De VS en Israël hebben een nieuwe kans gezien om het Midden Oosten te ontwrichten: Koerdistan.

Foto: Têkoşîn (Twitter: @Mexlumy) https://twitter.com/Mexlumy/status/522444888403890176
Meme: Facebookpagina ‘This is Christian Syria 2’

Goede Vrienden,
Het is een gewone burger niet geoorloofd een ander zonder enig bewijs publiekelijk aan te klagen voor misdaden. Macron neemt de leiding en noemt de Syrische president openlijk voor de wereldtribune een crimineel, die door het internationaal gerechtshof moet berecht worden. Zo probeerden zijn voorgangers het al. De wereldleiders hebben  Syrië met hun terroristische barbaren niet in hun macht gekregen en verzinnen nu een politiek manoeuvre. Jazeker, de CIA heeft al jaren wereldwijd een overvloed aan monsterleugens verspreid en daarmee de openbare opinie misvormd. En het heeft gewerkt… Nu komt echter de waarheid steeds meer naar boven. Macron, Merkel, Boris Johnson, CIA, Trump … met de golfstaten… jullie spel is over. De wereld weet nu hoe jullie, de echte criminelen, zich op de rechterstoel plaatsen om jullie misdadig gedrag ongestraft verder te zetten en anderen hiervan de schuld te geven, tot onnoemelijk leed van onschuldige volkeren. Jullie streven elk verschillende belangen na, maar zijn één in geweld tegen Syrië. Dat geweld en die leugens worden nu ontmaskerd (Bruno Guigue, 20 september 2017, geeft Macron een verpletterend antwoord: https://www.mondialisation.ca/laissez-tomber-la-syrie-m-macron-vous-etes-out/5609927).
De VS en Israël hebben nu toch weer een nieuwe kans gezien om het Midden Oosten verder te ontwrichten: Koerdistan. Wij bidden, hopen en verwachten dat Syrië ook aan deze nieuwe aanval het hoofd zal bieden. En ondertussen krijg ik behoorlijk wat nieuws en video’s toegestuurd over de situatie in Syrië, waarvoor hartelijk dank. Graag geef ik deze door.
P. Daniel

XII/39

Vrijdag 29 september 2017

Een netwerk van hulpverlening

Vanaf het begin van de moeilijkheden in Syrië wisten we goed wat hier bezig was. En de hele Atlantische pers deed niets anders dan de waarheid verbergen. Het ging om een nauwkeurig en lang op voorhand geplande ontwrichting van buiten af om de politieke en economische belangen van de grootmachten te dienen. En we verwachtten dat zulks veel lijden zou meebrengen voor de bevolking, zoals in zovele andere landen.

Drie centra in Syrië en vier in Qâra

Daarom werden drie centra van hulpverlening opgericht: in ons klooster, in Damascus en in Tartous. Toen er grote nood was in Aleppo hebben we ook daar geholpen en zo gauw het mogelijk was voor Deir Ezzor hebben we dit ook daar gedaan (en wel als aller eersten!). Uiteraard allemaal dank zij de steun die we krijgen van vele edelmoedige weldoeners. Toch bleef ons eigen dorp Qara een eigen zorg. Dit was van oudsher aan de grens met Libanon een smokkeldorp met allerlei onzuivere praktijken. Niet zonder reden streken hier in 2013 tienduizenden djihadi’s neer. Het was nodig de samenleving weer op te bouwen zodat de mensen op waardige en wettige wijze hun kost kunnen verdienen. Daarvoor hebben we in het dorp vier centra kunnen oprichten in samenwerking met de rode halve maan en de internationale organisatie voor de bevolking UNFPA. Hier wordt gratis hulp gegeven en tegelijk zijn er een aantal mensen die al hun kost verdienen. Verder zijn er nog twee internationale organisaties waarmee we samenwerken: UNHCR, het hoger comité voor vluchtelingen en het WFP, het wereldvoedselprogramma. Het vraagt heel wat werk om regelmatig rapporten te maken met foto’s waarop hun embleem te zien is. Anderzijds biedt hun belangrijke financiële steun uiteraard vele mogelijkheden.

Regelmatig komen we in deze vier centra in Qara. De week hebben we er nogmaals twee bezocht. In het eerste woont onze voormalige conciërge met zijn vrouw. Jarenlang was hij onze trouwe helper voor van alles en nog wat. Op een bepaald ogenblik werd het echter zeer gevaarlijk voor hem omdat hij de enige alawiet was in heel de streek. Hij is vertrokken en dus nu weer op deze wijze bij ons. Er waren bij ons bezoek vier cursussen bezig telkens voor een tien- tot 15-tal vrouwen: een naaiatelier, breiwerk, de poetsgroep (wat die vrouwen nog moeten leren heb ik niet begrepen) en alfabetisering voor oudere vrouwen. We brachten aan allen een flinke voorraad schrijfboeken en bics (die we zelf gekregen hebben). Vervolgens gingen we naar het medisch centrum, waar twee dokters aanwezig zijn en een beperkte apotheek. Ook hier is alles gratis. Verder is er nog een centrum waar onze abou Georges verantwoordelijk voor is en een ander dat zijn vrouw Sylvie bestuurt. In dit laatste worden lessen gegeven voor jongeren die moeten bijscholen of zich voorbereiden op hun baccalaureaat om naar de universiteit te mogen gaan. We worden in al die centra telkens erg welkom geheten en voor de mensen zelf zijn dit echt belangrijke ontmoetingsplaatsen (nieuwe foto’s zal je binnen kort wel aantreffen op www.maryakubcharity.org).

Echo-team slot

Het Syrische volk zal nog lang in nood verkeren. In Damascus alleen al schijnen er duizenden weeskinderen te zijn. Daarvoor is onder meer goede vorming nodig. De cursus “management” die hier door drie dynamische jongeren gegeven werd, is daarvoor bedoeld. Donderdagavond was het groot examen voor iedereen. Woensdag over dag én ’s nacht en donderdag was de examenkoorts duidelijk overal zichtbaar. Ieder moest elf vragen beantwoorden, zonder contact met een ander en in stilte, b.v. welke zijn de vijf aspecten die je moet uitwerken om een goede onderneming te starten? Wat is het verschil tussen een “leider” en een “directeur”, waarbij het de bedoeling was leiders te vormen en geen directeurs. Een directeur neemt zelf de beslissingen en werkt vooral met hen die het best presteren met het oog op economisch rendement. Een leider zorgt voor een goede sfeer van heel de groep en dat de beste gaven van ieder naar boven komen…Na dit schriftelijk examen moesten de deelnemers, in vijf groepen verdeeld, het sociaal of humanitair project dat ze gekozen hadden deskundig en volledig uitwerken en voorstellen. De cursusleiders probeerden alle mogelijke bezwaren te maken in de zin van: jullie gaan alleen geld verdienen voor jezelf, jullie gaan rommel produceren, jullie zijn criminelen die de ellende van weeskinderen uitbuiten voor eigen voordeel… Het zijn de bezwaren die dikwijls ook werkelijk gemaakt worden. Bovendien werd veel aandacht besteed aan de lichaamstaal, de wijze waarop men spreekt, de houding, de wijze waarop men al of niet anderen kan overtuigen enz. De gekozen projecten waren: een viskwekerij, een papierrecyclage, een opvang voor 2000 weeskinderen in Damascus, een muziekschool en het vervaardigen van handgeweven tapijten. Onze fraters en zusters stelden een muziekschool voor. Het doel is aan jongeren de oude Syrische muziek te leren en daarbij ook een werkplaats om die oude instrumenten te maken. Ze berekenden hoeveel mensen hiervoor in dienst moeten genomen worden en wat ze precies moeten doen. Een van onze goede vrienden uit Qâra is een voormalig wereldberoemd violist die echter ook allerlei oude Syrische instrumenten bespeelt bij feestelijke gelegenheden. Hij zou aangetrokken worden. Verder zou contact genomen worden met het bekende muziekinstituut in Damascus om te komen tot samenwerking (i.p.v. de ziek makende westerse concurrentie nog te vergroten). Het werd een lange en boeiende avond waarop veel gelachen en geapplaudisseerd werd. En…bijzonder inspirerend voor de opbouw van het land. Wat dit in een klooster komt doen? Ook wij kunnen nuttig gebruik maken van de “wereldse” kennis, psychologie en vaardigheden om goede dingen te doen. Deze moslimjongeren hebben een deskundige opbouwende vorming gegeven die veel evangelischer is dan sommige bezinningen die we uit kloosters krijgen.

De VS willen in Syrië iedere vrede verhinderen

Op 11 en 19 september 2017 heeft het Pentagon zijn eerste 200 vrachtwagens met wapens en munitie, langs het Koerdisch gebied van Irak, aan de Koerden (YPG) in Hasaka geleverd. Deze wapens dienen niet om de IS te bestrijden vermits die nagenoeg al overwonnen is. Ze dienen voor de volgende oorlog tegen Syrië.

Noot van Golfbrekers.be: Meer info “U.S. delivered 809 trucks of weapons to YPG in two months”

In het begin van de week hadden het Syrische leger en hun bondgenoten in Deir Ezzor al 44 dorpen en steden heroverd, meer dan 300 IS strijders uitgeschakeld, alsook 19 hoofdkwartieren, naast wapendepots en belangrijke leiders zoals de veiligheidschef (Abou Mo Amen al-Thunisi), de opperste rechter (Abou al Shimaa al-Iraqi), de woordvoerder (Abou Mo-Ataz al-Adnani) en de emir (Abpu Obeidah al-Saoedi). Vanaf het begin heeft het Syrische leger zich heldhaftig ingezet voor de bescherming van het volk en de oliebronnen aan de terroristen overgelaten. Ook in Deir Ezzor heeft het leger het volk bevrijd terwijl de VS vechten voor de oliebronnen. Ondertussen trekt het Syrische leger toch op naar de oliebronnen.

https://www.youtube.com/watch?v=XYU7viZ6cBY

https://www.youtube.com/watch?v=mPzapE54qdA

In een persconferentie vorige vrijdag in New York benadrukte de Russische minister van buitenlandse zaken Sergey Lavrov dat Rusland en de VS moeten samenwerken om het terrorisme te bestrijden maar dat de VS dit niet willen. Er zijn twee soorten aanwezigheid in Syrië, zo vervolgde hij: een wettige en een onwettige. Wanneer alle onwettige buitenlandse strijdkrachten uit Syrië zouden verdwijnen, zou dit een belangrijke stap zijn voor de uitschakeling van het terrorisme. We mogen er gerust bijvoegen dat het de grootste bijdrage aan de wereldvrede zou zijn wanneer de VS zich zouden terugtrekken uit alle landen waar ze zich nu onwettig mee bemoeien. Lavrov verwees nog naar de onaanvaardbare houding van de EU, die het leven van het Syrische volk blijft verstikken door hun laakbare sancties.

Vergeten we de onthullingen niet over het feit dat IS eigenlijk een creatie is van de VS en Israël, wat steeds meer bevestigd wordt. Het Turkse persagentschap Anadolu maakte op 17 juni melding van kampen van speciale VS strijdkrachten in het hart van IS. Het Russisch ministerie van landsverdediging heeft op 17 september 2017 satellietbeelden verspreid van zulk een kamp midden in een IS gebied. Dat de VS en hun bondgenoten IS bestrijden is een grote leugen. Beelden, gebeurtenissen en getuigenissen bewijzen voortdurend het tegendeel. De internationale coalitie heeft veel meer onschuldige burgers gedood dan terroristen.

De VS willen kost wat kost beletten dat het Syrische volk weer meester wordt van zijn land en zouden ook liefst zien dat zijn sterke president ten val komt. Vandaar hun beslissende hulp aan de Koerden in hun strijd tegen IS en voor hun onafhankelijkheid. De overwinningen van de Koerden heeft de band met de VS versterkt en zo kan tegelijk Syrië belet worden de controle over heel zijn land terug te winnen. Het Syrisch leger wordt ook rechtstreeks aangevallen. Raqqa en Deir Ezzor zijn geen Koerdisch gebied maar Arabisch. Christenen tellen niet mee voor de Koerden, die ook hebben meegedaan met de Armeense genocide van 1915. In het N-O van Syrië zijn er nog vele christenen en de Koerden willen dat ze vertrekken (Antoine de Lacoste, Les chrétiens à l’épreuve des Kurdes, Le salon beige, 25 september 2017).

Koerdische knoop en zij die er aan trekken

De situatie van de Koerden in het Midden-Oosten is zeer complex. We bekijken de toestand vanuit de oorlog tegen Syrië en merken dat de wereldheersers de toestand misbruiken voor hun eigen belangen, waardoor het lijden van anderen nog verergert, wat hen helemaal niet interesseert maar ons wel.

Het gaat vooral over een vijf miljoen Koerden aan de rand van Iran en Turkije, met belangrijke oliebronnen. De Palestijnen en de Koerden zijn de twee volken in het Midden Oosten die nog geen soevereine staat hebben. Het verdrag van Sèvres (1920) voorzag de oprichting van een Koerdistan in Turkije maar in het verdrag van Lausanne (1923) was er al geen sprake meer van. Koerden leven nu verspreid over Turkije, Iran, Irak en Syrië. Het zijn oorspronkelijk herders, schapenfokkers die in de bergen wonen en erg gehecht zijn aan hun eigenheid.

De Iraakse Koerden hebben nu op 25 september een bedrieglijk referendum over de onafhankelijkheid georganiseerd. Een referendum dat een heel volk aangaat moet immers ook voor heel het volk gehouden worden. Bovendien had de zogenaamde president van de Iraakse Koerden, Masoud Barzani, de mogelijke nee-stemmers al verdreven. Deze man is een collaborateur van Washington en Londen uit de tijd van de inval in Irak en werd door hen aangesteld aan het hoofd van de Iraakse Koerden. Hij is nu al 26 jaar de illegale “baas van de Koerden”. Op 1 juni 2014 vergaderden in Aman de veiligheidsdiensten van Saoedi-Arabië, de VS, Israël, Jordanië, Qatar, UK en Turkije. Zij kwamen overeen dat IS Irak zou binnenvallen en Mossoul innemen, terwijl de Iraakse Koerden Kirkouk zouden innemen. Hierbij werden de Yazedis (in meerderheid Koerden) gevangen genomen en tot slaven gemaakt. Het huidige referendum heeft volgens Barzani uiteraard een overweldigend ja opgeleverd. Het onafhankelijke Koerdistan zou zich nu moeten uitbreiden tot Syrië volgens het Amerikaans-Israëlische plan “Rojava” om zowel de Iraakse als de Syrische territoriale integriteit aan te tasten. Officieel zijn Washington en Londen tegen het referendum maar steunen het onder de tafel. Washington levert ook wapens, zogenaamd om IS te bestrijden. Israël steunt enthousiast een onafhankelijk Koerdistan en kan daar dan zijn raketten plaatsen tegen Syrië. Het houdt al 200.000 Israëlische Koerden klaar om dit Koerdistan te ‘helpen’. Irak heeft geantwoord dat het militair het gezag zal behouden over de betrokken vliegvelden en de grenzen. Turkije is woedend en zal geen onafhankelijk Koerdistan aan zijn grens dulden.

De wereldheersers zijn er niet in geslaagd om de Syrische samenleving te ontwrichten en hun eigen belangen hier te doen gelden door het land om te vormen tot confessionele staatjes die elkaar bestrijden. Syrië kent geen burgeroorlog of strijd tussen soennieten en sjiieten. Met een Koerdistan proberen ze nu toch nog hun slag thuis te halen door een Arabisch-Koerdische strijd uit te lokken. (Thierry Meyssan, 26 september 2017: http://www.voltairenet.org/article198042.html).

Het referendum kan in elk geval een bron van nieuwe moeilijkheden worden. Het Iraakse Koerdistan was in feite al onafhankelijk met een eigen parlement, regering, leger, diplomatie, veiligheidsdiensten en oliebronnen, zo ongeveer zoals een Europees land tegenover de Europese Unie. Toch houdt Barzani het zeer omstreden referendum. Daarmee wil hij feitelijk Kirkouk annexeren. Verder wil hij daardoor de 200 miljard dollar opbrengsten van de olie over 10 jaar in eigen zak steken zonder rekenschap te moeten geven aan Bagdad en tenslotte wil hij aan de VS en Israël de kans geven om oorlog te blijven voeren in de streek. Israël wil niet liever dan een Koerdistan dat vecht tegen zowel Bagdad als Teheran. De VS en Israël halen zich hopelijk nieuwe illusies in hun hoofd door van de ene moeilijkheid in de andere te tuimelen. En Erdogan, die Syrië mee wilde vernietigen, heeft zeker niet voorzien dat er plots een weg geopend is tot ontmanteling van Turkije (Nasser Kandil, Mondialisation.ca 27 september 2017: https://www.mondialisation.ca/irak-le-but-immediat-du-referendum-voulu-par-barzani/5610776).

Uiteindelijk zijn de Koerden die nu hun referendum gehouden hebben ook maar marionetten van spelers achter de coulissen:

Kijk , er zou geen IS geweest zijn zonder een akkoord met de voormalige leden van de Baathpartij van Sadam, het door generaal Petraeus samengestelde leger, het geld van Saoedi-Arabië, de training door de CIA en de Israëlische raadgevers… Israël heeft de Koerden gebruikt om in Irak binnen te komen… Is dat … de Saoedisch-Israëlische slang van pure manipulatie die haar vuile kop opsteekt?… Het Amerikaans initiatief om de Koerden naar Deir Ezzor te drijven in directe confrontatie met het Syrische leger en Rusland is dat niet om de Israëlische belangen te dienen?… Indien de VS van Trump, zoals velen veronderstellen, een Israëlisch-Saoedische klant is als een kracht in het verlengde van Israël en Saoedi-Arabië om een Koerdische staat te gebruiken als platform voor acties tegen Iran en een nieuwe vorm van terrorisme voor heel de streek, is dat geen zekerheid?… Indien men de nationale belangen in hun historische context onderzoekt, vergeten we dan niet te gemakkelijk dat het eigenlijk alleen maar gaat om corruptie, chantage en tactisch spel op het podium van de wereld?” (Gordon Duff, 28 september 2017: Le Kurdistan et son voile de mensonges)

De VS en Israël hebben elk op hun eigen wijze voor zichzelf en voor de wereld een obsessie van “nationale veiligheid” gecreëerd om in andere landen willekeurig oorlog te kunnen voeren, terwijl zij zelf de eerste en voornaamste zijn die andere landen in de ellende storten en daarvoor nu ook Koerdistan willen gebruiken. Ondertussen kampen de VS met een onaanvaardbaar hoog aantal armen, omdat ze geen geld hebben voor een sociale gezondheidsdienst of goede sociale zekerheid. En Israël wordt geconfronteerd met het verschrikkelijke drama van zelfmoord als eerste doodsoorzaak van de Israëlische soldaten (36 in 2015, 41 in 2016 en de laatste twee maanden zes tegelijk). Leef in vrede met anderen, werk met hen samen, gun anderen hun soevereiniteit en eigenheid, respecteer het internationale recht en je zal zelf ook in vrede en welvaart kunnen leven.

Twee aanbevelingen

 • Op zaterdag 7 oktober 2017 om 14.00 u wordt in Breda een processie gehouden ter ere van de gesneuvelden in Syrië: We Commemorate Our Heroes. Procession For Syrian Heroes (6meicomite@gmail.com). Graag wil ik dit van harte aanbevelen. Vanaf het begin waren gewapende groepen, door het buitenland gesteund, vooral gericht op het vermoorden van soldaten en veiligheidsmensen. Dikwijls werden ze eerst gruwelijk gemarteld en verminkt voordat ze vermoord werden. Ondertussen werden deze beestachtige bendes in de Atlantische pers geprezen als de volksstrijders voor democratie. Vele soldaten, dikwijls gewone miliciens, gaven werkelijk op heldhaftige wijze hun leven voor hun volk. Zij en hun families verdienen al onze waardering.
 • Dank zij de uitgever De Blauwe Tijger en de samensteller Boudewijn van Houten is ons oorlogsdagboek, deel 1 al verkrijgbaar en wordt gratis in België en Nederland verzonden. Dit eerste deel bevat een flink deel toeristische informatie over Syrië en Libanon en tevens al, ruim vijf jaar geleden, de inzichten over wat hier werkelijk gebeurt. Deze inzichten zijn sindsdien alleen maar duidelijker geworden. De samensteller is al begonnen aan deel 2. Ik hoop op maandag 30 oktober om 13.00 u op de boekenbeurs in Antwerpen dit boek (en het andere ‘Hoe een paus gelijk kreeg…’) te kunnen komen voorstellen met een lezing vooral over Syrië. Ik zal dit nog bevestigen: https://www.deblauwetijger.com/product/daniel-maes-poetin-en-assad-hebben-ons-leven-gered/.

En dit nog:

P. Daniel

Bron: Nieuwsbrief P. Daniel XII/39 Vrijdag 29 september 2017 + Golfbrekers.be
[DISCLAIMER: De ‘Werkgroep Levant’ van het Katholiek Forum wil zich ertoe lenen om een platform aan te bieden voor de nieuwsbrieven van de Eerwaarde Pater Daniel Maes. De inhoud van de teksten zijn dan ook de volledige verantwoordelijkheid van Pater Daniel. Daarom verzoeken we alle lezers om bij vragen en opmerkingen zich niet te richten tot ons – wij zijn slechts de boodschapper – maar tot de bron van deze berichtgevingen over Syrië en geopolitiek, namelijk Pater Maes zélf, die u per e-post kunt bereiken op: maesdaniel3@gmail.com.
Hierbij willen we echter van harte benadrukken dat wij zonder meer de tomeloze heldhaftigheid van Pater Daniel voor het Syrische volk bewonderen. De wekelijkse nieuwsbrief van Pater Daniel past dan ook volledig binnen de editoriale doelstellingen van onze ‘Werkgroep Levant’ (www.katholiekforum.net/levant). Als correspondent ter plaatse durft Pater Daniel het ook aan om te berichten over de grimmige schaduwmachten die de gebeurtenissen in het Nabije Oosten sterk beïnvloeden (zo niet sturen). Hierin laten we dus alle verantwoordelijkheid voor Pater Daniel, dit hoewel met een diep vertrouwen in de integriteit van zijn persoon, gecombineerd met een zeker “voordeel van de twijfel”, want als de berichtgevingen over welbepaalde schaduwpolitiek kloppen, dan is dit een zeer sinistere situatie voor de Oosterse Christenen, waarmee wij ons onvoorwaardelijk solidair weten. Ondanks mogelijke controverses wil Katholiekforum.net in dat geval de allerlaatste zijn om u deze feiten te verzwijgen!]
identicon

Author: Andreas Eriksson

Ongeordende bio-ethiek creëert een ontwrichte samenleving. Globalisme is de huidige aartsvijand van de Katholieke Vrijheid. God is alles.

9 thoughts on “De VS en Israël hebben een nieuwe kans gezien om het Midden Oosten te ontwrichten: Koerdistan.

 1. De toestand in het M.O. blijft explosief zoals uit het artikel blijkt . De Koerden willen nu ook een eigen land ze hebben Isis zeer goed bestreden maar Turkije en Irak zijn er voor goede redenen tegen,olie en gas het draait weer om geld en niet om mensen. het is zo dat het Westen Assad weg willen en Rusland wilt dat hij blijft en ik vind persoonlijk dat dit voor de regio het beste is en de opbouw van Syrie zal zeker nog een tijdje duren.

 2. Je kan de Koerdische strijd niet begrijpen als je de koloniale geschiedenis van die regio niet kent. Fransen en Britten hebben de regio onder elkaar verdeeld en daarbij grenzen getrokken die totaal niet overeenkomen met enige etnische realiteit. En de gevolgen laten zich voelen tot op de dag van vandaag!

 3. In het Oude Testament, ik meen in een van de kleine profeten, staat een voorspelling dat de stad ‘Damascus’ ooit in één nacht vernietigd zal zijn! Damascus ligt in Syrië relatief dicht aan de grens met Libanon en als ik deze berichten hier lees, zal het mij niet verbazen als dat op een dag dit jaar misschien nog of een van de daaropvolgende jaren toch een keer zal gebeuren. Ik houd mijn hart vast voor deze stad. Nog nooit is de wereld zo in onrust geweest en iedereen kan getuige zijn, zodra je al het nieuws volgt.

  1. Jesaja had het over de stad uit zijn tijd. Die werd ook verwoest. In 732 voor Christus! Niets te maken dus met het huidige Damascus.

 4. Wat zou het mooi zijn als de broedervolken van Ismaël en Isaac met beider stamvader Abraham tot een verzoening zou (kunnen) komen. Joden, christenen en moslims, wij kunnen dat, maar alleen met behulp van Gods genade, onze wil en kunnen. En daar is geloof… én durf… én moed… én lef voor nodig. En vooral geloof…, én hoop, en de allergrootste heel veel liefde voor God en je broeders en zusters. 1 Kor.13. Dit is de hoop van een Joodse optimist. Gezien op You Tube!

  1. Staat er ergens in de bijbel dat de Arabieren het broedervolk van de Joden zijn? En hebben de huidige Joden überhaupt nog iets te maken met die van het Oude Verbond?

   1. Wat niet is, kan nog komen. Men moet nooit de hoop op vrede en verzoening opgeven, anders komt het nooit.

    Als ik een verwijt krijg van een moslim dat christenen zelf ook heel vaak niet doen wat God ons gebiedt, dan trek ik mij dat wel aan.

    Laatst zag ik ook een video waarin veel predikers, waaronder ook de R.K. Kerk-priesters (niet alle, maar die zijn er wel en ook onder de Imams. Drie dingen worden vooral naar voren gebracht: Offer, het verkopen van heiligenbeelden, en gebedssnoeren, die mensen verplicht moeten bidden. Er wordt vooral aangedrongen veel en elke dag te bidden. De Kerk, de Moskee, de Tempel verdient eraan ofwel de leiding der Kerk. Aangezien ik die ervaring ook heb, moet het mij toch van het hart, dat ik er uiteindelijk niet veel wijzer van werd/wordt.

    Van de katholieken hoor ik dat protestanten niet deugen en van protestanten dat katholieken weer niet deugen. Over en weer zegt men dat ze dwaalleringen hebben. Pak je de Bijbel erbij, dan legt beiden op overtuigende wijze uit dat ze gelijk hebben. Maar wie heeft er nou eigenlijk écht gelijk? Wie spreekt de échte Waarheid. God zelf spreekt de Waarheid. God staat boven ons allen. “Gij zult de Heer uw God liefhebben, met geheel uw hart, met geheel uw ziel en met al uw krachten! En uw naasten gelijk uzelf!” zegt God

    Aanbidden en liefhebben. Misschien is dát wel het kardinale verschil in wat waar geloven is. Aanbidden heeft met verafgoding te maken. Er zit verschil in deze twee woorden. “Komt gaan wij Hem aanbidden (Venite Adoremus!” is een bekend Kerstlied. De Kerststallen zijn niet aan te slepen met Kerstmis. Het is vaak een show geworden met oude en nieuwe kerststallen. Ooit door Sint Franciscus begonnen. Aanbidden we stiekem toch niet meer het tafereel van Kerstmis met Kerststal en beelden erin in plaats van God zelf? Is al dit om het ware verhaal van de geboorte van Jezus niet meer in de plaats gekomen, dan om Jezus in woord en daad na te volgen en Hem écht lief te hebben? Is dat juist niet wat ons katholieke christenen ontbroken heeft de laatste tientallen jaren? We blijven hunkeren, hopen op vrede. Maar die komt niet met kerststallen, kerstbomen en kerststerren. Dat is tierenlantijn, dat is eromheen gebouwd en we zien dat knusse gebeuren van toen nog altijd als je van hét! Het heeft zijn doel voorbij geschoten. Want we zitten middenin de eindtijd en de vrede is verder te zoeken dan ooit. Verder draait het meer om eten en drinken, dan om echte bij elkaar zijn, rondom God.

    Je kunt God zelf op een verkeerde overdreven manier adoreren. het Liefhebben zelf dient eveneens op zuivere basis te zijn. Maar wat als je basis als kind al niet goed is aangelegd. Het valt heus wel te leren, maar dan moeten de motieven bij de ouders, leraren en heren geestelijken goed zijn, thuis, op scholen en in de Kerk. Aanbidden en liefhebben is niet hetzelfde. Aanbidden, liefhebben, vereren. Het verschil tussen aanbidden en verering (bijvoorbeeld als het om Maria gaat) is flinterdun.
    Ik geloof dat we als katholieke christenen veel meer vrij kunnen leven, als we vooral de overtollige ballast, die het katholieke geloof met zich meebrengt, van ons afgooien en alleen het zuivere, pure geloof in God én in Christus overhouden. En Maria haar plaats geven, maar dan niet op een overdreven manier, maar proberen te zijn zoals zij zelf was, nederig, eenvoudig, arm van geest, in gebed zijn en daarbij het Woord van God tot ons nemen, terughoudend leren zijn in het spreken. Als vrouw is dat belangrijk, al heb ik nu vandaag zelf als vrouw erg veel gereageerd. Mijn laatste reactie dan ook voor vandaag.

  2. Moslims en joden zijn in vijadschap met de Katholieke Kerk van Jezus. Hoe zou er dan een “verzoening” kunnen plaatsvinden?
   Niet dromen over een wereldkerk waaraan Bergoglio aan het bouwen is te samen met deze vijanden.
   Je bent Rooms Katholiek zoals het hoort of je sttat buiten de Kerk.
   Heel eenvoudig te begrijpen.
   Laus Christi +
   Ave Maria +

   1. Toch nog één antwoord.
    @Peter 2 oktober 2017op22:55
    U schrijft:
    “Moslims en joden zijn in vijadschap met de Katholieke Kerk van Jezus. Hoe zou er dan een “verzoening” kunnen plaatsvinden? Niet dromen over een wereldkerk waaraan Bergoglio aan het bouwen is te samen met deze vijanden. Je bent Rooms Katholiek zoals het hoort of je staat buiten de Kerk. Heel eenvoudig te begrijpen.
    Laus Christi + Ave Maria +”

    Mijn antwoord hierop is:
    Ik droom niet van een wereldkerk. Ik droom van een wereld die zich weet te verzoenen met God en met elkaar. Soms kunnen vijanden vrienden worden, maar vrienden ook vijanden, helaas.
    Als je juist in de Katholieke Kerk de in jullie ogen ‘ware leer’ niet voldoende krijgt aangereikt, zodat je het je nooit helemaal eigen kunt maken, dan sta je vaak machteloos en met een mond vol tanden. Verder kan de H. Geest zijn werk niet doen, want alles ging net even anders dan de R.K. Leer ons voorhield. Immers ik ben van de generatie die te maken had met de veranderingen na het Tweede Vaticaanse Concilie die in Nederland heel snel werden doorgevoerd. Daar kon ik niets tegen doen en ik snapte er toen zeker niet alles van. De polarisatie in de Kerk was/is allesbehalve prettig in Nederland. Men kan dan ook niet van (alle) gedoopte katholieken van toen dat je Rooms-katholiek bent zoals het hoort. Dit lukt dan al niet vanaf het begin. Men verweet mij altijd dat ik zo star was en alles bij het oude laten. Maar dat oude heb ik me toch nooit volledig eigen kunnen maken. Wel eens van oude wijn in nieuwe zakken gehoord? In Jezus’ tijd was Hij ook met vernieuwing bezig, zonder iets van het geloof zelf af te doen. Maar bij ons vernieuwen ze zoveel dat het geloof zelf ondertussen ook is veranderd en daarom klopt het niet. Met andere woorden ze hebben een nieuw geloof gemaakt met een nieuwe verpakking. Maar het had het oude geloof moeten zijn met een nieuwe jas. Neem bijvoorbeeld de Bijbelvertalingen. De meeste nieuwe Bijbelvertalingen zijn min of meer vervalst. Prachtige uitgaven in allerhanden kleuren, groot en klein. Maar als de inhoud gewijzigd is en zeker op essentiële punten dan is de Bijbel een halve waarheid, waarheid gemixt met leugens is een leugen. En een geld dat het gekost heeft. En weer nieuwe verdeeldheid dat het zal brengen, wellicht reeds brengt.
    Ik geloof dat de tijd van het zwijgen voor christenen eigenlijk al is aangebroken. Heel veel mensen verdragen de ware Leer omtrent God zelf en Zijn Eniggeboren Zoon Jezus Christus namelijk al niet meer. Afgezien van het feit of de R.K. Kerk dat is. Zij heeft veel aan geloofwaardigheid ingeboet. Er zijn heel veel mensen en vooral juist veel ex-katholieken die de Kerk haten.
    Kent u die uitdrukking: “Soms moet je God om God verlaten, om Hem terug te (kunnen) vinden.”
    Datzelfde zou wel eens voor de Kerk, die zegt dat zij God verkondigt, kunnen gelden.
    De Kerk omwille van de Kerk verlaten, om misschien op een beter moment je weer in te voegen, Deo Volente, in de Kerk, als zij zich weet te herstellen. Maar dat zie ik vooralsnog niet zo gauw gebeuren. Zoals het nu is, gaat het niet, al doe je nog zo je best. Maar dat is mijn persoonlijke visie. .

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.