Virga Jesse-Feesten 2017: Nieuwe voorzitter ziet toekomst “rooskleurig tegemoet”

Smakeloze affiche voor de Virga Jesse-Feesten

In Kerknet lazen we, dat de organisatoren van de Virga Jesse-Feesten in Hasselt “met grote tevredenheid terugblikken” op de voorbije editie. Ruim 95.000 belangstellenden woonden de vier ommegangen bij in de binnenstad van de Limburgse hoofdstad. Luc Smeets, de nieuwe voorzitter, wil ook in de toekomst op de ‘succesformule’ voortbouwen en belooft om het in het vervolg nog beter te doen. Smeets is vooral heel erg trots op de “twintig bisschoppen uit binnen- en buitenland” die de Virga Jesse-Feesten bezochten. Ook Mgr. Patrick Hoogmartens, de bisschop van Hasselt, blikt tevreden terug op de voorbije Virga Jesse-Feesten in Hasselt. “Of om het met de ritmische woorden van de rappende deelnemers te zeggen: Open ons hart voor een nieuw begin”, zo besluit Mgr. Hoogmartens. Als je Smeets en Hoogmartens zo hoort, zou je ervan uitgaan, dat deze Virga Jesse-Feesten de beste editie ooit waren. Echter, de waarheid is een gans andere. Voor de vier ommegangen kwamen zo’n 95.000 mensen op de been. Helaas is dit een officieel ‘opgepimpt’ cijfer. Intussen spreekt het Feestcomité zelf van nog maar van 90.000 bezoekers. Zeven jaar geleden kwamen er nog 300.000 mensen opdagen en de editie daarvoor zelfs meer dan een half miljoen.

Luc Smeets, de voormalige communicatieverantwoordelijke van de Virga Jesse-Feesten, wijt deze dramatische terugval aan “het klimaat van terreurdreiging”. Smeets kan natuurlijk moeilijk toegeven, dat – aangezien er blijkbaar geen andere oorzaken zijn – het net zijn experimentele communicatiestrategie was, die grotendeels verantwoordelijk is voor het mislukken van deze editie. Het is dan ook onbegrijpelijk, dat net Smeets de nieuwe voorzitter wordt. Dat na de feestroes de kater komt en dat nu blijkbaar ook bij het Feestcomité zelf het besef groeit, dat dit daadwerkelijk dramatische Virge Jesse-Feesten waren, blijkt uit een nieuwe reactie van Luc Smeets. Ondanks alles ziet de nieuwe voorzitter de toekomst van de Virga Jesse-Feesten 2024 rooskleurig tegemoet, ondanks de slappe 90.000 bezoekers dit jaar. Zijn motto is dan ook: “Vroegtijdig beginnen met netwerken om meer mensen warm te maken voor deelname aan de Zevenjaarlijkse Feesten. Resultaat zien we in augustus 2024.” Indien de twitterende Luc Smeets denkt, dat hij met “vroegtijdig beginnen met netwerken” de bezoekersaantallen in 2024 kan  opkrikken, dan getuigt dit enkel maar van struisvogelpolitiek.

Vergrijsde gelovigen komen niet naar avondevenementen. Dat bewijst toch de dramatische opkomst voor de avondstoet van de 15de augustus. De vergrijsde gelovigen volgen geen Facebook of Twitter. De vergrijsde gelovige is niet opgezet met de homo-erotische, roze walm die over het geheel hing, met uitgetreden seminaristen of ‘priesters’ die met hun ‘vriend’ of ‘man’ in de stoet meeliepen. De bejaarde gelovigen zijn misschien dan wel relatief oud, maar ze zijn zeker niet blind of verkinds. Om dan nog maar te zwijgen van het roze ideeëngoed van de prelaten die achter een kopie van het Virga Jessebeeld aanliepen. Een Jozef De Kesel wekt bij de gelovigen echt géén vertouwen, maar eerder walging. De vergrijsde gelovigen zijn niet geïnteresseerd in een stoet die niets meer met een processie te maken heeft. De vergrijsde gelovige wil mooie kleren zien en niet de steriele, futuristische kleding. De meeste deelnemers liepen toch gewoon in schreeuwerige burgerkleding. Wat heeft dit nog met processie te maken? En tot slot, de vergrijsde gelovige is niet geïnteresseerd in ‘opgepimpte’ Mariabeelden!

In FlandersToday lezen we wat écht de bedoeling van het Feestcomité was: “Hasselt turns religious festival into massive block party”. Wel, dat feestje is dus niet doorgegaan! Een religieus ‘festival’ laat zich niet omtoveren in een massale block party met “rappende deelnemers” die zeggen: “Open ons hart voor een nieuw begin”. Welk nieuw begin, Monseigneur Hoogmartens? De kans is vrij groot, dat dit de allerlaatste editie was van de Virga Jesse-Feesten en van een avondommegang zal er sowieso nooit meer sprake zijn. Feit is dat heel wat gelovigen te oud zijn en geen zin meer hebben om nog veel inspanning te leveren voor een de facto lelijke stoet. Vele van deze vergrijsde gelovigen zullen nooit meer komen en ook zal hun een fatsoenlijke kerkelijke begrafenis – mét Heilige Mis – door hun ‘parochieherders’ geweigerd worden. De jeugd interesseert deze stoet verder ook helemaal niets, omdat noch hun ouders, noch hun leerkrachten, noch hun parochieherders, noch hun bisschoppen dit interesseert.

Voor de aanvang van de Virga Jesse-Feesten liep Mgr. Hoogmartens nog hoog op met paus Franciscus die aan de vooravond van de Virga Jesse-Feesten zijn zegen uitgesproken heeft over de 46ste editie van de zevenjaarlijkse feesten in Hasselt. “Paus Franciscus heeft dat in een brief aan mij geschreven en dit gebeurt voor de eerste keer” vertelde bisschop Hoogmartens toen fier als een gieter. “Franciscus zegent iedereen die op één of andere manier deelneemt aan de ommegang”. Meende Mgr. Hoogmartens met deze mededeling de meubelen nog te redden, dan was de afgang groot toen het effect van de ‘pauselijke zegen’ duidelijk werd. In 2016 kwamen tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten – ondanks de terreurdreiging – op twee dagen tijd méér dan 130.000 bezoekers opdagen. De boodschap is duidelijk: “Het sprookje van de Post-conciliaire Kerk in het bisdom Hasselt is voorbij”. Daaraan kan het gespin van een mislukte communicatie-expert niets veranderen. De diocesane diensten van Mgr. Hoogmartens werden gecontacteerd met de vraag welke strategie het bisdom Hasselt heeft ontwikkeld om de geloofscrisis binnen de Kerk in het bisdom Hasselt aan te pakken. Helaas verkoos de bisschop om hier niet op de reageren.

Deel dit artikel:Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Comments

    Benjamin Van Dyck

    (31 augustus 2017 - 00:02)

    “Rooskleurig”… zoals Bisschop Johan Bonny van Antwerpen? Men kan zich de vraag stellen, gezien de profanatie van een Mariabeeld gedurende de feesten door het met expliciet satanistische imagerie te bekleden. Heeft het Katholiek Forum al eens overwogen om de Pauselijke Nuntius van ons land te contacteren hierover? Constant het vuur aan de schenen houden van de zieke geesten die hier in België de herderlijke kromstaf oneer aandoen.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *