemaal niet. Ik wil maar aangeven dat het Rozenkransgebed soms best een dwangmatig karakter heeft.

    En juist protestanten hebben daar vaak een aversie tegen, en ik kon dat jaren later pas goed begrijpen door eigen ervaring met katholieken die naar mijn mening te veel dwepen met beelden zoals met Pelgrim madonna’s, hoe goed bedoeld ook. Maar katholieken in West Friesland (Provincie Noord-Holland) hebben daar nagenoeg heel weinig mee, op enkelen na dan. En ik ben ook een West-Friese. Soms wordt de duivel er te gauw bij gehaald, alsof alle protestanten van de duivel zijn, omdat zij de Heilige Maagd Maria niet eren. Er zijn zeker protestanten die Maria hoog hebben, maar zij zijn wars van dweperij met de H. Maagd Maria.

    Als we de Mariaverering eenvoudig willen houden, bidt dan vooral samen het rozenhoedje. Alleen is het moeilijk vol te houden, vind ik. En zeker als je een psychiatrische achtergrond hebt. Het rozenkrans bidden heb ik voornamelijk mijzelf aangeleerd via boekjes en daar zat veel meer aan vast, dan ik dacht.

    Het rozenkransgebed kun je verder zo lang en zo kort maken als je wilt (uitspraak van een katholieke priester uit Polen).

    Er zijn andere dingen die ook prioriteiten hebben, zoals je plichten zoals zelfverzorging, en je huishouden te doen, koken. En daar loop ik ook al jaren tegenaan. En ik loop al tegen de zestig en dat valt niet mee alles nog alleen te moeten doen. Mijn moeder overleed al op 62-jarige leeftijd. En ik mis mijn vader en moeder steeds meer. Ik heb het altijd jammer gevonden dat er in ons gezin zo weinig echt werd gecommuniceerd, juist over de dingen van het leven, waar geloof een grote steun kan zijn. Maar het was niet anders. En dat geldt voor veel West-Friese gezinnen hier.

    Men zou niet zo hard moeten oordelen.

    Het zelfmoordpercentage is in West-Friesland ( niet voor niets zo hoog onder jongeren. Maar het gebeurt ook in ander leeftijdsklassen. Er is een jaar geweest dat er vier zelfmoorden waren in verschillende leeftijdsklassen.
    Het is triest. Als je even anders bent en je valt buiten een bepaald kader, en nu zeker als anders denkt dan de overheersende tijdgeest, dan lig je er al gauw uit. En ng het feit dat ik jaren geleden ben afgekeurd, kan mensen jaloers maken, omdat je nooit buitenshuis hoeft te werken.

    Maar ik heb mijn handen vol aan mijzelf en het hoofd te bieden aan de huidige tijdgeest. En dat valt niet mee, als je zelf te weinig communicatieve vaardigheden heb weten te ontwikkelen, waardoor anderen je continu weten te overtroeven.
    Daarom vind ik het zo belangrijk, dat met name katholieken van mijn generatie, wat meer aan Bijbelkennis moeten doen. Want we stonden vroeger echt met een mond vol tanden. Zeker tegenover protestanten, maar ik waardeer wel hun liefde voor het Woord van God. En dat zouden meer katholieken moeten doen, naar mijn mening.

  A. G. Stinus

  (19 mei 2018 - 10:00)

  Beste Mirmar Groet (18 mei 2018 – 23:47),

  – De Catechismus van de katholieke Kerk is niet overdreven dik. Ik heb hem zeker al 5 keer grondig doorgelezen. Bovendien is hij heel wat dunner dan de Bijbel zelf, waar we de moeilijkheid hebben dat de oudste teksten zo een 4000 jaar oud zijn. Begin ze maar in hun context te plaatsen …
  – Als de gewone Catechismus je te dik is, kun je terugvallen op de samenvatting, namelijk het “Compendium van de Catechismus van de katholieke Kerk”. Dat telt slechts 200 kleinere bladzijden, en is in vraag – antwoord stijl gesteld. (Uitgeverij Gooi & Sticht – LICAP).
  – Als je enkel in de Bijbel bezig bent, zonder verdere begeleiding, loop je snel verkeerd. Vandaar de talloze, duizenden kerkjes in het protestantisme.
  – De katholieke Kerk wil haar mensen begeleiden in het geloof, en vandaar die degelijke Catechismus. Goed toch ?

  Met vriendelijke groet, Au. Gu. Stinus

   Mirmar Groet

   (19 mei 2018 - 11:33)

   Maakt u zich niet ongerust. Ik heb er al jaren een katholieke katechismus, ééntje van Anton Schraner. Daar heb ik me zeker in het begin, me redelijk in kunnen vinden.

   Maar nogmaals, zonder steun van een goede katholieke priester, die het na Vaticanum II de catechismusles lieten vallen zeker in Nederland, valt het ook niet mee de catechismus ten volle te begrijpen.. En zonder steun van andere katholieken, die de catechismus nog wel hadden gehad, kom je niet zo ver. Bovendien waren de meeste katholieken uitermate kritisch in die dagen op hun eigen Kerk. Dus wij kwamen niet zo ver, al deden we wel onze 1e H. Communie, H. Vormsel, sommigen huwden nog in de Kerk. Maar het praktiseren van het geloof is uitermate bedroevend, want zelfs die nog in de Kerk gingen trouwen, hebben hun eigen kinderen, nauwelijks nog echt tot katholieke christenen op kunnen voeden. Dat kwam mede door de tijdgeest, maar ook omdat zij zelf al te weinig kennis erover hadden. De meeste kinderen van die gezinnen, komen nauwelijks of helemaal niet meer naar de kerk en dan laten ouders het soms ook weer afweten.

   En het gevaar van een eigen richting in een leerboek brengen, buiten de Bijbel om, is wel een gevaar dat erin schuilt. Immers de protestanten hebben hun eigen Catechismus. En die komt niet overeen met de katholieke catechismus. Verdeeldheid alom.

   Kortom, er is veel werk aan de winkel. Bidt om arbeiders voor de oogst, want arbeiders zijn er te kort. Bijbels gezien en het is waar. Wat Jezus heeft gezegd is dus waar. En wat Jezus zegt is in de Bijbel te lezen, niet zo direct in de catechismus. Daar heb je echt de Evangeliën voor nodig en die zo we weten, staan alle in de Bijbel, in het Nieuwe Testament.

  Piet

  (19 mei 2018 - 21:20)

  Aan Mirmar Groet..

  Ik ben wat ouder als jij en ik herken wat jij hier schrijft over deze geloofsopvoeding..
  Het goede van de reformatie kan de kerk overnemen maar de rest duidelijk verwerpen…ik heb redelijk wat boeken en tijdschriften van hun gekocht en het goede kan ik waarderen, maar zij beginnen mij steeds meer te irriteren.

  Maar pas na de Grote Waarschuwing komt alles ten goede, daar heb ik hier vaker over geschreven…en heb je de link al gelezen??
  Want de vernieuwer van de kerk is een Nederlander zoals de link aantoont.

   Peter

   (19 mei 2018 - 21:33)

   Beste Piet,
   U schrijft dat de vernieuwer van de Kerk een Nederlander is. Kunt u mij die info eens meedelen?
   Beste dank.

  Piet

  (20 mei 2018 - 13:41)

  Aan Peter..

  De onderstaande link toont dat de leeuw in de profetie van St. Hilarion de toekomstige Monarch is, er komen feitelijk 2 grote Monarchen één die eerst komt als de Malakias Bode 3:1 en die ook de bijbelse eindtijd Cyrus (Jesaja 46:11 2e versregel) is en die zijn tegenstander heeft in de valse profeet uit het Oosten, te weten maitreya… sommige evangelische christenen verklaren Trump tot de eindtijd Cyrus wat natuurlijk totale onzin is

  maitreya komt vóór de Waarschuwing, het 6e zegel ..het een en ander heb ik hier al eerder beschreven in diverse artikelen.
  Je kunt ook Marie Julie Jahenny googlen daar is ook het een en ander te lezen maar wel in het Frans …als je een smartphone hebt met het Android besturingssysteem en Google Chrome download krijg je een vertaal mogelijkheid maar die is niet 100% en is wel eens puzzelen.

  http://tradcatknight.blogspot.nl/2015/06/saint-hilarion-prophecy-comet-war.html?m=1

   Peter

   (20 mei 2018 - 14:15)

   Beste Piet,
   Dank u voor de info., maar ik zie het verband niet. Hebt u een verband hierin gevonden?
   Met dank.

  Piet

  (20 mei 2018 - 13:52)

  Aan Mirmar Groet..

  Ik heb een bepaalde visie over de reformatie..zij gaan uit van een persoonlijke relatie met Christus en dat staat tegenover het objectieve van de sacramenten, die zijn tevens een werkelijk in het — tegenover- van de persoon en natuurlijk zijn de heiligen het beste bewijs voor een persoonlijke relatie met Christus, naast het objectieve sacramentele..een zichtbare werkelijkheid buiten ons zelf en bij ontvangenis ook in ons…zo jij hierop reageert wil ik mij wat meer toelichten anders wil ik het hierbij laten.

   Peter

   (20 mei 2018 - 14:31)

   Beste Piet,
   Als protestanten zeggen dat ze een persoonlijke relatie hebben met Jezus, is dat totaal fout.
   Er is geen grotere relatie met Jezus mogelijk als in het dagelijks H. Misoffer en het H. Sacrament van het Altaar en natuurlijk de H. Communie, waar men Jezus ontvangt zoals hij is met zijn H. Lichaam, Bloed, Ziel en Godheid.
   Welke relatie met Jezus wil men buiten deze allerhoogste relatie?
   Iemand die dit alles verwerpt en verlangt naar een “relatie” met Jezus, weet dan dat de duivel uw verlangens kent evenals uw geloof en dan uw “relatie” gaat invullen.
   De Heiligen hebben een persoonlijke relatie mat Jezus gehad, maar deze hebben de relatie in de H. Communie niet verworpen, integendeel.
   Indien Jezus beslist of u een persoonlijke relatie met Hem moet hebben is dat Zijn Wil en het beste voor u. Echter ook de Heiligen waarvan sprake, hebben niet naar een andere relatie gevraagd dan in het H. Misoffer en H. Communie, daar ze het gevaar ervan inzagen. Het is een gift van d Heer Jezus, die Hij geeft aan wie Hij wilt en wanneer Hij het wilt.
   Laus tibi Christe +
   Ave Maria +

   Mirmar Groet

   (22 mei 2018 - 17:54)

   Dat van die persoonlijk relatie met God hoorde ik altijd via de Evangelische Omroep (EO). Dat sprak me wel aan, maar wat ik tegenwoordig vaker zie dat het meer een emotiegeloof lijkt te zijn, waar ook met Gospelmuziek je gevoelens lijkt te worden opgezweept, bijvoorbeeld met de EO-Jongerendag. En dan nog net als bij popconcerten spelen met lichten maakt dergelijke evenementen misschien wel aantrekkelijk voor jongeren, alleen ben ik bang dat het ten koste gaat van het meest essentiële van het Christendom. De EO heeft wat dat betreft toch wel een metamorfose ondergaan, die ik niet eigen vindt aan de beginselen waarmee ze met de Evangelische Omroep zijn begonnen. Oud-bestuursleden kijken bezorgd naar deze ontwikkeling, dat is wat mij wel opgevallen is.

   Toch stond ik zeker vroeger positief tegenover de EO, maar het leefde niet in onze streken zozeer.

   Mirmar Groet

   (5 juni 2018 - 16:35)

   Een persoonlijke relatie, misschien zou men meer kunnen spreken over een persoonlijke band tussen God en jou.
   De Gereformeerden kennen geen Sacrament van de Biecht. Ik weet nu hoe dat komt. Zij baseren zich net als De R.K. Kerk op een Bijbeltekst. En beiden zijn ook nog waar.

   Zoals u wel zult weten baseert De R.K. Kerk baseert zich op dat Jezus zegt dat als zij de zonden vergeven van anderen dat ze vergeven zijn.
   De Gereformeerde Kerk en andere kerken (de meeste kerken) baseren zich op de tekst dat Christus de enige Middelaar is en dat je je zonden niet moet brengen bij een priester (is een mens, ook aan zonden onderhevig, is niet Christus zelf). De Katholieke Kerk weten hoe de Gereformeerde Kerk dit ziet en v.v. Op ethische vlakken lijken de protestante kerken en de katholieke Kerk hebben blijkbaar toch weten te vinden.

   Tenminste zo heb ik dat begrepen van beide kerken. Waarschijnlijk zeer onvolledig, maar in het kort komt het daar wel op neer.

    Benjamin Van Dyck

    (5 juni 2018 - 17:07)

    ☩JMJ☩

    U begrijpt het unieke Middelaarschap van Christus verkeerd, Mirmar Groet. Het sluit geenszins het medemiddelaarschap van Maria, de Heiligen en de Engelen uit, noch sluit het de sacramentele Biecht uit. St. Paulus zelf noemt Christus de Opperpriester (Pontifex) volgens de priesterorde van Melchisedec [Hebr. 5]; welnu, het woord “opperpriester” impliceert hiërarchische clericale rangen die aan de opperpriester ondergeschikt zijn, en waarvan hij het hoofd is. Zo was het in het Levitisch priesterschap van het Oud Verbond, en zo is het met het priesterschap van het Nieuw Verbond. Christus is de Opperpriester van de Katholiek Christelijke Kerk, en de canoniek gewijde bisschoppen en priesters op aarde delen in Zijn priesterambt; zij fungeren dus niet naast maar binnen het Ene Middelaarschap waarover de H. Schrift spreekt. De Heilige Schrift moet altijd volgens de exegese van de Heilige Vaders geïnterpreteerd worden, en nooit volgens de protestantse exegese. De H. Schrift is een Katholieke canon van goddelijk geïnspireerde Boeken, en alleen de Katholieke Kerk heeft de sleutel om die Boeken te begrijpen zoals God hen bedoeld heeft.

     Benjamin Van Dyck

     (5 juni 2018 - 17:14)

     ☩JMJ☩

     De Heiligen en Engelen brengen gebeden van zichzelf en van gelovigen op aarde bij Maria, Maria brengt hen bij Christus, en Christus bemiddelt dan bij de Vader in de Eenheid van de Heilige Geest.

      Mirmar Groet

      (5 juni 2018 - 18:45)

      In mijn jonge jaren hadden protestanten veel meer moed om te getuigen van hun geloof. En zij konden het ook op zo’n manier dat ik er jaloers op was. Toch zijn protestanten ook opgeschoven. Ook hun kerken zitten niet meer vol.
      Door mijn zoektocht binnen de R.K. Kerk, waarin ik steeds teleurgesteld raakte, ik moest al leren omgaan met andersdenkenden zonder goed toegerust te zijn geweest, ondanks mijn H. Vormsel.
      Ik geloofde alles wat u zegt. Maar de praktijk hier is zo anders. Als ik er iets over zei, was het altijd dat ik degene was die star zou zijn. Later zeiden ze dat ik niet met de tijd meeging. Weer later en ook vele jongeren zeggen dat de tijden zijn veranderd. En dat zeggen ze op zo’n manier dat er niets tegen in valt te brengen. Je moet gewoon mee of je wilt of niet.
      Daardoor ontstaan er conflicten binnen en soms ook buiten mijn familie, zeker als het om items gaat als abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Gelovigen zijn meestal ook de eersten waar ze hun kritiek op weten te spuwen.

      Als ik dan denk aan een lied van het Focolare, wat juist over het lijden van Jezus ging, dan ervaar ik het tegenovergestelde van wat er toen gezongen werd. Maar de tekst en inhoud raakten mij zozeer, dat het mij nog altijd verbaast dat ik het nooit ergens anders heb horen zingen in een H. Mis.. Het was zo op de H. Mis geënt. En men had het juist bij de Focolare ook nog over de H. Mis en niet zo over een ‘Eucharistieviering’ wat toch nog een nieuwere benaming was in die dagen (1979) . Ze wilden ook heel graag dat je er aan deelnam. Dat was toen voor mij echt geen punt om daar tegenin te gaan. Maar wel dat ze je bijna pushten, ongetwijfeld uit goede bedoelingen, om aan elke lezing deel te nemen. (Vierdaagse Mariapoli 1979 in Stevensbeek). Ik had contact met deze Focolare beweging gezocht via een tijdschrift wat ik vond in Limburg. Later heb ik nog een keer deelgenomen in Dalfsen met nog iemand samen.
      Maar niets lijkt te beklijven. Als ik alleen terugkeerde raakte ik weer in een kramp en kon niet doorgeven van wat ik daar beleefd had. Bij ons thuis kon ik mijn verhaal niet kwijt. Het nadeel was dat ik bijna nooit iemand vond die mee ging, laat staan dat ik niet wist aan wie ik het kon vragen.
      En als er iemand wel meeging naar een bedevaartsplaats, dan lijkt het toch veel later weer dat we als los zand aan elkaar hangen. Dat is wat het geloof nu blijkbaar bewerkstelligt. Alleen nog maar meer verdeeldheid. En de meesten zitten daar niet mee, dat men onderling als katholieken blijkbaar zo verdeeld kan zijn. Ze weten elkaar te waarderen, ook al denken hun onderling zeer verschillend. Maar ik heb deze houding van hen nooit kunnen volgen. Het zal dan wel aan mij liggen, maar begrijpen doe ik het nog altijd niet.
      Ik kan nog altijd nergens mee aan komen. Kritiek wordt altijd wel gegeven en ik ben ook de eerste die het altijd krijgt. En zo gaat het nog. Zelfs de discussie platte/ronde aarde valt niet in goede aarde in onze familie. Ze vinden dat ook niet belangrijk of de aarde rond of plat is en de waarheid vinden ze een relatief begrip.
      Nou ja, het lijkt wel of de meerderheid van de mensheid al zodanig is gehersenspoeld, ze verdragen dan ook niets meer wat anders is en hen blijkbaar te veel doet denken aan de grote fouten die de Kerk heeft gemaakt.

      Benjamin Van Dyck

      (5 juni 2018 - 19:47)

      ☩JMJ☩

      Mirmar Groet,

      Onderscheid moet gemaakt worden tussen de Kerk zelf en de mensen die lid zijn van de Kerk, onderscheid tussen de goddelijke en de menselijke elementen dus. De Leer van de Kerk is eeuwig en waar, en de wandaden van haar leden kunnen daar niets aan veranderen.

      Men mag zich nooit laten beïnvloeden door een ongelovige omgeving waarin men leeft; denk aan Lot die woonde temidden van al de goddeloosheid van Sodom. Indien men niet naar de tridentijnse Mis kan gaan, dan behoort men thuis te blijven op zondagen en de H. Rozenkrans te bidden, in een oud missaal lezen etc., en bidden dat God goede priesters zou brengen naar waar men woont die kennis van zaken hebben. Men mag niet luisteren naar wat protestanten, atheïsten etc. zeggen, maar alleen de Wil van God moet men zoeken te volbrengen.

      Nog dit: Als leek bent u niet verplicht om met het woord ongelovigen te gaan bekeren; de plicht daartoe behoort tot het clericaal ambt. In het pio-benedictijns kerkrecht was het trouwens nog steeds streng verboden voor leken om disputaties over religieuze onderwerpen aan te gaan met ketters omdat dit gevaarlijk was voor hun eigen zielen vanwege doorgaans gebrek aan theologische onderlegging, en ook om dat dit gebrek aan kennis meer schade toebracht aan de goede zaak dan goed. Probeer gesprekken over religieuze onderwerpen met ongelovige mensen te vermijden, en leg u toe op gebed. Bestudeer het Geloof dat Katholiek, Rooms en Apostolisch is doormiddel van rechtgelovige bronnen.

      U heeft zoals allen die buiten de Kerk getreden zijn een ondubbelzinnige plicht jegens God om u wederom te laten opnemen in de Katholieke Kerk; het is de enige weg die God aan de mensheid gegeven heeft voor het heil.

  Piet

  (20 mei 2018 - 15:59)

  Aan Peter..

  Het land tussen de Rijn en de Noordzee is niet Duitsland maar Nederland, de Leeuw komt uit dat land en de hoge berg kunnen twee mogelijkheden zijn maar ook allebei.

  De hoge berg kan de berg Sion zijn in het bovenzinnelijke zoals in Psalm 84
  Ook zijn er mensen die beweren dat Nederland omhoog gedrukt wordt tot een Bergland het kan dus ook beide ..ook zijn er nog andere profetieën.
  Maar druk je eens beter uit waar je het niet mee eens bent opdat ik niet voor niets allerlei info geeft om daarna alsnog afkeuring te krijgen waarop ik weer allerlei informatie moet aanslepen.

  En wat de persoonlijke relatie betreft in de reformatie::
  De wereldse katholiek voelt zeker in deze tijd de -persoonlijke- onmacht om aan het objectieve “te voldoen” van de sacramenten zoals eens de Joden de onmacht voelden om aan de wet te voldoen, ook Luther en zijn volgelingen zijn uit de Rkk vandaar dat ze uiteindelijk terug vielen tot het persoonlijk antwoord en persoonlijk geloof en zich distantiëerden van het algemene van het sacramentele….maar wil je je kunnen verplaatsen in mijn betoog moet je je eerst inleven in hun opvattingen, want een ketter weet waar hij uit voortkomt en kun je hem niet “bekeren” met wat hem al bekend is en kun je hem alleen weerleggen op zijn eigen nieuw verworven standpunten en dat is alleen mogelijk als je de zijnen bestudeert.

  Het sacrament is feitelijk naar het oerbeeld van vóór de zondeval en dat is ook logisch want er is geen ander referentiekader en alleen Maria kan dat ten volle begrijpen, en daar is het sacrament ook eigenlijk een “beetje” verwijt, want de erfzonde mens voelt in zijn persoon weerstand omdat hij moeite heeft met overgave en dat had en heeft Maria niet…vandaar ook de mystieke 2 duistere nachten die hij tegenkomt op de weg van de overgave, want er is een distantie omwille van het zichzelf en een omwille van het object.
  Door de zondeval is de mens niet meer zichzelf, hij is verdeeld, gebroken in zichzelf en die bewoordingen kom je ook vaker tegen hun evangelische exegese enz. Enz. Enz.

   Peter

   (20 mei 2018 - 23:29)

   Beste Piet,
   Voelt u niet in het nauw gedreven door een eenvoudige vraag aan u. Ik wou maar eens uw versie kennen. Dat is alles.
   Die dingen die u aanhaalt zijn misschien deze die zullen gebeuren of niet. Ik wacht gewoon af en hou niet zoveel van die speculaties van wat er gaat gebeuren. Ik wacht geduldig af en heb alle vertrouwen in mijn Heer Jezus en Zijn Allerheiligste Moeder en laat mij iedere dag door mijn H. Engel bewaarder leiden doorheen de gebeurtenissen.
   Weet u, Pater Pio zag zijn H. Engel bewaarder van kindsbeen af en dacht dat iedereen die zag. Maar Pater Pio had deze trouwe Hemelse Vriend als leidsman en raadgever en gaf hem ook opdrachten die de H. Engel getrouw uitvoerde, daar Pater Pio op hem vertrouwde en nooit iets zou vragen dat buiten de wil van God is.
   O konden wij maar meer samenwerken met onze H. Engel bewaarder. Ik heb er enkele mooie ervaringen mee. Misschien later meer hierover.
   Nu, u haalt het Sacrament en de erfzonde aan.
   Weet dan dat de mens voor de erfzonde geen neiging had tot het kwaad en er nadien voortdurend moet tegen strijden en dit worden we dagelijks gewaar. De Moeder Gods was en is steeds vlekkeloos en zonder erfzonde ontvangen. Dus zij is, zoals het voor de mens voor de erfzonde was voorzien indien er geen ongehoorzaamheid door hem t.o.v. Gods was, ten Hemel opgenomen met ziel en lichaam.
   Het gevecht tegen het kwaad door de erfzonde teweeg gebracht, brengt met zich mee dat de mens regelmatig opnieuw in de zonde zou vallen. Daarvoor moest de Verlosser komen en moest Hij door zijn H. Leven, Lijden en Dood op het H. Kruis, de middelen verwerven om de mens opnieuw in vriendschap te stellen met Gods H. Wil.
   Dat zijn dan uiteindelijk de 7 H. Sacramenten die Hij aan Zijn H. K. Kerk heeft toevertrouwd.
   Sacra = heilig = perfect beminnen (het omgekeerde van zonde) ment. Dus een middel om opnieuw te kunnen beminnen zoals God ons bemint, namelijk God en de naaste beminnen.
   De H. Sacramenten zijn van een onschatbare waarde voor iedere mens op aarde waarvoor de Heer Jezus gestorven is op het H. Kruis en waardoor alle mensen van goede wil kunnen gered worden voor de eeuwige gelukzalige aanschouwing van God van aanschijn tot aanschijn. Het niet kunnen aanschouwen van deze Godsaanschouwing, waarvoor God iedere ziel heeft geschapen, is de grootste straf voor de verdoemden in de hel. De straf van doem heet dat.
   Laus tibi Christe +
   Ave Maria +

  A. G. Stinus

  (20 mei 2018 - 19:23)

  – Peter (20 mei 2018 – 14:31) heeft gelijk als hij zegt dat de grootste relatie die je kan hebben met Christus, de relatie is via de Eucharistie, zonder de andere sacramenten te willen vergeten. In de Eucharistie komt Jezus stoffelijk aanwezig tussen ons.

  – Ook de biecht is een uiterst belangrijk sacrament, dat de vergeving door Christus, in de persoon van de priester, bewerkstelligt, als men tenminste zelf berouw heeft over zijn zonden.

  – Dat moet wel de allergrootste fout van de protestanten (“hervormers”) zijn : het overboord gooien van de meeste sacramenten.

   Mirmar Groet

   (22 mei 2018 - 18:13)

   Wist u dat Maarten Luther juist vanwege het Sacrament van de Biecht, de Aflaten ook afwees? Dat kwam omdat de aflaten ten koste ging van het Sacrament van de Biecht.
   Dit heb ik via you tube op een video gezien. Alleen kenners van het protestantisme weten of dit stukje verhaal juist is. Want er zijn meerdere verhalen op you tube over de persoon van Maarten Luther+ (R.I.P.) Als dit waar is kan dit een eyeopener zijn voor katholieken én voor protestanten die katholiek geworden zijn.

   Men zegt wel eens: “over de doden niets dan goeds!” Maar volgens Pater Pio+ (R.I.P.) mag dat voor Maarten Luther niet gelden of opgaan.

   Persoonlijk heb ik er wel moeite mee als iemand, ook al is dat Pater Pio+, zegt dat iemand in de hel zit.

   Als het waar is dan gaat het oordeel voor iedereen vrij gelijktijdig, (zie Ezechiël – de doden zullen uit hun graven komen, of zijn dat alleen de geredden ofwel de verlosten?) dan zit er nog niemand in hel noch hemel.

   We mochten toch de mensen niet oordelen, noch veroordelen?
   Echter alleen de kwade dingen en misdaden wel, die zij eventueel bedreven hebben.
   De meetlat, als het om het Eindoordeel gaat voor de mens(en), zouden wij, mensen, allemaal achterwege moeten. De meetlat zouden wij geheel moeten teruggeven aan God, bij Hem is het ‘Eindoordeel’ wie wel en niet met Hem eeuwig mag leven.

  L jordens

  (21 mei 2018 - 07:48)

  Het lijkt me beter eerst te kijken naar het verleden van Bergoglio in Argentinië, dat is helemaal niet fraai. Hij heeft
  gecollaboreerd met Videla. Genoeg dokumenten die dat aantonen. Het is een zeer autoritaire man die absoluut niet geinteresseerd is in een open discussie. De SJ in Argentinië kan er van meepraten. Het gaat om ‘de kleren van de keizer’ . Ik hoop- maar betwijfel- dat er nog gerechtigheid zal plaats vinden: dat hij zich moet verantwoorden voor zijn wangedrag. Panikkar

  Mirmar Groet

  (22 mei 2018 - 19:09)

  @Jules van Rooyen, re. 19 mei 2018 – 08:28 uur.

  Jules van Rooyen

  (19 mei 2018 – 08:28)

  U schrijft o.a. ik citeer.:
  “De dubbelganger van P VI staat te boek als vermoord, toen de echte P VI overleden was. Deze laatste heeft mij de H. Communie gegeven, tijdens de militaire bedevaart van 1975. Met eigen ogen gezien dat hij een dubbelganger had, want die voor mij stond, leek in de verste verte niet op de goed lopende, glimlachende TV Paus, die we indertijd allemaal op het netvlies hadden staan. Die daar voor mij stond in 1975, op het St. Pietersplein, was zwaar ziek, met uitpuilende, dode kabeljauw ogen. Klein en zeer tenger, kon hij nauwelijks op zijn wankele benen staan.”

  Was u militair? Waar was u op bedevaart? In Lourdes? Of in Rome zelf? Mijn broer is ook in de jaren zeventig naar Lourdes geweest toen hij in dienst zat, maar ik weet niet meer in welk jaar. Zag u twee pausen tegelijk? De echte paus Paulus VI en de dubbelganger die te boek stond als zijnde ‘paus Paulus VI’? Wie was dan de Vrijmetselaar? de echte paus Paulus VI? of de valse paus Paulus VI? Ik ging ervan uit dat we op televisie de echte paus Paulus VI zagen? En vanaf wanneer begon die valse paus Paulus VI dan in de openbaarheid te verschijnen?

  Ik begrijp het niet helemaal. Een en ander hangt af van de volgorde van de gebeurtenissen dan!
  Heb ik dan altijd de echte paus Paulus VI gezien of deels of heb ik alleen maar de valse paus gezien?
  De paus die ik gezien heb was niet altijd goedlachs. Want bij ons in de familie vonden ze hem een sombere paus. Maar ik lette meer op wat paus Paulus VI verkondigde en ik kon er toen geen onwaarheid in zien en mij er toen in vinden als katholiek gelovige.. Maar ik weet niet meer wat hij toen allemaal gezegd heeft. Het is al zolang geleden.

  Verder schrijft u, ik citeer: ” Nog een laatste punt, betreffende uw plannen, mbt. tot kerkelijk uitschrijven. In plaats van te blijven strijden voor de waarheid, tot heil van de Kerk van altijd, voorts te blijven staan aan de goede kant, en ten slotte, niet te vervallen in vruchteloos cynisme, lijkt U te willen afhaken met een onzinnige vlucht die nergens toe dient, dan kennelijk uw eigen ego. Maar met de status van deserteur, beste Mirmar, wordt de kans op de hel enkel groter. Alleen, op eigen benen en op uzelf gericht, redt U het niet. Zonder geestelijk kompas, lukt dat niemand. De Kerk van altijd, is de enige weg tot het eeuwige heil, ondanks de halve eeuw bezetting van een stel piraten aan de top, zoals wij dat nu meemaken. Vergeet nooit de bekende woorden van Christus in het Evangelie, “velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren”.”

  Ja, ik heb mij geroepen gevoeld, maar er ging zoveel mis in mijn leven. Misschien ben ik ook niet uitverkoren, hoe kan men dat zo zeker weten? Ik groeide op in een tijd, waarin vrouwen de arbeidsmarkt op gingen, met alle al dan niet nare gevolgen die het kan hebben. Teleurstellingen waren mijn deel. Daarom kan ik soms wat cynisch of bitter lijken.
  Tegenwoordig moet je op eigen benen staat, zelfredzaam zijn. En dat gaat mij nu eenmaal moeilijk af, ook nu ouder wordt dat eerder nog moeilijker, dan gemakkelijker. De ‘zelfredzaamheid’ (in praktische zaken) wordt tegenwoordig zo hoog aangeschreven , dat hulp zoeken moeilijker wordt. Het geloof in God wordt als privéaangelegenheid gezien tegenwoordig, er is geen wij-geloof meer.

  Wij hebben helaas geen ‘Kerk van Altijd’ in onze regio. Alle regio-kerken hier zijn meer progressief. En de laatste behoudende priester die er was in een naburig dorp, heeft de Bisschop overgeplaatst. Hij was er nog maar 2 jaar. Het is echt armoe troef hier, als het om priesters gaat.

  Alleen loop je verloren. En toch zegt God dat Hij je niet verweesd zou achterlaten.
  Maar nu leef ik jaren later zonder mijn vader en moeder en nu voel ik mij meer verweesd nog dan vroeger, toen ze pas overleden waren.

  ‘Deserteur’, ‘verloren gaan’. U gebruikt wel erg zware woorden, vind ik. Hier schrijft men over zoveel fouten van de Kerk door en na Vaticanum II, dan kunt u niet zeggen dat ik deserteer, met een matige katholieke opvoeding, waar veel aan heeft geschort. Met pijn in mijn hart heb ik mij uit onze parochie laten uitschrijven en mij, tot nu toe, verder nergens meer laten inschrijven.

   Mirmar Groet

   (22 mei 2018 - 19:23)

   Aanvulling:
   Verder herinner ik mij nog de ochtend, Jules van Rooyen, dat de radio vermeldde dat paus Paulus VI was overleden in september 1975 (?). Was dat de echte paus of de valse? Wanneer is de echte paus Paulus VI overleden? In 1976 ben ik zelf met mijn nicht op Bedevaart geweest, per vliegtuig, naar Lourdes.

    Jules van Rooyen

    (24 mei 2018 - 08:11)

    Beste Mirmar, de militaire bedevaart was naar Rome in 1975, ik stond op het Pietersplein, en P VI gaf mij de communie. Eén of twee jaar later is hij overleden. Dat heb ik aangegeven in mijn reactie, beste Mirmar, het Pietersplein. Voorts, als ik U een raad mag geven, ga desnoods verhuizen als dat kan, om een goede traditionele parochie te vinden en U daarbij aan te sluiten. Maar nooit uitschrijven uit de Kerk. Dat loopt uit op een ramp. “Buiten de Kerk geen heil”, lees de woorden van Petrus, zie Hand. 4 : 8-12. Tenslotte, als verhuizen niet mogelijk is, tracht met vervoer iedere zondag het Heilig Misoffer van altijd bij te wonen, ook al is dat ver weg. Bij ons in Leiden, komen parochianen vanuit de kop van Noord Holland. In Utrecht kunt U ook terecht bij de Pius X paters, en voorts in Amsterdam bij de Agnes parochie, aan de Amstelveense weg, olv. van pater Knudsen, van de St. Petrus Priesterbroederschap. Die paters hebben een voortreffelijke, en vooral een heiligende uitstraling. Bij hen, ‘kom je weer thuis’, door het Heilig Misoffer van altijd, dat zij dagelijks opdragen.

  Piet

  (22 mei 2018 - 19:51)

  Aan Mirmar Groet…

  De Heilige Schrift leert dat met de dood direct het bijzonder oordeel van de ziel volgt.

  En in Daniël 12:2-3 staat:: dan zullen de velen die in het stof der aarde slapen ontwaken, dezen ten eeuwige leven, anderen tot smaad en eeuwige schande…de vromen zullen schitteren als het licht aan de hemel en die velen tot gerechtigheid hebben gebracht als de sterren, voor eeuwig en immer..Openb.20:11-15.

  Ook in het nieuwe Testament zie je woorden in die strekking.
  En als Pater Pio zegt dat Luther in de hel is,dan spreekt hij de waarheid.

   Mirmar Groet

   (23 mei 2018 - 23:35)

   Piet, dat weet ik nog zo net niet.
   Dergelijke uitspraken vind ik gevaarlijk, zelfs al komt deze uitspraak van Pater Pio.
   Blijkbaar zien jullie dat als een bewijs. Waarom er plaatjes zijn van Pater Pio met een doornenkroon en vol bloed, als ware hij Christus zelve, is mij niet duidelijk. Ik krijg daar een nare bijsmaak van.

   Hoezo krijgen wij bewijzen van … dat mensen in de hel of in de hemel zitten? Zelfs van mijn eigen vader en moeder weet ik dat niet. Al beweren mensen honderd keer dat ze in de hemel zitten, we kunnen het niet weten.

   Ik laat elk eindoordeel aan God YHWH zelf over. Dat lijkt mij het allerbeste.

   Wat wij doen moeten is goed leven à la het Eerste Gebod. Dan heb je de Wet en Profeten en de Kern van alles in dit leven. Tevens de levenswijze én de opdracht van Jezus zelf. Voor zijn leerlingen, maar ook voor ieder van ons, die Jezus willen navolgen, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

    Peter

    (23 mei 2018 - 23:57)

    Beste Mirmar,
    U schrijft: “Waarom er plaatjes zijn van Pater Pio met een doornenkroon en vol bloed, als ware hij Christus zelve, is mij niet duidelijk. Ik krijg daar een nare bijsmaak van. ”
    Pater Pio was begenadigd met de stigmata van Jezus. Er is geen enkel beeld van deze Heilige Pater Pio “met een doornenkroon en vol met bloed”, zoals u dat aanhaalt.
    Als u toch iets zinnigs wilt doen, dan raad ik u aan om het leven van deze Heilige eens te lezen. Dan zult u een andere taal gebruiken als u over hem nog in de toekomst spreekt.
    U hoort zo aan of u protestants bent. Is dat zo?

     Mirmar Groet

     (24 mei 2018 - 16:44)

     Zo’n plaatje heb ik ooit in handen gekregen en dat ging mij toen te ver. Het was geen beeld, maar een plaatje met een afbeelding van Pater Pio+. Als we achter alle Heiligen aan moeten, dan komt er ook geen eind aan. De R.K. Kerk kent inmiddels zoveel heilig verklaarde mensen.

     En dan zijn er ook zoveel boeken over. Ten slotte heb je een teveel aan alles. Dat is mijn ervaring in dit leven.
     Ik kan niet tippen aan heiligen, het maakt me eerder nog depressiever dan ik al ben.

     Nee, ik ben niet een protestant.

  Peter

  (24 mei 2018 - 10:18)

  Beste Mirmar,
  Geloof me, Jules geeft u goede raad.
  Als u schrijft: “En toch zegt God dat Hij je niet verweesd zou achterlaten.
  Maar nu leef ik jaren later zonder mijn vader en moeder en nu voel ik mij meer verweesd nog dan vroeger, toen ze pas overleden waren. ” Dan zie ik dat u vertwijfelt erbij loopt en door het gewirwar van deze, door de duivel beheerste wereld loopt.
  U hebt nog een christelijke opvoeding gehad, … wel ik niet!
  Toch vecht ik voor mijn geliefde Jezus met gans mijn hart, gans mijn ziel en met geheel mijn verstand en lichaam.
  Weet u waarom? Wel dat ga ik u in het kort vertellen.
  Ik heb reeds hier op dit forum een beetje over mijzelf geschreven, maar ik herhaal het met veel liefde en genoegen voor u en u zult op het einde weten waarom.
  Ik ben de laatste en kleinste in een gezin van 7 kinderen, in een naoorlogse tijd in de Belgische mijnstreek geboren. Armoede troef. Vader was mijnwerker. De laatste van een tweeling, zus en broer. Voelende dat ik niet zozeer gewenst was (al doet het mij pijn om dit te schrijven uit eerbied voor mijn ouders) heb ik steeds de vuile werkjes thuis moeten opknappen, omdat ik ‘te dom’ was. Als we (zus en ik) twaalf waren, was mijn zus een hoofd groter als ik. Ik heb pas kennis gemaakt met ondergoed op mijn 12 ste jaar. Op 13 jarige leeftijd ‘moest ik dan maar gaan werken’ dan bracht ik toch iets op. Mijn tweelingszus en ik waren helemaal niet aan elkaar gebonden, in tegendeel. Ze studeerde goed en was bevoorrecht. Ik hoorde steeds scheldwoorden als “domme ezel” “kalf” “wanneer gat die eens iets fatsoenlijks doen” … enz. Mijn zus zag ik heel weinig en de andere broers en zus spraken praktisch nooit met mij. Ik was hierdoor altijd in mezelf gekeerd en sprak dan ook amper en dat heb ik lange tijd in mijn leven zo gedaan, omdat ik dat zo gewoon was.
  Ik was dan ook thuis en op de werkvloer, de tengere die de vuile werkjes deed. Ik ben ook meermaals aldaar misbruikt. Ik kon niets verhalen aan wie dan ook. Mijn familie was verwikkeld in socialisme en vrijmetselarij en haten de Katholiek Kerk. Als ik zei dat ik dat onrechtvaardig vond, kreeg ik een pak slaag en rende weg.
  Maar… maar… beste Mirmar, wat ze niet wisten en misschien nooit geweten hebben is…. dat ik ze O zo zeer lief had en dat ik het hen niet kon vertellen. Ik heb veel slaag van mijn vader gehad, maar hoe meer hij mij sloeg, hoe meer ik hem beminde. Ik heb nooit op zijn schoot mogen zitten of zo iets. Hij dronk veel en als hij zat thuis kwam, riep mijn moeder mij naar beneden om tussen hem en haar te staan, omdat ze slaag kreeg. Ik ben tot 12,5 jaar naar school geweest en heb geen enkele diploma.
  Ik heb al wat ik ken zelf geleerd en heb enkele beroepen gedaan tot ik dan uiteindelijk bedrijfsleider ben geworden. Men dacht daar dat ik een universitair diploma had, maar als ik het hun zou vertellen, geloofden ze me toch niet. Dus zweeg ik maar. Ik heb dan nog vele ongelukkige gebeurtenissen later meegemaakt, waar ikniet zal over uitbreiden.
  Uiteindelijk was ik plots alles kwijt, geen huis meer geen familie meer, geen geld meer geen onderkomen meer. Helemaal niets. Dan hoorde ik de klokken van de Kerk luiden en wachtte totdat de mensen uit de Kerk kwamen om daar rustig te gaan zitten en eens te “praten”. Ik heb daar inderdaad gepraat en veel verdriet gehad en stelde vele vragen. Op een ogenblik hoorde ik in mezelf een stem (niet met de oren, ja moeilijk om uit te leggen) en die stem die kwam van het altaar, en zei me “Ik zal u leven veranderen!” en ik antwoordde “ja, dat is goed, maar op één voorwaarde, en dat is dat u mijn leraar zult zijn en u alleen.”
  Vanaf toen is alles veranderd en uiteindelijk kon ik iemand beminnen die me ook O zo intens heeft liefgehad.
  Eindelijk had ik Hem gevonden, mijn o zo geliefde Jezus.
  Ik kende helemaal niets van de Kerk en Hij leidde mij. Ik ging door die soep van wat er overbleef van die Kerk en Hij toonde mij dat alles. O hoe zeer en hoe dikwijls heb ik hierover bitter geweend! Ik verstond het niet en vroeg Hem, hoe het toch in hemelsnaam mogelijk was dat ze alles zo hadden laten afbreken. Hij heeft mij zoveel getoond dat ik soms op de grond viel van verdriet en niet meer anders kon als wenen.
  Ik kan over deze ongelofelijke toestanden die ik aanschouwde wel een dik boek schrijven.
  Ik ken u niet, Mirmar, maar ik weet hoe het met u binnenin u omgaat.
  Nu ben ik weer gans alleen met twee kleine kinderen, maar wij zijn gelukkig hoor! Nooit ben ik zo gelukkig geweest in mijn leven. Als ik niet alleen zou geweest zijn vroeger en nu, dan had deze wereld mij opgeslokt.
  Daarom zeg ik, waarom schrijft u dat: “Ja, ik heb mij geroepen gevoeld, maar er ging zoveel mis in mijn leven. Misschien ben ik ook niet uitverkoren, hoe kan men dat zo zeker weten?”
  Mirmar, mijn zus in Jezus, volg de goede raad van onze goede vriend Jules en ga Jezus ontmoeten in de Biecht en de H. Mis. Hij wacht al zooooooooooooo lang op u!!!!! Ga en aarzel niet! Hij houdt toch zooo heel veel van u!
  Laus tibi Christe +
  Ave Maria +

   Benjamin Van Dyck

   (24 mei 2018 - 15:28)

   ☩JMJ☩

   Het is gruwelijk, Peter, de mishandelingen die u beschrijft. De goddeloosheid heeft de wereld door en door ziek gemaakt, maar te veel Katholieken beseffen nog steeds niet hoe zwart de boosheid van de vijand is die het huidig wereldsysteem bestuurt. En van hetgeen die vijand nog allemaal van plan is met de mensheid heeft men nog minder besef.

   Alleen in de zichtbare Katholieke Kerk worden de geestelijke wapenen gevonden om de satanische bolwerken omver te werpen, ook onder een slechte Paus zoals Franciscus, want de Kerk blijft altijd intrinsiek hetzelfde ondanks de boosheid en dwalingen van haar hiërarchen en kinderen in de lekenstatus. Wie deserteert keert de Kerk de rug toe terwijl zij als Moeder stokslagen krijgt van haar ontaarde zonen.

    Peter

    (24 mei 2018 - 16:08)

    Beste Benjamin, weet dat er geen oprechte liefde kan bestaan zonder pijn.

     Mirmar Groet

     (5 juni 2018 - 16:22)

     Peter, binnen en buiten de Kerk wordt geleden om die afbraak. En nog lijkt die tendens zich nog voort te zetten.
     De afbraak gaat nog door, zal onze R.K. Alhier misschien ooit moeten sluiten. Want er is een tekort aan bestuursleden.

     Ondertussen blijft er een openlijke homoseksueel in het onderwijs op een katholieke basisschool alhier. Hij geeft daar al ruim 25 jaar les. Alhoewel ik geen kinderen heb, baart dit mij toch zorgen. Ik vind het zelf verschrikkelijk, maar ik heb feitelijk niet echt een stem in de Kerk.

   Mirmar Groet

   (24 mei 2018 - 17:03)

   Beste Peter,
   Dank u voor uw uitgebreide antwoord.
   Mijn katholieke opvoeding is maar beperkt geweest. Het was er wel, wat thuis (bidden en naar de Kerk gaan), op school (summier, de catechismus was het niet, vormselproject e.d. wel.). Katholieke informatie heb ik veel zelf besteld, totdat ik er in zwom en niemand was en is verder geïnteresseerd en de communicatie erover loopt zodanig moeilijk in mijn familie. Dat is mijn pijn. De goddeloosheid vind ik ook verschrikkelijk en het tij lijkt nog niet te keren.
   Dat ik soms protestants aandoe, komt omdat ik meer van het protestantisme te weten ben gekomen in de loop der jaren en daardoor een andere visie kreeg te horen over de R.K. Kerk. en die was niet zo positief.
   Zelf geloof ik dat de R.K .Kerk in die jaren veel fouten heeft gemaakt, en de protestanten gingen ook veel te ver.
   Daarom zeg ik altijd, dat zowel katholieken als protestanten elkaar veel te vergeven hebben. Aan beide zijden heeft bloed gevloeid, was mijn conclusie.
   Zolang we dat niet kunnen, elkaar vergeven wat elkaar is aangedaan, dan komt de Liefde vanuit God niet uit de verf bij beiden en dan zal de Eenheid niet komen.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.