Bombardement op Mortsel, 5 april 1943

Mortsel, 5 april 1943

 

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat Amerikaanse bommenwerpers de Duitse Erla-vliegtuigfabriek in Mortsel wilden vernietigen. Ze dropten maar liefst 600 zware bommen, maar de meeste bommen vielen niet op de fabriek maar elders. De balans: 936 doden, onder wie meer dan 250 kinderen. Het was het dodelijkste bombardement in de Lage Landen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft het drama geen prominente plaats in onze geschiedenis gekregen. In schoolhandboeken en geschiedenisstudies ontdek je zelden iets over het bombardement van Mortsel. Op 14 mei 1940 voerden de Duitsers een terreurbombardement uit op de Nederlandse havenstad Rotterdam. Er vielen toen naar schatting 800 doden en de volgende dag capituleerde Nederland. Het historische belang van Rotterdam was dus groot, maar dat gold ook voor Mortsel.

Internationale en internationale politieke overheden en pers besteedden tot dusver veel te weinig aandacht aan het litteken dat dit verschrikkelijke gebeuren kerfde in de ziel van slachtoffers en nabestaanden. Alleen op lokaal vlak werd respectvol omgesprongen met het onuitwisbare leed dat ‘De Oude God’ (= Le Vieux Dieu = een woonkern in Mortsel) en zijn mensen werd aangedaan. Pas in 2010, na 61 jaar, kreeg Mortsel een erkenning in de vorm van een lint, uit handen van Amerikaans ambassadeur Howard Gutman.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het bombardement wil muziekband ROES graag het deksel voorgoed van de doofpot spelen. Roes valt het beste te omschrijven als Nederlandstalige dansmuziek. De bandleden hebben elk een andere muzikale achtergrond en mixen op die manier verschillende muziekstijlen en invloeden van kleinkunst. Dat geheel wordt overgoten met diepe, doch ludieke en soms poëtische Nederlandstalige songteksten.

 

 

Vieux Dieu  (met een knipoog)

Vertel verhalen over vroeger,
over die ene vijf april
wanneer de klokken niet meer luidden,
neen, de tijd stond even stil.

Je hoort ze huilen door de stenen
door de brokken van cement,
vanuit een kelder om te schuilen
voor een misplaatst bombardement…

Er heerst chaos in de zuidrand
le ‘Vieux Dieu’ wordt neergehaald…
De Amerikanen hebben gefaald!

Oh Oude God, Jij bent mijn vriend
Hier rust de ziel van menig kind.
Oh Oude God ja, Jij was hier
per toeval net in het vizier.

Kapot en platgebrande scholen
op een heel heldere dag.
Er zijn geen excuses mogelijk
voor zo’n wansmakelijk gedrag.

Dromen zijn kapot geslagen.
Doelen vervagen in pure nood.
De IS is er niet veel tegen.
Wie valt er morgen uit de boot?

Er heerst chaos in de zuidrand,
le ‘Vieux Dieu’ wordt neergehaald…
De Amerikanen hebben gefaald!

Oh Oude God, Jij bent mijn vriend
Hier rust de ziel van menig kind.
Oh Oude God ja, Jij was hier
per toeval net in het vizier.

936 zielen zweven hier nu rond.
En elke naam heeft zijn bestaan
in dit Mortsels rouwverbond.

Men ruikt de wanhoop, schreeuwt & vloekt.
Een laatste adem wordt gehoord.
Géén mens die nu nog oordeelt
over deze massamoord!

Oh Oude God, Jij bent mijn vriend
Hier rust de ziel van menig kind.
Oh Oude God ja, Jij was hier
per toeval net in het vizier.

 

WAAR WAS GOD?
GOD WAS HIER!

 

Ter nagedachtenis van 05/04/1943 – Mortsel

 

Deel dit artikel:Share on Facebook18Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

  willy

  (6 april 2018 - 13:14)

  Ik heb mensen geweten die hun kinderen verloren hebben tijdens het bombardement in Mortsel, het was een echte tragedie waar ook veel kinderen het leven lieten!

  A. G. Stinus

  (7 april 2018 - 13:49)

  In zo’n droevige gevallen kan men enkel de mensen troosten, helpen, en … bidden. En dat men het nodige doet om in de toekomst deze drama’s te vermijden.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.