‘Vangheluwe was weer een en al hoogmoed’

Oudbisschop Roger Vangheluwe was gisteren weer eventjes in het land. Het gerecht confronteerde hem met een vermoedelijk slachtoffer.

BRUSSEL | Een 34jarige man uit Meulebeke die beweert dat Roger Vangheluwe hem als kind heeft misbruikt, keek gisteren bij de federale gerechtelijke politie in Brussel de oudbisschop van Brugge recht in de ogen.

De confrontatie en het verhoor pasten in het gerechtelijk onderzoek ‘Operatie Kelk’, naar seksueel misbruik door geestelijken en mogelijk schuldig verzuim door kerkelijke oversten.

Na vijf jaar bracht het federaal parket het gerechtelijk onderzoek in april vorig jaar voor de raadkamer in Brussel. Het vroeg om niemand te vervolgen, omdat sommige verdachten al eerder veroordeeld waren, omdat andere verdachten overleden waren en omdat alle feiten volgens het parket al lang verjaard waren.

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die veel slachtoffers in de strafrechtelijke en burgerlijke procedure bijstaat, vond dat het parket voor zijn beurt had gecommuniceerd en vroeg extra onderzoeksdaden. Een daarvan was de confrontatie tussen het vermoedelijke slachtoffer Kris V. en Vangheluwe, die gisteren plaatsvond en meer dan drie uur duurde.

Het vermoedelijke slachtoffer hoopte vooral erkenning te krijgen voor zijn leed, en de waarheid te horen, maar Vangheluwe zei de man niet te kennen en nooit te hebben gezien. (zie hieronder)

‘Ik wist dat hij arrogant was, maar ik had gehoopt dat hij intussen wat nederigheid zou tonen’, reageerde Kris Verduyn na afloop aan de telefoon. ‘In plaats daarvan was hij weer een en al hoogmoed, bleef hij alles ontkennen en gedroeg hij zichzelf als een slachtoffer.’

Sacristie

Verduyn was tien jaar en misdienaar toen hij op 3 mei 1992 in de kerk in Meulebeke door Vangheluwe zou zijn misbruikt. De dag staat in zijn geheugen gegrift, omdat zijn oudere zus toen haar plechtige communie deed. Roger Vangheluwe was naar het dorp gekomen om het vormsel aan alle kinderen toe te dienen.

‘Ik kreeg een uitbrander omdat ik Vangheluwe aansprak met “meneer de bisschop”. Het moest “monseigneur” zijn’, getuigde Kris Verduyn. vorig jaar in Humo, toen nog anoniem. ‘Ik had de indruk dat ik iets verkeerds had gedaan en schaamde me diep. Even later vroeg hij me mee te lopen naar een nabijgelegen kapel, waar ik de mijter op zijn hoofd moest zetten.’

Daar, in de sacristie, zou Vangheluwe de jongen tegen de muur hebben geduwd, hebben betast en hebben gedwongen om hem oraal te bevredigen. De pastoor zou hen hebben betrapt, waardoor het misbruik stopte, maar er nadien niets over hebben gezegd.

Verduyn vertelde wel aan zijn moeder wat er was gebeurd. Maar zij zou hem niet hebben geloofd. Pas in 2012, twee jaar na het losbarsten van het pedofilieschandaal in de Belgische Kerk, diende Verduyn een klacht in. Naar eigen zeggen om de andere slachtoffers een hart onder de riem te steken.

Niet meer bang

‘Mijn cliënt kon gedetailleerd vertellen wat er was gebeurd. Veel herinneringen kwamen naar boven’, zegt advocaat Van Steenbrugge over de confrontatie. ‘Vangheluwe was zeer goed voorbereid. Hij begon met het voorlezen van een schriftelijke verklaring en weigerde aanvankelijk op vragen te antwoorden. Dat is niet hoe een verhoor werkt.’

De confrontatie liet volgens Verduyn een diepe indruk op hem na. ‘Maar ik sta sterk in mijn schoenen. Ik ben niet meer bang om te praten.’

Vangheluwe moest in april 2010 ontslag nemen nadat hij onder druk bekend had dat hij zijn neefje jarenlang had misbruikt. Hij trok zich op vraag van het Vaticaan in het ‘verborgene’ terug, ergens in het buitenland. Het was zijn zwaarste straf. Hij heeft zich altijd ter beschikking moeten houden van het onderzoek.

Of hij met nog andere slachtoffers zal worden geconfronteerd, is niet duidelijk. Wanneer alle extra onderzoeksdaden zijn afgerond, komt het onderzoek weer voor de raadkamer. Die moet beslissen of er alsnog verdachten voor de rechter moeten verschijnen.

Bron, De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170125_02696002

‘Die man is een fantast. Dit zijn lasterlijke beschuldigingen’

Joris Van Cauter, de advocaat van Roger Vangheluwe, zegt dat zijn cliënt de beschuldigingen van het beweerde slachtoffer ‘met de grootst mogelijke stelligheid’ ontkent. ‘Dit is een fantast die lasterlijke beschuldigingen uit’, zegt Van Cauter. ‘Hij heeft al vier verklaringen afgelegd en daarin vertelt hij altijd totaal andere dingen. Het is duidelijk dat de man volledig onbetrouwbaar is.’

Zelf zegt het slachtoffer nog maar twee keer zijn verhaal te hebben verteld, ‘toen ik in 2012 een klacht heb ingediend en nu. Dit zijn kwalijke leugens.’

Van Cauter was ook verbaasd dat media op voorhand op de hoogte waren van het verhoor. ‘Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een slachtoffer of verdachte tijdens een verhoor zat te sms’en met journalisten die buiten stonden te wachten.’ (belga, yd)

Author: Dries Goethals

Naast voorzitter van het Katholiek Forum, is Dries Goethals de voorman van de anti-cultuurmarxistische vereniging Pro Familia (www.profamilia.nl) en verantwoordelijke van de landelijke tak van de internationale pro-life-organisatie Helpers of God's Precious Infants (www.helpers.be).
Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.