Ophef over “abortus is moord”-artikel op universiteit UCL

UCL: “Dit is geen moord…”

In de media en academische wereld is ophef ontstaan nadat een universitair docent in een cursus een document verspreidde waarin hij betoogt dat abortus moord is.

Stéphane Mercier, docent aan de Université Catholique de Louvain (UCL), deed dit in het kader van een cursus filosofie voor toekomstige ingenieurs. De ongeveer honderd studenten kregen een document van vijftien pagina’s onder ogen getiteld De filosofie voor het Leven – Tegen een zogenaamd recht om abortus te kiezen.

‘Moord op een onschuldig persoon’

Daarin stelt Mercier onder meer: “De waarheid is dat abortus de moord op een onschuldig persoon is. En het is zelfs een bijzonder abjecte moord, omdat de onschuldige in kwestie weerloos is.” Ook schrijft hij dat abortus net als verkrachting een intrinsiek kwaad is, iets dat altijd onaanvaardbaar is, ongeacht de omstandigheden.

“Als abortus een moord is, is het dan niet nog erger dan verkrachting? Verkrachting is immoreel en gelukkig is het ook illegaal.” Het zou dan, stelt hij, voor de hand liggen ook abortus strafbaar te stellen.

Merciers artikel werd naar buiten gebracht door Synergie Wallonie, een stichting die zich volgens haar website inzet voor “de gelijkheid tussen vrouwen en mannen”.

‘In tegenspraak met waarden universiteit’

De UCL laat in een korte verklaring op haar website weten kennis te hebben genomen “van een schrijven van dhr. Mercier (…) over abortus”. Ook meldt ze met hem in gesprek te zullen gaan om de status en het mogelijk gebruik van het artikel in het kader van zijn lessen “op te helderen”.

In de verklaring staat verder dat ongeacht de uitkomst van dat gesprek het “recht op abortus” vastligt in de Belgische wet “en dat de notitie waarvan de UCL op de hoogte is gesteld in tegenspraak is met de waarden die de universiteit draagt. Het is onacceptabel om in het kader van een cursus standpunten over te brengen die in tegenspraak zijn met deze waarden”.

Discussie aanwakkeren

Mercier omschrijft zijn artikel zelf als “een filosofische overweging, geen theologische overweging gebaseerd op de Openbaring. Een filosofische overweging, minder om te ‘scoren’ dan om te helpen bij het reflecteren en te proberen de waarheid over een ernstige zaak vrij te maken”.

Volgens de Franstalige RTL herhaalde Mercier desgevraagd dat hij met het document de discussie over een ernstig onderwerp wilde aanwakkeren. (KN/RTBF/RTL/LSN)

Lees de hele tekst van Stéphane Mercier en de verklaring van de UCL (beide in het Frans).

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Volgens de UCL zou “abortus is moord” “in tegenspraak zijn met de waarden van de universiteit”, wat natuurlijk onzin is. Mercier citeerde in zijn artikel letterlijk uit de Catechismus van de Katholieke Kerk. Hoe zou het artikel van Mercier dan in tegenspraak kunnen zijn met de “waarden van de universiteit”?

Prenatale kindermoord is dus volgens de UCL tegenwoordig al een “waarde”!

Author: Dries Goethals

Naast voorzitter van het Katholiek Forum, is Dries Goethals de voorman van de anti-cultuurmarxistische vereniging Pro Familia (www.profamilia.nl) en verantwoordelijke van de landelijke tak van de internationale pro-life-organisatie Helpers of God's Precious Infants (www.helpers.be).

6 thoughts on “Ophef over “abortus is moord”-artikel op universiteit UCL

  1. Walgelijk om te aanschouwen hoe die ideologische knechten van de vrijmetselarij kruipen voor de heerschappij van de internationale pedocratie. Het is uiteraard al langer bekend dat de KU Leuven geen Katholiek bolwerk meer is, maar functioneert als een “witte loge” om schijnkatholicisme bij studenten in te lepelen ter ondermijning van het geloof. Het scheelt niet veel, of zij gaan “Eradicamus fidem, destruentes animas” als officieel devies gebruiken. “Wij roeien het geloof uit, verwoestend de zielen.”

    Smeerlappen die abortussen uitvoeren op vrouwen moesten opgehangen worden door de Staat.

  2. Hallo, Belgische bisschoppen ? Nog in Uw winterslaap misschien ? Ondertussen laat de onbenullige en lafhartige spreekbuis van het episcopaat, E.P. Scholtes, weten dat de term „moord“ overdreven en misplaatst is en doet hij een poging om de huidige paus in dit uitwijkmaneuver te betrekken. Dan moet hij toch beter zijn huiswerk doen: Franciscus I heeft meermaals, in de lijn van zijn voorgangers, abortus een „verderfelijke“ en „weerzinwekkende misdaad“ geheten. Ook even de omschrijving van abortus door de H. Johannes-Paulus II in herinnering brengen : deliberata innocentis hominis occisio, moedwillig vermoorden van een onschuldige mens (Evangelium Vitae, § 62).

    1. Beste Ephrem , u neemt me (letterlijk!) de woorden uit de mond. Toen ik de schandalige uitspraken van Scholtes las in ‘Le Soir’, ben ik meteen in de pen gekropen. Zowel de genoemde uitspraken van Franciscus als de citaten uit ‘Evangelium Vitae’ stonden reeds in mijn tekst verwerkt, nog voor ik uw reactie las. Toeval bestaat niet. Tegen morgenmiddag verschijnt mijn publicatie op deze website!

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.