Kerstmis: Gods Zoon is mens geworden

De Incarnatie is het Mysterie van de wonderbaarlijke éénwording van de goddelijke en de menselijke natuur in de éne persoon van het Woord

 

Wanneer de Kerk de uitdrukking van de Heilige Johannes (Joh. 1, 14, “Het Woord is vlees geworden”) herhaalt, dan noemt de Kerk het feit dat de Zoon van God een menselijke natuur heeft aangenomen om daarin ons heil te bewerkstelligen, “Menswording”.

 

In een hymne, die wij bij de Heilige Paulus vinden, bezingt de Kerk het Mysterie van de Menswording:

Die gezindheid moet onder u heersen welke ook Jezus Christus bezielde: Hij die bestond in goddelijke majesteit heeft zich niet willen vastklampen aan de gelijkheid met God: Hij heeft zichzelf ontledigd en het bestaan van een slaaf op zich genomen; Hij is aan de mensen gelijk geworden. En als mens verschenen heeft Hij zich vernederd door gehoorzaam te worden tot de dood, tot de dood aan een kruis! (Fil. 2, 5-8).

 

De Brief aan de Hebreeën spreekt over hetzelfde Mysterie:

Daarom zegt Hij dan ook, als Hij in de wereld komt: Slachtoffers en gaven hebt Gij niet gewild, maar Gij hebt voor Mij een lichaam bereid. Brandoffers en zoenoffers konden U niet behagen. Toen zei Ik: Hier ben Ik. Ik ben gekomen, o God, om Uw Wil te doen” (Heb. 10, 5-7, citerend Ps. 40, 7-9 LXX/Septuagint).

Het geloof in de werkelijke Menswording van de Zoon van God is het kenmerk van het Christelijk Geloof: “Hieraan onderkent gij de Geest van God: iedere geest die belijdt dat Jezus Christus werkelijk mens is geworden, is van God” (1 Joh. 4, 2). Dat is de vreugdevolle overtuiging van de Kerk vanaf Haar begin, wanneer zij “het grote Mysterie van de vroomheid” bezingt: “Hij is geopenbaard in het vlees” (1 Tim. 3, 16).

 

Deel dit artikel:Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

    A. G. Stinus

    (27 december 2017 - 20:30)

    Het is een fout idee dat hier en daar ingang vindt : Jezus zou alleen maar de meest heilige of de meest idealistische mens zijn die er ooit geweest is. En dat is dus fout : Jezus is Gods Zoon, en dat zullen we als aardse mens nooit volledig begrijpen. Maar dat mysterie nodigt ons juist uit om er telkens weer over na te denken.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.