Vermeersch over Downkinderen: “We hopen dat ze uiteindelijk zullen uitsterven”; En toen zag Vermeersch alle hoeken van de VRT-studio

Screenshot: deredactie.be; ‘De afspraak’ op dinsdag 6 juni 2017

Begin deze maand deed filosoof Etienne Vermeersch in ‘De Morgen’ een straffe uitspraak over de NIP-test en het downsyndroom (“We hopen dat ze uiteindelijk zullen uitsterven”). In ‘De afspraak’ blijft hij achter zijn woorden staan. Bij zijn collega-filosoof Ignaas Devisch schoot het standpunt in het verkeerde keelgat. Op het einde van het debat leek Vermeersch toch te willen toegeven dat zijn uitspraak “ongelukkig gekozen was”.

Een opmerkelijke aflevering van ‘De afspraak’ was dat. Twee filosofen tegenover elkaar, Ignaas Devisch en Etienne Vermeersch. Over een gevoelig thema, iets wat mij na aan het hart ligt, het syndroom van Down. Ik heb het zelden, neen, nooit, meegemaakt dat iemand Vermeersch alle hoeken van de studio liet zien. Dinsdag 6 juni wel. En terecht. Ignaas Devisch dus. Een West-Vlaming trouwens. Dat geheel ter zijde.

Aanleiding was een uitspraak van Vermeersch begin deze maand in ‘De Morgen’ over de NIP-test en het syndroom van Down. Vermeersch hoopt dat “ze” uiteindelijk zullen uitsterven, de mensen met Down dus. In theorie hoopt elke ouder dat zijn kind geen Down heeft. Dan de praktijk. Dankzij die test weten ouders in een vroege fase van de zwangerschap of hun kind Down zal hebben of niet. Vermeersch neemt aan dat een logisch gevolg zal zijn dat elke ouder kiest voor abortus. Een gevaarlijke stelling. Zeker omdat hij ook de betaalbaarheid van de zorg als element hanteert. Tot wat leidt dat? Tot een ongezond grote maatschappelijke druk op ouders om één welbepaalde keuze te maken. Wat als zij toch voor het leven van hun kind kiezen? In de logica van Vermeersch bestaat het gevaar dat de samenleving hen als “schuldigen” zal aanwijzen.

Devisch maakte brandhout van Vermeersch’ stelling. Dat een samenleving ouders niet kan dwingen in zo’n situatie, niet wettelijk, niet moreel. Dat Down niet gelijk staat aan levenslang ondraaglijk lijden. Dat iemand met Down wel menswaardig kan leven, al is dat niet vanzelfsprekend, en vraagt dat onwaarschijnlijk veel van ouders. Respect. Hopen dat elke afwijking van de zogenaamde “normaliteit” uitsterft, is zeer gevaarlijk.

Bron: De Zondag

Author: Dries Goethals

Naast voorzitter van het Katholiek Forum, is Dries Goethals de voorman van de anti-cultuurmarxistische vereniging Pro Familia (www.profamilia.nl) en verantwoordelijke van de landelijke tak van de internationale pro-life-organisatie Helpers of God's Precious Infants (www.helpers.be).

5 thoughts on “Vermeersch over Downkinderen: “We hopen dat ze uiteindelijk zullen uitsterven”; En toen zag Vermeersch alle hoeken van de VRT-studio

 1. Het is simpel: Adolfje was ook een gezond jongetje.
  Wij zijn het niet die beschikken over leven en dood of over de waarde van iemands leven.
  Meneer Vermeersch is een héél slechte mens, punt.

 2. Hoe schandalig is zijn uitspraak heeft een mens wie hij ook is dan geen recht op leven? mensen met de ziekte van Down zijn leuke gezellige mensen die ondanks hun gebreken positief in het leven staan wat deze derde knoopsgat filosoof ook mogen beweren !

 3. Vermeersch zei ooit dat hij zeer liefdevol georiënteerd is, hij scheurde zelfs nooit een foto met een mens op in stukken ! Met een menselijk embryo in stukken te scheuren (abortus) heeft hij anders geen last. Als de maatschappij zo materialistisch wordt als Vermeersch, komen we in een ten gronde liefdeloze maatschappij terecht, waar alleen het perfecte nog in leven mag blijven. En welke zingeving heeft men nog in een materialistische samenleving ? We zijn dringend toe aan een nieuwe Evangelisatie.

  1. Inderdaad zal er een nieuwe blijde boodschap de wereld rondtrekken: zie mijn gebed voor een nieuwe paus, halverwege, in het artikel “paus Franciscus benoemt abortusvoorstander tot lid van de Pontificale Academie voor het Leven (14 juni)”. Maar wij allen, zelfs deze jongen, mogen daar nu reeds een klein steentje aan bijdragen. Totdat de tijd daartoe rijp is, naar Zijn voornemen.
   Gewis, het is op komst. Laten wij met Hem samenwerken, door Zijn heilige Geest, ziende op Hem, niet op onszelf. Wij zijn slechts Zijn dienstknechten, die louter onze plicht doen, naar Zijn wil. Tot Zijn welbehagen.

 4. Laat die smerige rotschoft liever aan het Hiernamaals denken, en dan VOORAL aan zijn eigen situatie. God kent immers geen genade voor kindermoordenaars, vooral niet als het ongeborenen betreft.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.