Eucharistisch mirakel van Bois-Seigneur-Isaac, België, 1405

De bebloede corporaal. Eigen foto.

Bois-Seigneur-Isaac is een klein dorpje net over de taalgrens, niet ver van Halle. Reeds in op het eind van de 11de eeuw stond daar een kapelletje toegewijd aan O.L.Vrouw. In 1405 begon een vrome inwoner van Bois-Seigneur-Isaac, Jean de Huldenberge, hemelse visioenen en boodschappen te krijgen. De eerste keer krijgt Jean een verschijning van een man van ongeveer 30 jaar, gekleed in een blauwe mantel van hermelijn en omgeven met een fel licht. Vervolgens doet hij zijn mantel een beetje open en toont zijn lichaam overdekt met wonden waar bloed uit stroomt, en hij zegt met klagende stem: “Kijk hoe wreed Ik werd behandeld. Ik smeek u, heb medelijden met Mij, zoek een arts om Mij te genezen en doe Mij gerechtigheid.” Onze Heer vroeg om boete en eerherstel. Jean begreep het niet. De volgende nacht verscheen de Heer opnieuw met dezelfde vraag. En de derde nacht opnieuw. Jean zegt dat hij niet weet waar Hij woont, indien hij een arts zou vinden. Dan zei de Heer: “Neem de sleutel van de kapel en ga erheen. Daar zul je me vinden en weten wie Ik ben.” Hij deed wat hem gevraagd was, en in de kapel gekomen zag hij boven het altaar een visioen van Christus aan het kruis, met zijn gruwelijke open wonden en zijn zijde waar bloed uit vloeit.

De monstrans met de bebloede corporaal, waar tijdens de processie of aanbidding ook een H. Hostie in kan geplaatst worden. Eigen foto.

De volgende dag, vroeg in de ochtend, hoorde priester Pierre Ost van Haut-Ittre een stem in zijn droom die hem beval om in de kapel van Bois-Seigneur-Isaac de Mis te gaan vieren, en dan werd hij wakker. In de kapel zijn een aantal mensen waaronder ook Jean van Huldenberge. De priester begon de Mis en toen hij de corporaal openvouwde zag hij dat er een stuk geconsacreerde Hostie op lag, van de vorige keer. Hij wilde het opnemen, maar het bleef vastkleven aan de corporaal. Plots begint de Hostie te bloeden, waarop priester Ost verbleekt en flauwvalt. Jean ging naar de priester en stelde hem gerust: “Vrees niet, dit voorval komt van God,” en vertelde hem over zijn visioenen.

Glasraam in de kerk. Eigen foto.

Na de Mis toonde de priester het mirakel aan de gelovigen. De Hostie bleef vier dagen bloeden, totdat er een grote bloedvlek op de corporaal was, waarna het bloed langzaam opdroogde.

De bebloede corporaal werd vervolgens aan kerkelijk onderzoek onderworpen. Bisschop d’ Ailly van Cambrai hield de corporaal twee jaar bij zich, maar iedere poging om het bloed te verwijderen mislukte. Op 18 oktober 1411 vaardigde Kardinaal Légat een bul uit waarin hij de echtheid van het mirakel bevestigde. Tot op heden wordt dit mirakel elk jaar geëerd met een plechtige processie.

Men kan dit Bloedmirakel bezichtigen in de relikwiekapel van de H.Bloedkapel (kerk) van het Klooster van St. Charbel. Deze kapel is te bereiken langs de zijdeur links vooraan in de kerk. In de relikwiekapel bevindt zich ook een relikwie van het H. Kruis, van de Doornenkroon en van de Heilige Charbel (aan wie het klooster is gewijd).

Kapel van het Heilig Bloed.

 

identicon

Author: dmji

1 thought on “Eucharistisch mirakel van Bois-Seigneur-Isaac, België, 1405

  1. Een zeer goed historisch verhaal dat weer eens een bevestiging geeft dat Jezus werkelijk aanwezig is in de hostie zijn bloed en lichaam maakt er deel van uit !!

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.