Lessenpakket van IJD n.a.v. “Jongerensynode” promoot heiligschennis van kerkgebouwen

De “nevenbestemde” Magdalenakerk van Brugge. Foto: YOT.

IJD is de jeugddienst van de Katholieke Kerk in Vlaanderen. Deze organisatie heeft op de website van Kerknet een lessenpakket gezet, bedoeld voor leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs. Daarin zitten een heel aantal uiterst storende elementen, waarvan we er nu één uitpikken.

Op pagina 29 van de pdf gaat het over hoe de kerk de jongeren met de blijde boodschap kan bereiken en hoe de kerk de jongeren kan nabij zijn. Er wordt voorgesteld om een eigen “project” in te dienen bij Mgr. Hoogmartens, bisschop-referent voor de jongerenpastoraal. Als voorbeeld worden er enkele zwaar heiligschennende evenementen of initiatieven opgesomd. Eén daarvan is “blokken in de kerk“, waarbij niet-gelovige studenten in de kerk komen om hun cursussen in te studeren. Van bidden komt er uiteraard niets in huis, evenmin van eerbied betonen voor Christus in het Tabernakel. Een kerk is geen studentenhome, maar een huis van gebed! Een nog erger voorbeeld is het project “YOT” in de Magdalenakerk van Brugge. Deze kerk is nevenbestemd tot een soort “ontmoetingsplaats” waar regelmatig tentoonstellingen en feestjes worden gehouden. De kerk is permanent opgesmukt met moderne kunstelementen. Ook worden er nog regelmatig Missen in gevierd en is Christus er aanwezig in het tabernakel, dat ergens in een hoekje werd geplaatst.

Enkele foto’s van de “topdag” van de IJD afgelopen jaar:

Bron: Kerknet
Deel dit artikel:Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page
identicon

Michael Author

Comments

  Peter

  (28 september 2017 - 18:20)

  We kunnen dit liever omschrijven als: “Lessenpakket van IJD n.a.v. “Jongerensynode” promoot satanisme”, want dat is blijkbaar de bedoeling, of niet? “Jongerensynode”, een mooie naam voor zo’n rottigheid. Is daar Mgr De Kesel niet van op de hoogte of zal hij dat ook wel goed vinden zeker?

  willy

  (29 september 2017 - 09:15)

  Lessen gaan studeren in een kerk omdat het er stil is welke onnozelaar komt nu op zo’n idee ? Terecht schrijft de auteur dat de kerk een huis van gebed en dienst moet zijn en geen studentenclubje .

  Marian

  (29 september 2017 - 22:47)

  Misschien moet men gewoon stoppen met het steeds verzinnen van nieuwe ‘projecten’. Projectie – projecteren. Interessant in dit verband hoe het woordenboek alleen al het woord projectie duidt. Bij mij onder nr. 4: Product van denk- en gevoelsleven. / naast andere betekenissen.
  Neem het woord projectmethode: ‘onderwijs- en onderzoeksmethode, gebaseerd op projecten’.
  Het woord ‘experiment(eren)’ komt nu ook bij mij op. Men is blijkbaar nooit tevreden, omdat men steeds maar nieuwe dingen meent te moeten ‘verzinnen’. Wanneer stopt dat eens, als het geloof in God zelf goed is. Men neme de Bijbel, men leze, men gelove, en als men dan gewoon zou doen wat er staat, dan kan men elk project en experiment terzijde schuiven, die leiden, dat is toch al gebleken, ons alleen maar van God af.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *