Orthodoxe Kerk dringt aan tot totaalverbod op abortus in Rusland

Foto: Sputnik

Een vertegenwoordiger van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft leden van de parlementaire ‘Commissie voor de Bescherming van Christelijke Waarden’ aangespoord om een totaalverbod op abortus op te leggen.

Archimandrite Theothilactes heeft de eerste sessie van de commissie bijgewoond in het onlangs verkozen ‘Staats Duma’ en zei dat bepaalde Russische wetten dringend verandering nodig hebben, volgens de nieuwssite RBC.

“Abortus moet worden gelijkgesteld aan moord. Aan dit wetsvoorstel moet aandacht worden besteed en uiteindelijk moet het worden goedgekeurd,” citeerde RBC hem.

De geestelijke zei ook dat de Russische wet die ouders verbiedt geweld tegen hun kinderen te gebruiken, in strijd is met de Heilige Schrift.

“We mogen geen verbod op traditionele opvoeding in een christelijke familie toestaan, in pogingen om kinderen gelijk te maken aan ouders. Wij moeten wijzigingen aanbrengen in deze wet,” zei hij volgens de RBC.

De parlementaire ‘Werkgroep voor de Bescherming van Christelijke Waarden’ verenigt 46 parlementsleden uit verschillende parlementaire fracties. Haar hoofddoel is de huidige Russische wetten te beoordelen in het kader van Christelijke waarden en om nieuwe wetvoorstellen te initiëren die dit doel dienen. Commissieleden maken ook deel uit van een project gericht op het beschermen van christenen in het buitenland, met name Syrië en de zelfverklaarde Donbass-republieken.

Abortus is momenteel volledig legaal in Rusland, maar in de afgelopen jaren hebben conservatieve politici, samen met religieuze figuren, herhaalde pogingen gedaan om dit te veranderen.

In mei 2015 hebben parlementariërs die de parlementaire meerderheid van de partij ‘Verenigd Rusland’ vertegenwoordigen en de centrum-linkse oppositiepartij ‘Rechtvaardig Rusland’ een gezamenlijk wetsontwerp opgesteld die de overheidsdekking voor abortussen beperkt, private klinieken verbiedt hen te verrichten en vrouwen toestaat om enkel morning-afterpillen te kopen op voorschrift na een verplichte gezondheidscontrole.

De wetgevers stelden ook voor dat een vrouw die een abortus zoekt, een ultrasone scan van haar baarmoeder moet ondergaan, want “volgens statistieken weigeren tot 80 procent van de vrouwen abortus wanneer ze hun kind op het scherm zien.” De ‘Staats Duma’ heeft deze motie echter nog niet besproken.

In januari 2015 heeft het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, Patriarch Kirill, zijn allereerste toespraak gegeven aan de ‘Staats Duma’, waarin hij de parlementsleden heeft opgeroepen om een campagne tegen abortus te beginnen met het oog op een totaal landelijk verbod. Hij heeft ook kritiek op draagmoederschap en dringt er bij de wetgevers op aan om stappen te ondernemen om het te vervangen door adoptie.

In januari van dit jaar heeft de ‘Staats Duma’ een controversieel wetsontwerp over huishoudelijke conflicten aangenomen, dat sommigen in de media de “legalisering van huiselijk geweld” hebben genoemd. De wet vermindert de verantwoordelijkheid voor het eerste geval van huiselijk geweld tot een administratief misdrijf (gestraft met boetes of tot 15 dagen in aanhouding), maar staat nog steeds toe dat herhaalde gevallen van geweld die leiden tot lichamelijk letsel, vervolgd worden onder het Strafwetboek.

Bron: RT.com, Orthodox Church presses for total abortion ban in Russia – report
Vertaling: Dries Goethals voor het Katholiek Forum

identicon

Author: Andreas Eriksson

Ongeordende bio-ethiek creëert een ontwrichte samenleving. Globalisme is de huidige aartsvijand van de Katholieke Vrijheid. God is alles.

1 thought on “Orthodoxe Kerk dringt aan tot totaalverbod op abortus in Rusland

 1. Dus ook de russische wet verbiedt ouders geweld te gebruiken tegen kinderen. Ook in Engeland, het conservatiefste land in onze omgeving, werd een dergelijke wet aangenomen. Wie volgt?
  Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld, wanneer je je kind sloeg: broek omlaag, en billenklets. Of (ook op school) slaan met een rietje. Of een oorveeg. Ook de Schrift spreekt ervan, bijvoorbeeld in Spreuken.
  Tegenwoordig betreurt deze jongen, hoeveel moeite ouders met de opvoeding van kinderen hebben. Ten eerste dat eeuwige gewaarom, waar ouders altijd een antwoord moeten geven. Ze betrekken hun kind in de discussie van de opvoeding.
  Heb onze zoon alternatief thuisonderwijs gegeven tot zijn achttiende. Dat gewaarom was er niet bij bij ons zoontje; zoals de vader bepaalde, zo was het. Stel, dat er een discussie mogelijk zou zijn geweest over de lesstof die hij kreeg, nou, dan zou het al snel gedaan geweest zijn met dat thuisonderwijs; want niet alle lesonderdelen waren prettig voor hem. Niet alles was opgeleukt.
  Hierbij hoort ook het vragen naar de mening van het kind. Met lede ogen gezien, hoe kleine kinderen hun ouders terroriseerden in de supermarkt, van wat zij wel of niet wilden eten; ja en dan eerst wel, en dan toch maar niet. Hun moeder afdwingen met veel geblèr, geschreeuw en tranen. Eens ouders gezien, die alles in orde gemaakt hadden om met de fiets naar een pretpark te gaan. Eerst dwong dat meisje dat af bij haar ouders, daarna wilde ze niet meer. Dus fietsen weer naar binnen, en alle tassen ervanaf.
  Heb onze zoon nooit gevraagd van wat hij wel of niet wilde. Vroeg hij iets, dan sprak de vader een kort ja of nee uit, of “een andere keer dan”. Zonder verdere uitleg. Zoonlief aanvaardde dat. Hij moest eten wat de pot schaft. En soms gingen we zomaar eens ergens naartoe. Dan was het reuzegezellig.
  O ja, zakgeld. Had hij niet. We hadden maar bar weinig geld, waaruit ook dat thuisonderwijs en de rechters uit bekostigd moesten worden. Moeder maakte zelf al onze kleding. Soms mocht hij wat geld pakken uit de geldpot op de kast. Wel met de boodschap: als je ooit eens eruit neemt zonder dat wij het weten, dan is het ermee gedaan. Dat werkte uitstekend, tot aan zijn volwassenheid.
  Eerlijkheid. Als je me het eerlijk opbiecht wat je buiten hebt uitgevreten, krijg je geen straf. Maar als we er daarna achterkomen, dan krijg je dubbele straf. Werkte uitstekend, hij was heel eerlijk en oprecht.
  Dan tenslotte dat slaan. Ouders moeten met hun kinderen in ellenlange discussies gaan, dat menig ouder radeloos maakt. Want het werkt allerminst bevredigend. Loodzware straffen, zoals een week lang op de eigen kamer moeten zijn, wanneer ze thuis zijn. Om soms een piepklein foutje. Ruzies tussen ouders en kinderen blijven niet uit. Hup, alweer vliegt er een bord warm eten door de lucht; moeder bukt bijtijds, maar de muur is besmeurd. Of soms nog erger. Alle ouderlijk gezag is verdwenen. Erger, de kinderen heersen over de ouders. Smijtende deuren, keiharde muziek de halve nacht.
  Toen ons zoontje nog een peuter of kleuter was, kon hij behoorlijk koppig zijn. Duwde hem de hoek in, terwijl hij een vergiet boven zijn hoofd hield. Zat achter hem met een rietje. Na vijf minuten een piepstemmetje: pa, mag ik uit de hoek? Zul je dan verder ophouden met die onzin? was het antwoord. Hij knikte bedeesd.
  Ja, en soms sloeg hij hem op de blote billen met een rietje, twee- of drie maal. Vind je het soms leuk, telkens weer door je vader geslagen te worden? Domkop, gebruik toch eens je hersens. Die heb je niet voor niets van de Heer Jezus gekregen. Dit doet je vader ook niet voor de lol, toch? Wees nou verder wijs; dan hoef je nooit meer geslagen te worden.
  Al snel hielp dat. Sprak hem dus aan op zijn verstandigheid. Gaf hem de eer een straf te kunnen ontlopen. Dat heeft hij gretig aangenomen. Altijd heeft hij daarna naar ons geluisterd, zonder mokken. Want hij begreep wel, dat zijn ouders het beste met hem voorhadden.
  Ook de Kinderbescherming wist, dat we hem met het rietje sloegen. Bijbels. Door de rechter werd het gelukkig aanvaard.
  Nee, het slaan van kinderen tot verminkens toe, dat moet uiteraard verboden worden. Maar een corrigerende tik moet mogelijk zijn. Maar sinds wanneer bemoeit de overheid zich met wat er in een gezin gebeurt? Dat is in weze slechts een zaak van de ouders zelf. Zij zij verantwoordelijk voor een juiste opvoeding. Daar heeft niemand zich in te mengen. In principe dan. Maar als je ziet, wat voor een grote janboel het in menig gezin is….
  Tja, het hek is van de dam. Gezag en moraal zijn totaal verdwenen. En dan al die incest. Schandelijk. Ouders hebben het aan hun zelf te wijten, dat er een ingrijpen van buitenaf is. Maar waarom moet deze harde lijn doorgetrokken worden naar goedwillende christelijke ouders? Ook zij moeten hun kroost doorsturen naar school waar het aan van alles aan rammelt. En de overheid kan het in weze niets schelen. Alles draait voor hen slechts om geld en roem.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.